Cenaclul Alexandru Sihleanu – 13 August 2016

Vasile Ghinea
FLORI DE TEI CU VIRTUŢI SEDATIVE ÎN TĂCEREA AMINTIRILOR DIN CLIPELE TINEREŢII

​Sâmbătă, 13 august, şedinţa Cenaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu”, de la Centrul Cultural „Florica Cristoforeanu” din Râmnicu Sărat a debutat, la cafeaua literară, cu un medalion „Ion Măgârdiceanu”, (1900-1961, avocat, prefect al fostului judeţ Râmnicu Sărat, textier), compus dintr-un cuplet din spectacolul „Bravos Râmnic!” „Ziua şi noaptea”, un cuplet din spectacolul „Şi Râmnicul are estradă”, „Rugăciune” şi două monologuri „Birocratul”, şi „Eu sunt Nică Titirează”.Aplauzele au încununat prestaţia dlui Matincă Costea, care are, încă, o memorie de invidiat.
​A urmat lectorul de serviciu, Vasile Ghinea, cu aforisme, (producţie proprie, mon cher) şi o cronică de carte, la volumul lui Emil Niculescu „Zona Zoster”. Despre aforismele lui Vasile Ghinea, Lucian Velea, administratorul ,,citatepedia.ro” s-a exprimat: „Sunt inteligente”. La sfârşitul lecturii şi Vasile Ghinea a primit aplauze.
​„Aforismele lui Vasile Ghinea sunt poezii şi poeziile aforisme. Ele constituie un ansamblu indestructibil, nevitregit de stilul metaforic. La capitolul critică literară îi acord o diplomă de excelenţă.” (Matincă Costea)
​„Mi-a plăcut ce a interpretat dl Matincă Costea. Am văzut Râmnicul de altădată, am văzut „Terasa drumeţilor”. Este mereu Matincă Costea, marca Cenaclului nostru. Vasile Ghinea atinge un subiect foarte sensibil. Aforismele sunt apanajul marilor filozofi. Are curajul să ia în piept filozofia. O să-i împrumut o lucrare de gen a lui Jean de La Bruyère, cu toate că nu împrumut cărţi, dar fac o excepţie. Aforismele sunt foarte interesante. Capcana este mare, nu din orice se poate scrie un aforism. Dl Ghinea este pe drumul bun. Pesoana căruia îi face cronică de carte, Emil Niculescu, este un tip deştept, inteligent, care oferă idei cronicarului nostru. Sunt bucuros că am avut ocazia să ascult, astăzi, o lectură de calitate.” (Dan Mihail Zanfirescu)
​„Vreau să mulţumesc dlui Matincă pentru medalionul prezentat. Sunt un trăitor al vieţii râmnicene, am cunoscut toţi eroii scoşi în faţă de dl Matincă. M-a emoţionat. Dl Ghinea vine cu lucruri de calitate. Nu oricine scrie aforisme. Trebuie talent şi cultură. S-a vorbit despre „Zona zoster” şi poezia a avut succes. Rămân la părerea mea că lectura a fost foarte interesantă.” (Valeria Popa)
​„Am ascultat pe maestrul Matincă şi mă emoţionează de câte ori interpretează, fără să citească. Acest om care ne delectează la fiecare şedinţă este un bulgăre de aur, are o inimă mare. Îl stimez şi îl preţuiesc. Îl felicit pe dl Ghinea pentru darul de a crea lucruri interesante, respectiv aforisme, nu mai vorbesc de poezie şi de a vorbi frumos despre cărţile altor poeţi, astăzi Emil Niculescu. Este o calitate.” (George Anghel)
​„Consider aforismele bine venite şi le-aş numi învăţăturile lui Vasile Ghinea către colegii săi. Privind cronica de carte, consider că este alcătuită din două părţi: una, critică literară şi a doua, prezentarea cărţii lui Emil Niculescu. Un material bogat şi bine susţinut.” (Dumitru Hangu)
