Paràlele – Optzăși de parale și zece

(Mobile)Cât ați spus? Șaptezeci…? Aveți perfectă…, să merg doar până acasă, să iau….
Moarte, ce să iei? E molipsitoare. Ah, nu știați că se ia. Am văzut din ăștia care au trăit o sută de ani, doar vreo două cazuri. Vai de ei, mai bine se infestau mai devreme cu niscai boli lumești și îi iertau durerile și neputințele. S-a luat și la mine. Doamne ferește de a cu coasa, ci de boala dodiilor și pamfletului, dar cu măsură și doar cu orar fix, o dată pe semestru. C-așa-i omul, din carne, din microorganisme ciudate aciuate prin el și știți, carnea ținută în condiții nefaste se strică, prin urmare și celulele se dau peste cap și se cam împute treaba. Iată însă că avem șansa să ne punem la ,,rece” pe lovele de nimic, pe mine m-au convins, cum câștig la Loto, ca Norocel al prietenului Dan, mă retrag în superbele ,,apartamente” ale nababilor medicali pentru o iradiere a la…. Sper nu a la Caragiale sau ca-n ,,Jocul celor o sută de frunze” ale lui Vosganian. Fac pe această cale un apel la toți cei cu probleme grave, să uite chimioterapia clasică, să-și facă cât de repede bagajele, ca să apuce măcar un sfert de pat de lux.
Dac-ar da damblaua doar în ăi bogați, da’ afurisita doar în sărăcime și-a găsit cuib, în plasma ogarului hăituit până la ultima lețcaie, unul bolește, altul huzurește fără teama că sfada globulară îi va destabiliza sistemul economic. Oricum, la ei este mai simplu, dezechilibrul se rezolvă cu de la sine voie, hâc o dată, hâc de două ori și i-a luat naiba, suferință ioc. Nonșalanță multă, degajare, oferte tentante, balanțe cu plumb și zirconiu, adio fulgi și pene. De nerefuzat. Concurență neloială. Ha, v-am prins! Băieții, suntem în Europa, tată! N-o avea nimeni vreo opinie contra, un nemțuc, o ducesă? Ai? Sau o fi tot vreo franciză, așa cum doar ei știu să scornească, pentru golirea buzunarului celui un pic mai săltat din glodul foamei? Mie cam așa îmi miroase, pute! Salvatori de neam românesc, fi-le-ar sămânța stearpă de stirpe de Bicilis! Fraților, e înșelătorie mare, vă spui că vă văz de-ai mei, cu capul deasupra gâtului și mai aproape de pământ decât de nori, șmecherașii ăștia particoleri vor să mai ia niște bănuți de la stat, să se transfere la ei cazurile toate, cu tot cu fonduri, în plus cer și pe mă-sa și ta-su de la cum s-o numi a instituție de ține finanțele naivilor plătitori de servicii felcericești de pomană, pentru himera numită 70.000 de Euro. Versus douăsute de mii. Am preferat să scriu în litere suma fluturată ca sperietoare celor dinăuntru pentru acele schimburi monedă-viață de afară, nu știu să număr mai departe de 99.999.
Eu mă consider cât de cât un tip care la calcule stă binișor, cu excepția celor ce depășesc cinci de-alde nouă în alte monezi decât cea autohtonă. De aceea sunt dispus să fac o încercare. Să zicem că sunteți fumători, iar nenorocita de pacoste vi se trage de la viciul anost de care sunteți legați ca frații de cruce. Am hotărât deci să evaluez expunerea la raze ultra… în pachete de tutun. 2,8 la noi, 8,1 la barosani. Să fiu…, dă exact! Nu știam de perechea asta perfectă de numere, de aceea am verificat, eram încredințat că împărțirea la ăsta mic cu virgulă va da un șirag de miimi. Exact, da’ exact 25.000 de cutii a câte 20 de țigarete bucata! Cât 75 de ani de pufăit! Așa, din ochi. Dacă îți planificasei să apuci 99 cu plus, te-ai luat de pipat din scutecele finelui de adolescență și aveai de gând să fumezi până la adânci…, se merită, îți transferi contul de la tutungeria din colț la bancă, o afacere cotidiană mult mai avantajoasă, mai ales că oricând o poți lua de la zero cu o refinanțare și treaba e ca și aranjată, ești salvat! V-am convins că este cel mai ieftin tratament de cancer din lume cu cel mai simplu plan financiar de achitare?
– Să trăiți, domnu’ George! (Ehei, urări medicale, la toate se gândesc contabilii ăștia!) Ce virăm azi în cont, cu ,,filtru”?
– Scurte, nu-mi prea mai priesc cele lungi.
– Aveți dreptate! Nu-i ușor, doare. Deci?
– Doar doi milimetri de laser. Încerc în ultima vreme să le mai scurtez, chiar și directorul mi-a spus că o relaxare nu strică, apoi….
Să zicem că sunteți deștepți….

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share