Cenaclul Alexandru Sihleanu – 25 Iunie 2016

marafet
ÎNTRE A FI ŞI A NU FI, VIAŢA CA UN SPECTACOL, ÎN CARE
CALITATEA ŢINE LOC DE AMINTIRE

Sâmbătă, 25 iunie, şedinţa Cenaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu”, de la Centrul Cultural „Florica Cristoforeanu” din Râmnicu Sărat, a debutat cu acelaşi Matincă Costea care a susţinut un moment de divertisment, pe un cuplet de Ion Pribeagu „Dai un ban, dar face” şi un monolog de Sandu Anastasescu „Alegerile de altădată” şi… aplauze la final.
​A urmat lectorul de serviciu, Constantin Marafet, cu poezie. Poezia dlui Marafet, un spirit critic, prezintă imagini, trăiri, în care metafora găseşte filiaţii cu M. Sorescu, N. Stănescu., G. Bacovia şi dintr-o perspectivă ludică cu I. Barbu. Între revoltă socială şi patriotism este numai un pas, melancolic, memoria afectivă îi poartă satul în care expresia este clopotul din turla bisericii. Remarc curajul abordării lirice, la nivelul spectacolului, accederea către concentrarea şi profunzimea mesajului liric,asocierea de cuvinte pentru a da sensuri noi discursului.
​„Ultima poezie mi-a reţinut atenţia, în care îl parafrazează pe Marin Sorescu. Ideea pe care am desprins-o, la prima lectură, este o poezie de revoltă, ,,eu n-am nicun dinte”, o poezie încifrată, multe figuri de stil, personificări, metafore. Altă poezie, ,,Spânzurat de colţul lunii” (modificată ad-hoc ,,de colţul lumii”), are ca temă dragostea. Scoate în evidenţă optimismul. (Floarea Stănescu)
​„Toate poeziile scrise de dl Marafet, prin abordare, manieră au trăsătură comună: manieră modernă, miloacele artistice folosite, metaforă, comparaţia, epitetul ca ornament artistic. M-a impresionat poezia ,,N-am fost”. Este de esenţă sentimentală, face o retrospectivă către biserica din satul natal, reprezentativă prin glasul clopotului din turlă. Din poezia prezentată transpare sentimentul omului spre alte spaţii.” (Liviu Nicolae)
​„Cultura pentru unii o povară, au aruncat-o după primul colţ răsuflând uşuraţi. La Râmnicu Sărat întâlnim oameni care luptă pentru cultură, păstrată la loc de cinste, precum busuiocul. Printre ei se află şi Constantin Marafet, lectorul de astăzi, cu poezie.” (Dumitru Hangu)
​„Trebuie să-l citeşti puţin înainte pe domnul Marafet, îți trebuie o anamneză a ,,bolii” dumisale poetice, fiindcă doar astfel vei reuși să digeri imaginile care fug uneori de la o secvență la alta, de la un vers la altul, dacă nu încerci să te transpui profund în pielea lui, audierea ar putea să-ți zdruncine fundamentele logice. Se foloseşte de un anumit timp, imperfectul și mod al verbelor, în două dintre poezii, cu obstinație gerunziul, amintind într-adevăr de modelul sumbru al universului bacovian. De remarcat metodele proprii, multiple, pe care le uzează în creație.” (Sorin Călin)
​„Lectorul de astăzi ne-a prezentat câteva poeme pe care le putem cuprinde în postmodernism. Tematica poemelor lui Constantin Marafet este diversă şi vastă, iar sentimentele şi trăirile autorului se ascund în imaginile pe care ni le prezintă. Autorul se desprinde prin talentul său literar de Arcadia autohtonă, creându-şi o lume a sa plină de utopie, fără să ocolească viaţa citadină. Dacă unii exegeţi ai literaturii române contemporane vorbesc în lucrările lor despre Arcadia bacoviană, noi putem la Râmnicu Sărat să vorbim de Arcadia marafetiană. Poemele sunt pline de simboluri şi procedee stilistice, deci concluzionez prin al felicita pe autor şi să vină mai des în milocul nostru.” (Aneta Pioară)
​„Poeziile de astăzi ale lectorului de serviciu au fost pentru mine o revelaţie şi au ajuns ca o mireasmă de trandafir aproape de inima mea. Expresii care mi-au plăcut: ,,braţele mirării”, ,,spânzurat de colţul lumii”. O expresie care arată patriotismul ,,sub lespezi la Râmnicu Sărat”. Ascultând aceste poezii, au fost izvoare de inspiraţie: ,,Sub lespezi adevărat/ La Râmnicu Sărat/ Domnul Marafet ne scrie/ Iubirea în poezie; Să vă spun de ai săi dinţi./ De-ai să-l critici ai să-i simţi./ Azi nu-s dinţii lui Sorescu,/ Ci ai lui Marafetescu”.” (Nicolae Constantinescu)
​„Dl Marafet scrie o poezie modernă, originală şi pot spune o poezie delicată. Autorul îşi exprimă gândurile şi sentimentele. Se face un mesager al lor și a celor în mijlocul cărora trăieşte, dând dovadă de un spirit de observaţie a societăţii în care trăim. ,,Sunt suflet în sufletul neamului meu/ şi-i cânt bucuria şi-amarul” de care vorbea Coşbuc, se regăseşte în poezia dlui Marafet. Valoarea unei poezii creşte cu atât mai mult, cu cât poetul îşi exprimă o varietate de trăiri şi simțăminte.” (Stana Miloş)
​„Deşi e greu să vorbeşti despre creaţia dlui Marafet din postura profanului în care mă aflu, îmi permit totuși să fac câteva aprecieri. Remarc o diversitate a temelor, din mai multe perioade ale creaţiei d-lui. Aş vrea să punctez că dl Marafet este un budist, tocmai pentru că obârșiile îi sunt în localitatea Buda. Mă refer la faptul că este poetul figurilor originale, este poetul ludicului, al humei. Dl Marafet este puternic ancorat în lumea tradiţională a satului. Poeziile abundă în imagini surprinzătoare, create cu expresii surprinzătoare.” (Viorel Dodan)
​„Intenţionat nu am făcut copii, dacă aduceam copii, făceaţi analiză pe text. Am vrut să văd dacă am reuşit să transmit prin lectură ceea ce am vrut să interpretez.” (Constantin Marafet)
​Sâmbătă, 2 iulie, începând cu ora 11:00, lectorul de serviciu al Cenaclului litera-artistic „Alexandru Sihleanu” va fi Matincă Costea.

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share