De Rîmnic, de bine! – La orizont

Poate era necesară o împrospătare, o primenire, chiar un declin, doar așa se putea pune capăt unei bucle în care intrase toată omenirea. E doar o părere: monotonia ucide.
Azi încheiem un ciclu, timpuri care au apus odată cu regalitatea, cu mentalitatea că doar unii au sânge pur, iar restul afectat de inferioritate. Acele timpuri, vestitoare de schimbare, erau doar o nouă fațetă a blazării, ale unui joc de ping-pong între actori pe care nu-i mai aplauda nimeni. Vremea Nouă? Încă un mod de luptă verbală, o armă ascunsă sub trenciurile unor simpatizanți țărăniști gata să fie descărcate pe pieile liberale, un bisturiu în mâna unor falși…. Nu se sfiește să se declare ,,Ziar de chirurgie politică și socială”. Apare la 26 Mai 1929 și iese ,,când e nevoie” până la 28 Iulie. Revine apoi, până la numărul 14, începând cu 13 Martie, până în 21 Mai 1939. Girantul responsabil se numea Dragomir Țară-Lungă.
Simbolurile sunt deseori menite să inducă în mentalul colectiv o anumită imagine, determinând rațiunea să producă înșelătoare constructe, focalizându-se pe calități, ascunzând defectele. Ziarul ,,Liberal-democrat” Vulturul a ales acest nume pentru ,,virtuțile” acestei păsări: scrutând zările de la înălțime, cu ochi ageri…. Asta probabil doreau să sugereze, că liberalii au aceste însușiri, că sunt mai presus de scopurile mici, că vizează țintele cele mai înalte. Publicația a rezistat exact 14 zile, trei ediții pornite de pe ,,culmile” scriitoricești în 17 Decembrie, finalizate pe 31 Decembrie 1895.
Zori De Zi i-a aparținut Liceului Ferdinand, ,,Revistă literară, științifică și artistică” sub îngrijirea profesorului G. Alexandrescu pentru numerele 1, 6, 7, 8 și administrarea lui G. Tănăsescu, iar pentru edițiile 2-5 îl avem ca redactor și administrator pe George Baiculescu. Motivația unei astfel de încumetări este reluarea cursurilor și mândria că activează într-o instituție de învățământ nou înființată. Edițiile, unele duble, se publică din 14 Ianuarie, până în prima zi de Mai 1920. Pe cei ce-și pun amprenta pe texte îi cam știți. Versurile sunt ale lui Victor Dimitriu, Ion Gane, Ion Magu, George Baiculescu, proza poartă semnătura lui P. M. Marinescu, știința este apanajul lui I. Stroescu și N. Țânțăreanu, epigrame ale lui Ion Gane, faimoasa ,,Cronică” a lui Moșescu, dar și alte ,,găselnițe”, articole meomorialistice precum cele ale lui Eugen Alexian și Baiculescu, un poem în proză cu dedicație lui Baiculescu scris de buzoianul Constantin C. Cristea și traduceri din Daudet și Livingstone. Un proiect care a reușit să atragă atenția elevilor și iubitorilor de muncă intelectuală.
Comparativ cu demersurile recente ale câtorva îndrăzneți de pe teritoriul satelor noastre buzoiene, în 16 Noiembrie 1928 se înființează un ,,Ziar cultural” de către învățătorul Radu Vlad din Ciorăști, dar apare la Râmnic, numit Zorile, redactat și administrat de avocatul Tiberiu Saghin, cel care propune o ,,Schiță de program” în care face invitația tuturor, indiferent de convingerea politică, să-și spună cuvântul, toți cei luminați, începând cu medicii, profesorii, terminând cu preoții și alte categorii intelectuale. Fiindcă suntem la finalul primei perioade de prezentare, reiterez micile ,,răutăți” inserate printre rânduri de domnul Oproescu, care ține morțiș să sublinieze că ,,meniul” acestei încercări de a pune și satul în rândul lumii nu era complet fără ,,tacâmul” oferit lui Victor Dimitriu, ,,preferatul publicațiilor râmnicene” pentru a ,,gusta” și ,,lăuda” ,,bucatele țărănești” literare. Și cum să nu le apreciezi în ,,Câteva cuvinte” când dintre ele nu lipsesc ,,antreuri” în versuri, o ,,ciorbiță” în proză, o ,,friptură” din articolele cele mai bune și celebra ,,cafea” epigramistică? Pe lângă tot acest festin, avem o cură de slăbire prin râs în sceneta umoristică a lui C. Anastasiu și sfaturi ,,culinare” oferite juridic de avocatul administrator: la cerere!
La orizont, vremuri noi!

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share