Cenaclul Alexandru Sihleanu – 19 August 2016

image
LACRIMA DIN METAFORA CUVÂNTULUI DOR (1)

Vineri, 19 august, în cadrul „Zilelor Municipiului Râmnicu Sărat”, foaierul Centrului Cultural a simţit animaţia lansării de carte, ocupat de membrii Cenaclului litera-artistic „Alexandru Sihleanu”, scriitori de toate genurile, locali şi buzoieni, iubitori de literatură.
Moderatorul evenimentului scriitorul şi editorul Constantin Marafet: „Bună ziua! Bine aţi venit la acestă lansare care face parte din proiectul Colecţia ,,Scriitori râmniceni” şi încep cu Viorel Dodan, să nu luaţi în considerare titlul ,,Versuri neserioase”, voi merge la Sorin Călin pentru ,,Cartea prietenilor I şi II”. Rolul editorului este de a scoate cărţile aşa cum vor clienţii. O altă carte semnată Genovel Florentin Frăţilă, care nu se dezminte, s-a afirmat pe plan naţional şi internaţional. Este vorba de ,,Şirul lui Fibonacci”. Avem, aici, trei autori şi un cronicar, Vasile Ghinea, care consemnează totul cu stricteţe.
Dăm cuvântul dnei Violeta Vîlcu, managerul Centrului Cultural ,,Florica Cristoforeanu”: „Datorită multitudinii evenimentelor legate de ,,,Zilele Râmnicului”, nu ştiu ce au scris colegii noştri. Sunt fericită că proiectul „Scriitori râmniceni” rămâne în continuare şi în atenţia autorităţilor locale şi îi urez ,,La mulţi ani”.”
Constantin Marafet: „Mulţumim dnei Violeta Vîlcu fără de care nu se puteau scoate atâtea cărţi. Mă bucur că aici se află şi dl viceprimar Ştefan Torcărescu”: „Mulţumesc mult pentru invitaţie celor trei scriitori datorită cărora suntem, astăzi, împreună. Dl primar va sosi şi d-lui. Administraţia locală este convinsă că trebuie să susţină în continuare cultura, pe cei care scriu. Trei scriitori, patru cărţi, trei stiluri diferite şi o invitaţie la lectură. Ceea ce se întâmplă la Râmnicu Sărat, spuneam şi dnei Violeta Vîlcu, se poate numi ,,Scriitori râmniceni pentru limba română”. Punem accent pe oameni. Omul este micro cosmos. Îmi doresc să fim mândri de locul în care trăim. Este prima manifestare din ciclul ,,Zilele Râmnicului”. Vă felicit!”
Constantin Marafet: „Nebunia a început acum, să zicem, nouă ani. Cu ceea ce se numea Colecţia ,,Cenaclul „Alexandru Sihleanu”. Anul următor am intitulat-o ,,Scriitori râmniceni pentru literatura română”. Din al treilea an proiectul a fost preluat de Centrul Cultural ,,Florica Cristoforeanu” sub denumirea Colecţia ,,Scriitori râmniceni’m. În 2014 am scos cele mai multe cărţi. Avem un juriu pentru acest proiect: prof. dr. Camelia Manuela Sava, prof. Nicolae Bratu şi din Buzău, scritorul Ştefan Teodor Cabel. O să-l rog pe dl Bratu să ne spună ceva din culisele proiectului”: „Dacă ar exista un trend cultural, cel mai mare ar fi ,,Scriitori râmniceni”. Primul criteriu a fost calitatea şi valoarea a crescut. Avem aici trei dintre scriitorii proiectului râmnicean sadea. Dl Dodan are o experienţă jurnalistică, dl Călin face un fel de istoric al muzicanţilor într-un roman anterior, acum face un dialog râmnicean, dl Genovel are o cunoaştere națională şi internaţională.”
Constantin Marafet: „Este o situaţie ingrată să faci parte dintr-un juriu.”
Teo Cabel: „Îi felicit pe toţi cei care au participat şi în special pe cei selectaţi. Felicitări dnei director care a reuşit să menţină proiectul. Viorel Dodan să se ia mai în serios pentru că are potenţial, Genovel se ridică la înălţime, Sorin Călin poate fi numit un Fănuş Neagu. Aş vrea pentru viitor o mai multă aplecare asupra textelor trimise pentru proiect.”
Constantin Marafet: „Într-o înţelegere cu Marin Ifrim, am scos şi ne-am sprijinit în Renaşterea buzoiană şi Renaşterea râmniceană. Genovel Frăţilă este cel mai bun, la ora actuală din România, la haiku. I se potriveşte acest gen de poezie, rigoarea acestui gen prin profesie. Aici, Vasile dl Ghinea are rezervată coperta a IV-a.”
Genovel Frăţilă: „Mulţumesc celor care au organizat acest proiect, juriului şi celor care au venit astăzi aici. În spatele ,,Şirului lui Fibonacci” se ascunde o mare taină. Desenele sunt asigurate de prof. Daniela Petre..Prefaţa este scrisă de o dnă prof. din Alba Iulia, Daniela Sorina Ciurariu, Hereford Steiner Academy, UK. Să vă citesc un haiku, care a fost desemnat haiku-ul anului 2015 şi cu el începe cartea: ,,iazul îngheţat-/ tremurând într-o copcă/ un banc de stele”. Eu deschid o portiţă, dvs. vedeţi ce vă spune inima. ,,Şirul lui Fibonacci” este acea armonie a universului.”
Constantin Marafet: „Salutăm prezenţa aici a dlui primar Sorin Cîrjan”: „Vom avea o strategie culturală împreună cu dna directoare pentru cultura râmniceană.”
