Paràlele – Șaptăzăși de parale și nouă

Peliculă este impropriu spus, mai degrabă pot intitula imaginile acelea planșete sau tabele stilizate cu activitatea de fațadă a unei afaceri.
Așa gândesc toți cei mânați de câștig, să investească puțin și să obțină profit cât mai mare. Chiar dacă un concern ca MacDonalds-ul pare un gigant bine pus la punct, funcțional cel puțin până la sfârșitul mileniului următor, este și el doar un mic restaurant deschis în calea înfometatului și însetatului străin venit de prin coclauri, cei ai României, rămas cu gura căscată la firma care a făcut înconjurul lumii. Cine și-ar fi închipuit că o ciflă tăiată-n două, atotcuprinzătoare de felie încropită din carne tocată părpălită și doi cartofi pai, lungi cât degetul arătător, vor mări nările a nesaț din Haiti până în Japonia pe traseul cel mai lung?
În slide-show-ul de pe ecran aceasta era prima încercare de seducere, de îmbiere cu niscai produse locale: o barabulă și suratele plimbându-se pe ,,aleea” unei mașini industriale de spălat. După un duș rece, o baie de abur care să le despoaie de coaja fragilă, la ,,pielea goală”, ,,frumoasele” gălbui, de naționalitate diversă, dar trase prin ,,inelul” modelului standard, porniseră către ghilotinare…. Dar nu-s cartoafele mai drăguțe ca angajatele și angajații de marcă și ce titluri englezești, nobile! Sir manager Pantelimon, Lord șef distribuție Ferentari, King director zonal București. After all, display-ul s-a albit, fiindcă eram cu ochii fără să vreau atent la el, și peste ,,inocența” prezentării de persoane s-a așternut ,,arborele genealogic” al creșterii în carieră…. Bă, uite că n-am învățat degeaba chestiile acelea de la masteratul în management organizațional și resurse umane, chiar dacă nu se înțelege nimic din literele încadrate în cercurile ,,culturii” antreprizei în care îmi petrec dimineața, este drept, nici vederea și nici verdele acela nu mă mai ajută atât de bine, să fi pus și nițel roșu ieșea…, gânduri de om trezit la ore nefirești, măcar știu cam despre ce este vorba. Erau primele relevanțe pe ziua aceea, în ordine inversă, că s-ar putea să avem ceva sămânță de neam turanic în noi de atâtea năvăliri câte ne trecură și că sociologia, științele care jonglează cu comportamentul uman și posibila manipulare a individului au în viscere relativitatea shakespeare-iană: a fi ori nu, a face sau nu, a aplica sau desigur a nu încerca. La nici trei ore am avut confirmarea de nivel academic.
În dreapta mea, nu cu vizibile trăsături arabe, dar cu o limbă care nu înșeală auzul, stăteau, am presupus, doi studenți iranieni de sexe diferite. N-am făcut atunci legătura și nici nu aveam răspunsul multiplu la întrebarea ,,Ce caută doi străini la studiu în România?”. Unu la mână, stând bine să cuget, îmi pot închipui că au venit la neamuri, că avem, slavă lui…, doi, nu există umbră de echivoc în datele chestiunii, România este singura țară care are învățământ fără perspectivă, se poate lăuda lesne oricine că a încheiat varii cicluri educaționale fără obligativitatea începerii unei activități legată strâns de specializarea căpătată, în plus, dacă nu dorește, străinul, să depășească granițele patriei noastre spre vest, se poate întoarce în cea de baștină victorios, fiindcă diplomele românești sunt acceptate fără nicio altă dovadă intelectuală sau test suplimentar în ținuturile nisipurilor și petrolului. Altfel, care ar fi motivul? Aveți dreptate, există unul: suntem singurul, unicul popor permisiv cu veneticii, nu cu oricare, că nu ne trebuiesc nouă din acei care n-au alt țel în viață decât brâulețul cu trinitro…, din acela de dă tencuiala de pe perete cât ai zice…. Cum să nu vină când au în Arafat un bun exemplu? Și câți alți carieriști.
Nu mai este nici meniul cum era și nici amploaiații cu studii superioare într-un part time pentru un prânz picant pe zi, bani de chirie pentru cămin și abonament la metrou, la ghișeu se poartă din ce în ce mai mult culoarea brună. Să fie oare încă un motiv pentru care națiile arse la soare să prefere Mac-ul din Gara de Nord?

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share