Ora de muzică 190

adam
Făcusem promisiuni. Multe am fost nevoit să le încalc, supus creșterii, retușurilor corporale, privind din interior înafară, dar mai ales simțindu-mă căutat de uitături diverse, m-am supus jocului rigorilor și din turma părerilor contrare, într-o bună zi m-am trezit de partea celor ce nu le mai acceptă. M-am auzit spunând că am fost și eu cândva tânăr și nu făceam ca ăștia din vremurile actuale.
Întocmai ca omul de rând, m-am exprimat către sine fără prea mari pretenții intelectuale, vrând să elimin obstacolele ce deja mă împiedică să mai privesc lucruri și oameni ca la douăzeci, șaisprezece ani, am măturat cu mâna perdelele de fum ce încețoșează mințile simple, piedute pentru totdeauna în căutări de filozofii care să aștearnă la picioare osanale. Reducția, nivelarea verbală a insului ce se vede egal cu orice somitate în condițiile primare ale unor împrejurări de ocazie este de reținut ca pildă, această particulă umană infimă are dreptate, îi ești deopotrivă când te naști, când alegi, ca strămoșii, să scormoni în țărână pentru bobul ce te va hrăni mâine, când pui capul pe pernă, despuiat de orice titlu de înnobilare. Academician, doctor sau gânditor la marile frământări mondiale nu te exonerează nimeni și nimic de datoria aducerii aminte că ești până la urma urmei doar un….
Toate aceste ingrediente, puține la număr, pot dărui spiritului sămânța creativității, fiindcă barierele regulilor stricte îngrădesc în cele mai multe cazuri, forțând mentalul să purceadă în direcția opusă. În numele inovației foarte mulți muzicieni lasă la o parte partiturile și se pun a cânta în dorul lelii, poate, poate țâșnește vreo idee trăsnită la suprafață. Și prefer amatorismul, aleatorismul în detrimentul profesionalismului, rigorii. O să mire expozeul anterior, totul a avut rolul de preambul, chiar dacă erați tentați să credeți altceva, pentru ipostaza în care un performer din mica orchestră de la Durham s-a hazardat să se implice nu ca instrumentist, ci din punctul de vedere al producătorului. Violonist și violist, Adam Robinson și-a asumat acest rol de dus la bun sfârșit proiectul British Science Fiction Convention, în același an 2009, prolific pentru foarte mulți artiști, dar și în 2014 când a reușit să adune nume importante din muzica clasică, Worldcon Philharmonic Orchestra, prezentând în calitate de ințiator, organizator un program deosebit, piese foarte cunoscute din filmele SF, teme muzicale care la timpul lor au fost considerate sound-ul viitorului. Nu puteau lipsi celebrele melodii din Superman, seria Star Wars și Star Trek. Nici rugămintea de ,,a pune telefoanele în poziție mută, blitzurile în așteptare și pofta-n cui pentru înregistrări”. Nu-i displac nici elevii, predă în câteva instituții școlare de prin Europa, dar nici artiștii pop-jazz cu care se încumetă la o partidă muzicală:Corinne Bailey-Rae, Chris Montague, Trish Clowes….
Când un artist vinde la debut patru milioane de discuri, înseamnă că are acel ceva ce trezește în ascultător simțuri și plăceri nebănuite. Pe această Bailey-Rea mă gândisem să o trec la catastiful cu invidie românească și să-i trântesc un ,,a naibii muiere”. Am găsit-o și în creditările discografice ale încă unui violonist prezent în staff-ul orchestrei lui Sting, Freddie August, mai vârstnic decât ,,puștanii” prezentați până acum, și de aceea mi-am permis familiarismul de mai înainte. Freddie se supune acelorași reguli când vine vorba de gradul 8 la vioară, predă riguros acest instrument, dar și teoria muzicală, își vede de partitură atunci când este invitat să participe în concertele clasice, altfel n-ar fi stat 17 ani în Hall Orchestra și nu ar fi luat parte la maratonul lui George Michael, Simphonica, din 2012, n-am înțeles totuși cum a reușit să treacă de la ,,pisicita neagră”, pe alocuri jazzy, Bailey, la durii metaliști Bring Me the Horizon. Mă prefac doar că nu știu, Freddie este și el un suflet neliniștit….

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share