De Rîmnic, de bine! – Climaterice

Vă mai amintiți cumva dacă la noi au fost precipitații în anul…?
Așa se întâmplă uneori, la unii plouă cu găleata, în timp ce altora li se usucă gura după o picătură de apă, unii benchetuiesc literar, alții abia dacă văd trei, treizeci, trei… de rânduri cu intensități lăutrintrice revărsate în pagină. Nu contam pe un echilibru matematic cantitativ, comparativ în procente, ar fi putut fi un criteriu, însă discrepanțele sunt uriașe: 21 la 2 sau 4 la 2. Douăzeci și unu de publicații buzoiene și doar două de Râmnic sau patru comunale și două râmnicene, noutăți editoriale din anul 2002. E drept, doar două, dar valoroase, incomparabile cu cele majoritar școlare, prima semnând debutul în Ianuarie, fiind pusă la cale de Constantin Marafet: Arhipelag. În fruntea redacției, pe post de șef, s-a aflat Lucian Mănăilescu, ,,trasând” sarcini lui Marin Ifrim, Emil Niculescu, Ioan P. Iacob, Dumitru Pană, Valeria Tăicuțu, Mircea Homescu, Dan Manciulea și Grigore Leaua. Această ,,Revistă de literatură, cultură și spiritualitate românească” își propunea lunar, să fie ,,… un drum către lumina tiparului.”, o rampă de lansare în eterul inteligenței pentru cei ,,… ce cred în talent și valoare…”, fără discriminări de ,,… rasă estetică, religie literară, sex politic sau vârstă.”. Când cunoști oamenii care pun umărul la facerea ținutei unui caleidoscop de idei și forme de exprimare, poți notifica ușor în catalogul cu critici un ,,foarte bine” meritat pentru această inițiativă. Lângă cei din comitetul redacțional puteți să-i adăugați pe Valeriu Șofronie, Artemiza Asanache, Vasile Ghinea, Constantin Apostol, Neculai Tăicuțu, Ovidiu Cameliu Petrescu, Constantin Petcu, Nicoleta Dedu….
În Iunie a ,,plouat” din nou. Colegiul Alexandru Vlahuță își propune să proiecteze un alt nume pentru activitatea școlară și extrașcolară, pusă literă cu literă la multiplicat: Columna. Cum era de așteptat, ideea înființării ei se datorează lui Petrache Plopeanu, râmnicean ,,de nevoie”. Coordonarea revistei, de asemenea, i-a revenit.
Păcat de pierderea din vedere a stipulării numărului de apariții ale acestor dovezi de cultură, ulterioare schimbărilor din societatea română de după 89, cutuma bifării lor în paranteză avea un efect vizual bun, uneori cantitatea ținând loc de greutate literară și calitate, perseverența și stabilitatea în timp, lucru destul de rar astăzi. Pentru profesorul Nicolae Istrătescu nutresc din anii de școală sentimente apropiate de cele ale unui copil pentru părinte, mi-a fost și model, și dascăl de excepție, și coleg de scenă, și frate. Cine a trecut prin școala numărul 1 nu poate să uite vestitele sale pagini de caiet, extrase totului pentru particularizarea unei teme din programa materiei Limba și literatura română, cu încercuiri, sublinieri, explicații scrise cu roșu, albastru sau negru, cu schițe de comentarii, cu gramatica mărunțită până la ultima virgulă. Sunt nevoit, așa cum m-a îndrumat atunci, să fiu intransigent și nu indulgent cu mine și cei din jur când vine vorba de ,,discurs” literar. Dânsul este cel ce a deschis la debut lista articolelor revistei… cu ,,Argument pentru… ARGUMENT”: ,,Prin însăși existența sa, revista ARGUMENT constituie un argument al valorii colectivului…”. Nu spunea la ore că repetarea unui cuvânt se face doar în condiții speciale, în rest sunt greșeli de neiertat? Coordonatorul publicaţiei a fost Berim Cati, prima mea dirigintă, dar s-a ocupat în paralel și de tehnoredactarea computerizată, împreună cu Mariana Grigoraș și Valeriu Echimescu. Prima descindere: 2004. Păcat că cifrele aferente anilor sunt de-a dreptul lipsite de logică, în Istoria Jurnalismului din Județul Buzău: ,,(an II, nr.5, 2005. La an VIII, nr.8, 2008…)”.

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share