Cenaclul Alexandru Sihleanu – 2 Iulie 2016

image
DE STRAJĂ LIMBII ROMÂNE… CU SATIRA ŞI UMORUL

​Sâmbătă, 2 iulie, şedinţa Cenaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu”, de la Centrul Cultural „Florica Cristoforeanu” din Râmnicu Sărat, a debutat cu Matincă Costea care a susţinut un moment de divertisment, cu un monolog de Nicu Vafiadis, „Basm din anul 2000” şi două monologuri semnate Matincă Costea, „Mai bine circul pe jos” şi „La cinema”.
​Matincă Costea a continuat şi în calitate de lector cu serviciu, cu un grupaj de epigrame. A fost ziua literar-artistică a celui care este considerat o filă din istoria culturală a Râmnicului Sărat. Matincă Costea are un real talent actoricesc şi o memorie pe măsură, demnă de invidiat. La capitolul epigramă, se descurcă cu sare şi piper, şi creionul bine ascuţit. Are spirit de observaţie şi talent pe măsură. Ştie să surprindă, să înţepe, aspecte şi metehne socio-existenţiale. Îi dorim viaţă lungă, să ne mai bucure cu umorul lui!
​„L-am ascultat, cu deosebit interes, pe colegul nostru, dl Matincă şi am apreciat arta interpretativă. Este un actor înnăscut, ca şi alţi râmniceni adoptaţi, este un om, după mine, prea mare pentru Râmnic. Un om de la care poţi afla foarte multe lucruri interesante, înzestrat cu o memorie excepţională. Aceste monologuri parcă ţi se desfăşoară înaintea ochilor ca nişte scenete, exact ca în schiţele lui Caragiale, ca nişte secvenţe cinematografice ţi se derulează. Îmi aduc aminte de Costache Florea, când îl preda pe Caragiale: era un spectacol. Remarc, ca să interpretezi un monolog, trebuie să ai talent, dicţie, intonaţie. La epigrame, nu pot să nu onserv uşurinţa în versificaţie. Are o îndelungată experienţă. Construcţia epigramelor este solidă, orientarea în teren este bună. Matincă Costea are predilecție spre micile aspecte cotidiene: internetul. Uneori, la potrivirea rimelor mai trebuie insistat. Se poate ajunge la monorimă. În general epigramele mi-au plăcut. Sunt originale. D-lui are şi multe monologuri compuse. Îl apreciez şi îi doresc viaţă îndelungată, să ne mai bucure cu scrierile d-lui. Remarc orientarea altruistă. Scrie pentru toţi. Activitatea lui Matincă Costea trebuie apreciată în totalitate. Şi o epigramă, dacă îmi mai permiteţi: Când l-ascult pe nea Matincă,/ Parc-aș sorbi din palincă/ La un răsărit de soare,/ Cu parfum suav de floare.” (Mihail Constantinescu)
​„Dl Matincă, după mine, este sarea şi piperul Cenaclului. Ne descreţeşte frunţile şi ne relaxează. Pentru dl Matincă viaţa culturală a devenit VIAŢĂ CULTURALĂ, cu majuscule. Dacă n-ar veni la o şedinţă, ni s-ar părea gol fără el. Îi dorim să scrie din toate, că l-a miruit Dumnezeu cu multe talente.” (Valeria Popa)
​„Datorită talentului oratoric al maestrului Matincă Costea simt că trăiesc acele monologuri şi cred că ar fi bine venit înregistrarea unui DVD cu aceste monologuri ale d-lui. Însă ceea ce regret, este că nu mi-a fost profesor la teatrul de păpuşi. Mi-au plăcut şi epigramele. Şi două ,,inspiraţii” de moment: Ne spui astăzi de hangar,/ Maestre, cu al tău har,/ Ai griă să nu-i iei hangu,/ Că ai s-o păţeşti cu Hangu; Epigramist de renume,/ Ţine astfel a ne spune,/ Fiindcă n-a băut palincă,/ Luaţi-vă de Matincă.” (Nicolae Constantinescu)
​„Dl Matincă Costea, un veritabil epigramist, a fost şi a rămas port drapelul epigramiştilor râmniceni. Şi o epigramă: (Ziua epigramiştilor) Masă mare, feluri multe,/ Băutură cu mulţi lei,/ Nu servesc, erau tentante,/ Se mâncaseră-ntre ei.” (Dumitru Hangu)
​„Să mulţumim dlui Matincă pentru că ne demonstrează că tinereţea este mai longevivă decât de obicei. Glasul i-a rămas neschimbat de ani de zile, la fel, atitudinea faţă de interpretare şi participarea emoţională pe care o etalează în faţa spectatorului. De fiecare dată, prin ceea ce creează, demonstrează o fină şi ascuţită observaţie a realităţii înconjurătoare. Mai presus de orice, transmite dragostea pentru artă şi dragostea de viaţă. Felicitări!” (Georgeta Iuga)
​„În viziunea mea creştină, am credinţa că Dumnezeu s-a gândit îndelung când l-a trimis, pe dl Matincă, pe pământ, ,,împovărându-l” cu daruri pe care arar le întâlnim între contemporani. Copil fiind, îl ascultam fascinată de talent, adult fiind, încerc să-mi conving copiii să participe şi ei, să se bucure. Eu îl voi invita şi la clasă la mine. Copiii trebuie să ştie să preţuiască valorile şi nu post mortem, acum când pot dărui o floare, şi pot creşte în înţelepciune.” (Gina Nechifor).
​Următoarea şedinţă a Cenaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu” va fi sâmbătă, 13 august, începând cu ora 11:00, lector de serviciu Vasile Ghinea. Până atunci, odihnă activă: scrieţi orice, numai scrieţi!

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share