Ora de muzică 212

220px-Bruno_poster
O să mă scuz pentru cuvântul hoție de data din urmă, nici vorbă de așa ceva, poate doar….
Câți locuitori are Anglia? Acolo, câțiva pe lângă Statele Unite. Serialul de comedie Little Britain a avut căutare și succes încă de la primele difuzări în eter, ca show de radio începând cu 2000, apoi filmate începând cu 2003, acoperind trei sezoane la BBC. Cum în al treilea an la final nu ,,a mai existat” același material, cei doi producători, scenariști și actori, Matt Lucas și David Walliams s-au mulțumit doar cu două apariții de Crăciun în 2006, iar în 2007 au ucis serialul, ,,jurându-se” că altul nu mai fac. În Anglia. Ca până la urmă să bată palma cu HBO și să intituleze sezonul de doar șase episoade, Little Britain USA, consumate între 28 Septembrie și 2 Noiembrie 2008. În zadar anunțul încă unui tur în 2009. Nu s-a mai realizat. Sting s-a aflat în episodul al patrulea, cântând (ce altceva știa face mai bine?) alături de Emily, unul dintre personaje.
Englezii folosesc un cuvânt pentru lucrurile nefolositoare, garbage, pentru noi este suficientă traducerea. Aplicat unui individ, unor fapte, capătă forma ,,reprobabil”, dar își păstrează inutilitatea atunci când părți de comportament nu reușesc sub nicio formă să aibă girul normalității. ,,Brüno” se intitulează peregrinările filmate ce persiflează anumite obiceiuri și întâmplări sub fluturata homosexualitate a unui jurnalist austriac, ce intervievează diverși inși pe această temă. Interpret, coproducător și coscenarist, nimeni altul decât același contestat, dar și aplaudat Sacha Cohen, cunoscut din rolurile Ali G. și Borat, dar și din alte pelicule. Intersecția cu Sting se leagă de participarea la cointerpretarea melodiei Dove of Peace, unde nu lipsește Elton John, practicant…, dar și Bono, activist în multe cauze, Snoop Dog, Chris Martin…. Efecte secundare ale celebrității…. Undeva prin 2009.
Still Bill, tot o peliculă a acestui din urmă an 2009, este un documentar despre viața lui Bill Withers, despre cariera muzicală și influențele ce și-au pus amprenta într-o bună perioadă a anilor 70, atât pe ascultători, cât și pe mulți cântăreți cu greutate. Sting este prezent în acest film ,,istoric” doar câteva zeci de secunde, suficiente pentru a puncta câteva trăsături definitorii ale lui Bill. ,,… simplu, profund și… dificil”. Așa debutează răspunsul lui Sting, inserat printre ale multor confrați ce au împărțit aceeași scenă cu Bill, la presupusa întrebare ,,ce crezi despre acest artist?”. A continuat cu recunoașterea muncii, una foarte grea în condițiile acelor ani din postura de aparținător al rasei negre, dar suficient de ușor de dus dacă înțelegi mecanismele ei, ,,din instinct”, ca în cazul lui Bill Withers.
Se trudește, mie mi-e clar, statele civilizate, se uzează de ceva vreme acest termen de delimitare a stadiului de cultură și nu de stare economică, așa cum mulți se hazardează în confuzie, oferă minut de minut exemple edificatoare. Cele două entități, de spirit și transpunere în material sunt complementare, coexistă, dar primordialitatea culturii, a cumulului de informații îndosariate logic și transpuse coerent, este evidentă. De aici apare diferența între o nație ca a noastră, sortită să facă din orice om un artist, din orice deschidere de gură un muzician de succes și una englezească bazată pe rigoare, rațiune și multă muncă. Foarte multă.

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share