​„Medalionul Ion Măgârdiceanu prezentat de dl Matincă ne-a încântat. Referitor la lectorul de serviciu, dl Vasile Ghinea, într-adevăr din aforisme desprindem nişte învăţături. Ca întotdeauna, imi place ceea ce prezintă dl Ghinea. La capitolul cronică de carte, nu am cuvinte, este un maestru.” (Nicolae Constantinescu)
​„Dl Matincă Costea este de neegalat la memorie, la interpretare. Lectorul de serviciu mi-a făcut o empresie bună. Cronica de carte şi mai ales aforismele, sunt o dovadă de erudiţie.” (Elena Cambeşteanu)
​„Dl Matincă Costea aduce în prezent creaţia literară a unui om din cultura râmniceană, din trecutul nu prea îndepărtat. Monologurile prezentate critică comportamente negative ale oamenilor şi a societăţii în care a trăit autorul. Spre marea mea dezamăgire, aceste comportamente sunt prezente şi astăzi. Matincă Costea prin talentul său pune în valoare aceste creaţii, creând o bună dispoziţie ascultătorilor. Referitor la critica literară, la volumul „Zona zoster” a lui Emil Niculescu, lectorul de astăzi scoate în evidenţă valoarea literar-artistică şi educativă a volumului de poezie. În acelaşi timp critica facilitează înţelegerea mai bine a poeziilor de către cititori. Pentru a crea aforisme trebuie să ai o bogată experienţă socială şi un anume grad de cultură. Lectorul de astăzi are calitatea de a crea aforisme prin calitate.” (Stana Miloş)
​„S-a făcut o confuzie între aforism şi poezie, pornind de la afirmaţia dlui Matincă Costea. Vizavi de cronică, o consider o prezentare de carte. Poeziile sunt greu de digerat, cu un vocabular bogat. Poezia lui Emil Niculescu se încadrează în stilul compozițional buzoian, încriptat. Vorbim despre un nivel peste mediu, locul de unde începe adevărata valoare. Stima și aprecierea pentru domnul Matincă sunt aceleași din fiecare zi, i-o mărturisesc cu fiecare ocazie.” (Sorin Călin)
​„Dl Matincă reuşeşte să ne uimească cu vivacitatea dânsului. Aforismele reprezintă trăirile celui care emite o cugetare, o judecată într-o formă concisă, în funcţie de experienţă, talent şi cultură. N-am citit poeziile dlui Niculescu. Versurile lui sunt o combinaţie de imagine şi metaforă, multe contraste. Aceste versuri subliniază ideea de „Zona zoster”, frământare la limita patologicului. Şi două epigrame: (Dlui Ghinea) ,,Critic, dar și cronicar,/ În cenaclu, președinte…/ Toate la un loc, mai rar!/ Chiar… dincolo de cuvinte!” şi (Dlui Matincă) ,,Dom’ Matincă, ce să zic?/ Sunt invidios un pic…/ Că în toată viața mea,/ Nu m-am ales măcar C-O STEA!” (Viorel Dodan)
​„Am audiat cu mult interes monologurile interpretate de dl Matincă care are un cult pentru marile personalităţi ale Râmnicului. Recită frumos şi aduce în prim plan nostalgii. Toată stima! Cât priveşte dl Vasile Ghinea, cu aforismele, nu l-am înţeles pe dl Matincă „când poeziile sunt aforisme şi invers.” Înţelepciunea nu este un atribut al senectuţii. Ceea ce interesează foarte mult este faptul că Vasile Ghinea ni se descoperă un om foarte citit, foarte dotat. Apreciez foarte mult aceste aforisme care sunt elaborate, gândite, solide şi se susţin. Este un om de spirit, de duh. Cronica de carte este ca şi altă dată, şi o prezentare, o descriere a operei. Porneşte foarte sistematic de la titlu, de la semnificaţia titlului, se referă la compoziţia operei, la