Paràlele – Nouăzăși de parale și două

(Mobile)Am început să am oroare de știrile zilei, unora le simt gustul grețos, altele îmi prezintă atât de multe fațete înât neajunsul de început se pierde în detalii neconcludente.
E un fapt cotidian, devine important când pare că afectează direct mai mult de o persoană și ar fi normal ca discuțiile pe marginea subiectului de senzație să nu existe, cel puțin cât este ,,cald”. Nisa ține sufletul la gură două zile, Erdogan trei, Paris patru, Colectiv cinci, Elodia…. Miraculos, această poveste scursă dintr-un dosar ,,obișnuit” de crimă ,,din dragoste”, a avut șansa unei perpetuări ca în serialele cu viață lungă, a făcut înconjurul hărții geografice a României și s-a întors de câteva ori în punctul prim de plecare fără nicio concluzie, niciuna! Iluzia elucidării, marca încăpățânatului D. D., a răscolit conștiința jurnalistului și a făcut din el un adevărat scenarist de ficțiune, lăsând cu gura căscată orice ,,vizionar” de mic ecran, nu un cinic martor la cruda realitate, nu un responsabil profesionist care spune despre lucruri așa cum sunt. Mă simt înspăimântat de dedesubturile banalelor alianțe politice, mă simt amenințat de orice călător cu mașina de când un fiu de senatoare s-a urcat călare pe trotuar, mi-e frică de ,,normalitatea” cu care unii pot trage în alții fără niciun motiv, fără să se fi văzut vreodată. Mă simt insultat când toți acești lectori de prompter și scriitori de serviciu atentează la puterea mea de înțelegere, crezându-mă ultimul analfabet.
Refuz să cred că tot poporul este idiot, că știrile orelor cinci și serialele cu bețivi și curve sunt emanația unei culturi degenerate, că reflectă o stare generală, că suntem toți, dacă nu cei din urmă, măcar un pui de țigan, refuz. Nu pot crede că altceva nu suntem în stare să facem în afara cocoțării la volan, amorului perpetuu, furtului de plăcere, cântatului, dansului din buric și prepararea mâncărurilor. Am oroare de acest stil demoralizator de a înfățișa viața. Nimeni n-o consideră perfectă, dar modul acesta de a prezenta doar defectele este cu totul păgubos fără opunerea calităților. Stăruie în foarte mulți ideea că ,,așa e la țară”, că idioțenia de serial cu ,,fierbințelile” pro… vorbește pe aceeași limbă țărănească neaoșă cu a lor, a celor ce zi de zi își duc traiul între două lovituri de sapă și trei grăunțe aruncate găinilor, porcului și vacii. Stăruie încă în foarte mulți crezul că un golan de președinte a fost soluția pe placul a cel puțin jumătate de națiune, se mai flutură regretul că unii sunt încă în libertate, uitând destui că fuseseră la unison cu pedepsirea ieșirii din tiparul… al vremurilor…. Nu vă închipuiți un nume, sunt destule și n-am să le dau eu, nu căutați o eră, în toate a existat un model adoptat cu ușurința uzului zilnic.
V-aș putea sfătui să priviți mai atent la acestea toate și apoi în sine, v-aș putea ruga să cântăriți cu ocaua potrivită și să puneți și un strop de păsare pentru ce va urma, să scoateți din vocabular expresia ,,să mai facă și alții” și să nu vă mai lăsați atrași în ,,plasamentul” clasificărilor de orice fel. V-aș sugera să vă aplecați simțurile auditive către glasul propriu, este singurul grăitor de adevăr, cu condiția de a-l spune.

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share