Ora de muzică 185

images(2)

Termenul potrivit pentru un ascultător de profesie muzician, pentru unul care se încumetă să-și aplece urechile către înregistrările lui Sting este cel alocat dansului lui Amy Tatcher, Clog. Mai exact, fundătură.
Asculți și nu te mai saturi, parcă n-ai mai dori să auzi pe nimeni altcineva, te afunzi în șirurile de note și rămâi blocat în întortocheatele măruntaie ale cântecelor lui. Așa am pățit din dorința de a mai verifica încă o dată dacă scăparea organizatorilor și producătorilor întregului concert de la Durham din 17 și 18 noiembrie 2009 a trecut neobservată ochiului lor vigilent, din greșeală am apăsat butonul play pe următorul material video, cel fabricat cu ocazia aniversării a 60 de ani ai lui Gordon Sumner în 2011. Nu mă puteam dezlipi…. Și am atâtea de aprofundat și dezvăluit…. Omiterea îl vizează pe cel de la clape, mânuitorul orgii Hammond, Gerry Richardson, singurul neînscris în lista de prezentare a tuturor celor ce au fost de folos reușitei evenimentului, de la șofer și firma de catering, până la întâiul organizator și vedetă-amfitrion. Alături de el se găsesc încă două mâini bune de muzicieni prezentați deja până acum: Miller, Baptista, Krija, Sadin, Tickell-ii, MacMaster, Sutton și Ségal. Toți ceilalți, lăsând deoparte lista cu tehnicienii, și acolo sunt câțiva dintre cei amintiți aici, sunt nou-nouți. Și n-aș fi descoperit lipsa lui Gerry, prietenul apropiat al lui Sting pe care la acest recital de o oră și jumătate l-am zărit doar cu câte un deget pe claviatură, dacă nu urmăream cu atenție video-ul, unde, spre finalul concertului, suspendând tumultul și melancolia vizatului personaj din textul melodiei Lullabay To an Anxious Child pe strunele lui Dominic, ciupitura fină de coardă de violoncel a lui Vincent, ,,nisipurile” din shakers-urile lui Rhani, gazda face prezentările de rigoare.
Numele Jarvis vă spune ceva? Mie nu, la prima citire și confuzie între titulaturile scrise pe o coală de hârtie din dreptul fiecărui participant la prezentarea albumului If on a Winter Night, pusesem egal între conductor orchestra și orchestra contractor, vedeți bine ce asemănare literală există, gândeam că existau doi dirijori, mai ales că întâlnisem numele artistului și ca prestator la trombon. Greșeala a continuat, având prejudecata că doar bărbații suflă în trombon, mi-am închipuit un ,,fălcos” avântându-se la mânuirea piesei mobile, când colo, aveam în fața ochilor…. Apoi relevanțele au curs, bărbatul era femeie, dirijorul era o angajatoare de orchestră, iar blonda, deloc bătrână, 32 de ani, o muziciană cu calități excepționale, absolventă cu maximul posibil de calificativ a Royal Northern College of Music. Cariera ei a început încă dinainte de finalizarea școlii, fiind invitată în multe rânduri să performeze partitura întâi de trombon cu multe orchestre, a compus muzică de film și multe alte bucățele de melodii întrebuințate în reclama comercială. Apoi a lipit numele ei de câțiva titani mondiali: Queen, Bon Jovi, Muse, Michael Bolton, London Symphony Orchestra, Hallé Orchestra și BBC Orchestra. Mulți ani însă i-a dăruit lui Seal ca orchestratoare, keyboard-istă, trombonistă și voce de spate. Este profesoară la Trinity Laban Conservatoire of Music din Londra, Berklee College of Music din Boston, Lucerne Conservatoire in Switzerland, University of California din Los Angeles, Rice University din Houston, Mexico City University și Lima Conservatoire în Peru. A abordat și jurnalismul, lucrează la o carte și…. Cum ar spune românul, ,,fetișoara” a fost și nițel bolnavă, altfel ajungea…. Este încă. Din 2004 a fost diagnosticată cu un cancer rar, Limfomul Hodgkin, expunându-se voluntar tratamentelor clinice experimentale care în mare majoritate au eșuat. După 12 ani încă trăiește, cu toate că pacienții unei astfel de deficiențe sanguine au șanse de viață de până la cinci ani cu medicație adecvată. Sănătate, îți doresc, fată deșteaptă!

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share