organizarea operei, apoi vine cu referire la formă. Emil Niculescu este un bun stihuitor. Remarc la el stilul artizanal, alambicat, întâlnit la Minulescu, Tristan Tzara, Ilarie Voronca, ş.a. Dă textului un aspect modern, crează acumulări, un vocabular foarte consistent, vezi câte ceva din Arghezi, Baudelaire, este foarte bogat în sugestii. Vasile Ghinea deschide poarta spre universul cărţii, spre calea cunoaşterii, asumarea unui efort major. Are asemănări cu Alexandru Piru. O activitate încununată de succes.” (Mihail Constantinescu)
​„După o micro vacanţă, m-am bucurat de întâlnirea cu membrii Cenaclului, în primul rând a dlui Matincă Costea care este o enciclopedie ambulantă de umor. Cuprinsul aforismelor dlui Ghinea le trăim în zilele de azi, în toate domeniile. Frumos, interesant! Cronica de carte a poeziilor lui Emil Niculescu este o frumoasă prezentare a poeziilor. Citite acum, poeziile lui Emil Niculescu le-aş înţelege mult mai uşor, mai bine. Trebuie să mărturisesc, am de învăţat în Cenaclu.” (Costică Drîstaru)
​„Pe dl Matincă nu trebuie să-l facă nimeni cetăţean de onoare al oraşului, pentru că este. Astăzi ne-a tratat cu momente teatrale de bună calitate şi pot să spun, legat de cupletul „Rugăciune”, ideea este să ne rugăm pentru sănătatea şi longevitatea acestui artist. Lectorul Vasile Ghinea, referitor la aforisme, le prezintă într-o limbă străină. Trebuie traduse sub forma unor pilde, fiecare le interpretează în limbajul lui. L-am asemănat cu un scafandru de mare adâncime (culegător de perle), în zona experienţei umane şi a vieţii. Am găsit demn de discutat aspectul priorităţii: cine afost primul, poetul sau poezia? Dl Ghinea spune că este rezultatul poeziei. Treaba este clară. Totul în jur este poezie. Mi-a plăcut şi cronica. Încet-încet, cred, că este pierdut ca poet şi o să devină un cronicar. Poezia pe care dânsul o cercetează şi a descoperit-o la Emil Niculescu este o poezie interesantă, care poate fi pictată, reprezentativă fiind Lili. Mi-a plăcut tabloul cu Lili în furou şi în cizme. Cititorul a fost fascinat de acest tablou. Mulţumim cronicarului pentru activitatea laborioasă în analiza acestui mare poet buzoian.” (Adrian Câmpeanu, preş. UCRS)
​Şedinţa de Cenaclu va fi închinată lansării de carte din proiectul „Scriitori râmniceni”.
Vineri, 19 august, începând cu ora 17:00, vor fi lansate cărţile: „Şirul lui Fibonacci” , autor Genovel Florentin Frăţilă, „Versuri neserioase”, autor Viorel Dodan şi două volume intitulate „Cartea prietenilor”, autor Sorin Călin.
Duminică, 21 august, începând cu ora 13:00, vor fi lansate cărţile: „Oraşul de sub dealuri”, autor Matincă Costea, „Catrene, epigrame, epigramişti râmniceni de acum şi de altă dată”, autor Dumitru Hangu, „Stratégies ludiques dans l’apprentissage /l’enseignement du FLE”, autor Mihaela Săraru, „Sonete (II) și alte poeme”, autor Petrache Plopeanu, „Paradis în crepuscul”, autor Traian Gh. Cristea, „Între două vorbe albastre”, autor Ştefan Costache Andrei, „Rondeluri râmnicene”, autor Octavian Moşescu şi Pânza Penelopei (publicistica* dosarul CNSAS), autor Octavian Moşescu. Vă aşteptăm, cu drag, la Centrul Cultural „Florica Cristoforeanu!”

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share