Constantin Marafet: „Referitor la cartea lui Viorel Dodan, titlul nu este chiar inspirat. Din publicistica pe care a scris-o vrea să aducă obiceiuri, să zic, neortodoxe în poezia d-lui. Mai mult se joacă. Cartea, cred, merită toată atenţia.”
Viorel Dodan: „Nu vreau să abuzez de atenţia dvs. Acest proiect este de mare importanţă pentru cultura acestui ţinut. Personal cred că sunt în asentimentul colegilor mei. Ce se întâmplă azi, aici, se bazează pe un considerent organizatoric. Mulţumesc autorităţilor locale, juriului, soţiei mele care mă susţine, prietenilor. Îmi doresc să vă facă plăcere să o citiţi şi dacă v-a atrs atenţia mă bucur. (Reflecţie) ,,…Aşa-i omul de când lumea/ Vrea mereu s-atingă culmea/ Şi-n dorinţa de mai bine,/ Uită cu totul de sine// Uită că se duc anii/ Şi nu-i cumperi cu toţi bani/ Pierd din suflet omenia/ Luându-i locul lăcomia…” Titlul este cumva înşelător, prefaţa vă va elucida. Pe coperta a IV-a versurile vin să întărească ce am spus în prefaţă. Sper să vă placă.”
Constantin Marafet: „(Balada USL) – Foaie verde rozmarin,/ Ponta Constantin şi Crin/ Par să nu se înţeleagă/ Care drum să îl aleagă! (…) În acest registru o să găsiţi multe din poeziile lui Viorel Dodan. Nu este departe de publicistică. Pentru că se află în sală, Anya Bunduc şi colega ei, Delia Porumb, vor susţine un moment muzical. Să le felicităm. Anya, de la ultima noastră întâlnire, a luat o serie de premii. Aveţi întotdeauna în inima noastră locul întâi. Nepoatele mele! Sunteţi invitate permanent.
M-am gândit să-l las ultimul, să vorbească duminică pentru că are două cărţi. Duminică vor fi prezenţi toţi scriitorii din proiectul ,,Scriitori râmniceni”. În plus vor fi două cărţi semnate Octavian Moşescu: ,,Rondeluri râmnicene’m şi ,,Pânza Penelopei (publicistica* dosarul CNSAS)”. În câteva cuvinte, este atâta dragoste la acest scriitor pentru acest oraş în care trăieşte… Sorin Călin ne prezintă două cărţi cu prieteni (,,Cartea prietenilor I şi II>’m), născute efectiv pe facebook. Poate fi un experiment.”
Sorin Călin: Un experiment de fidelitate, un exerciţiu de fidelitate. Pornind de la ,,Forţele de Muncă”, primul volum debutează cu un istoric al prieteniei mele cu Dan Manciulea, după care am continuat cu cei care mi-au acordat amiciția virtuală pe platforma facebook şi istorisirea despre începuturile muzicale am lăsat-o mai încet. Până într-o zi de 29 nov, când s-au mişcat rotiţele şi am continuat periplul webian cu volumul doi. Am ales să lansez astăzi, pentru mai multă intimitate, și dezaglomerarea lansării de Duminică.”
Constantin Marafet: „Duminică va veni de la Iaşi şi Aurel Ştefanachi, cu ,,Un dicţionar al scriitorilor români contemporani”, coordonat de criticul literar Ioan Holban.”
Sorin Călin: „O rog pe dna Tăicuţu, să ne spună câteva cuvinte” : „Felicit pe cele două interprete. Despre poezia lui Viorel Dodan nu pot să mă pronunţ. Îi ştiu publicistica. Am în mână, pentru prima dată, un volum de Genovel. Am mai citit acest gen, haiku. Sorin Călin m-a invitat la această lansare şi îi mulţumesc. Este de remarcat entuziasmul. I-am cules toate poeziile de pe facebook şi am grijă să apară câte un poem în fiecare număr din revista ,,Spaţii Culturale”. Se informează continuu şi doreşte să se autoperfecţioneze. La primul volum remarc paginile de istorie. Are o memorie prodigioasă. Sunt nişte lucruri despre Râmnic pe care nu le ştiam. Cealaltă este caracterizată de o energie, printr-un consum energetic nu în cea mai bună direcţie. Nu vreau să fac o judecată de valoare, dar această energie trebuie să meargă în altă direcţie.
Nicolae Constantinescu: „Îmi pare bine că sunt astăzi alături de cei trei autori şi îi felicit pentru momentul de sărbătoare creat astăzi de lansarea cărţilor care le poartă numele.”
Ecaterina Speranţa Chifu: „Mă bucur că sunt alături de cei care lansează astăzi cărţi. Admir efortul dlui Genovel Frăţilă de a scrie o nouă carte de haiku. Se caracterizează: ,,Sunt o stare/ De agregare/ A Luminii// Mă răsfrâng/ Prin tine/ Într-un curcubeu”. Dlui Viorel Dodan îi admir coperta. Îl felicit pe dl Călin că a pus în lumină această pagină de prieteni.”
Matincă Costea: „Cu acest prilej felicit cordial pe cei trei colegi de la Cenaclul „Alexandru Sihleanu” şi le urez inspiraţie abundentă pentru viitoare cărţi.”
Cafeaua literară a consfinţit evenimentul şi autografele au încheiat lansarea.

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share