De Rîmnic, de bine! – Partide

newspaper-664578_640Nu cred că ați vrea să știți, voi, locuitori de rând ai urbei, ce bătălii se dădeau în dosul ușilor Clubului Tineretului. Una a fost adevărată, s-au împărțit pumni, lanțuri, sticle și bolovani de pe marginea drumului, celelalte aveau să pună bazele politicii și modului de a ști ,,să-și dea mâna” grupulețele ce-și arogau întâietatea pe planul principiilor de conducere. Așa a început concurența.
Prelegerea dinainte poate să nu aibă legătură cu fondarea ziarului Curierul de Slam Rîmnic, dar poate fi un exemplu de separare a apelor în presă, de diversitate, dar și de oarece ,,independență” orgolioasă. E părerea mea. Afirmația are un dram de credibilitate, știind cum s-au chinuit Doinașii și punând în antiteză primul sediu al Curierului, la Primărie. Dar…. Florin Ciurumelea merită laude pentru cei patru ani de susținere a unei idei care n-a avut parte de realizare: reînființarea județului Râmnicu Sărat. De acolo și specificația ,,Săptămânal independent al fostului și viitorului județ Rîmnicu Sărat”, ,,periodic al demnității prin cuvânt”, etc. Au fost 31 de apariții începând cu 22 Martie 1990, finalizate în 1994, cu sprijinul a două personalități locale, Florea Costache în rolul redactorului șef și Mircea Homescu, propus pentru funcția onorifică de director. Ce merit mai are Florin Ciurumelea? Cred că al cooptării, începând cu numărul doi, în colectivul redacțional a două personalități naționale cu obârșii de ,,baltă sărată”: Passionaria Stoicescu și Titel Constantinescu. Și a mai pus la treabă câțiva râmniceni notabili: Matincă Costea, Costache Paiu, Grigore Leaua. Au mai semnat articole și eseuri Dan Berindei, Ion Diaconescu, l-au găzduit pe Radu Cârneci, s-a reiterat ,,Memorialul durerii” după vizita lui Coposu în 1992 la fosta închisoare, sub pana lui Teodor Morariu și Ana Scarlat. Domnul doctor Homescu își propunea într-un articol explicativ, ,,Din nou împreună”, reînvierea tradițiilor spirituale ale acestor locuri, apropierea bilaterală de cetățean, surprinderea și restituirea gândurilor râmnicenilor.
Dacă Florin Ciurumelea certifică și apariția celui de-al doilea supliment, ,,Periodic de cultură religioasă”, n-avem încotro, domnule Frâncu. Cuvânt de Suflet și Credință este o stratagemă de sensibilizare a celor ce aveau atribuțiile și posturile necesare, oameni și ei, cu frică de Dumnezeu, pentru înfăptuirea scopului iterat mai sus. Altfel cum să înțeleg fraza: ,,Doamne al dreptății și răbdării, bucură cu dragostea ta pe cei ce s-au numit și se vor numi locuitori ai județului Rîmnicu Sărat”? E tot părerea mea. Semnatarii cuvintelor sfinte sunt I.P.S. Pimen Suceveanul și arhimandritul Paulin Lecca, ,,mirenii” Homescu, Titel Constantinescu, Emilia Constandache, Liviu Manea, Florin Ciurumelea, redactorul șef Florea Costache. Secretarul de redacție – A. E. Ichim. August 1990

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share