De Rîmnic, de bine! – Râuri râmnicene

Urmând cronologia, la 11 Februarie 1885 se naște un ,,Diar liberal”, prima publicație care poartă numele complet al orașului, Râmnicu Sărat, ce își dorește ,,… a lucra cu onestitate și desinteresare…”, ,,… a cerceta de aproape și din toate punctele de vedere relele ce bântuie specialmente județul și orașul nostru…”. Nimic nou astăzi, atunci însă preocupări ce aveau să dea tonul propagandei politice de mai târziu: grija pentru fondurile bănești și modul de folosire, acțiuni în vederea unei impulsionări administrative…. Am găsit la ,,furnizori mei primi de informații” doar ,,… direcția unui comitet”, 97 de numere și trei date incerte de sistate a activității ziaristice: 23 Ianuarie 1887 – România din București, Aprilie 1887 – Tipografia română, 14 Decembrie 1889 – Istoria Jurnalismului din județul Buzău a domnului Frâncu.
Nici Brăiesku nu a fost un fitecine în oraș, după cum ați urmărit până acum scriptele, nu a ,,scăpat” nicio ocazie de a fi luat peste picior epigramistic de Moșescu, inițiatorul multor descinderi publicistice către cititor. A ales pentru cele șapte numere săptămânale, ca ,,Organ conservator”, numele Râmnicul, de la debut, 7 Octombrie, la final, 26 Noiembrie 1906. Nu sunt amintiți alți autori de texte, cele câteva semnături, Brac, Claps, Reporter îi sunt atribuite lui Brăiesku, proaspăt proprietar al tilului ,,doctor în drept”, căpătat la Paris. Articolele pun în valoare talentul domnului avocat, subiectele propuse vizând ,,Culisele politicei locale”, ,,Publicațiuni ale tribunalului”, ,,Inaugurarea teatrului” la 12 Noiembrie 1906, necesitatea înființării unui locaș în care orice localnic să poată citi – ,,O sală de lectură”, a unei societăți științifico-literare – ,,Litere, știință, arte”. Nu puteau lipsi din ,,patria miștoului” în patru versuri ,,Epigrame”, ,,Zeflemele” și ca să nu se creadă că doar ,,literatura neserioasă” poate avea loc între paginile ziarului, Brăiesku face uz de ,,Galeria celebrităților”, ,,Cronica juridică”, ,,Maxime și cugetări”.
Vulpoiul bătrân, fiindcă așa pare Brăiesku ascuns în spatele ediției unice de la 1 Iunie 1916, Râmnicu, susține războiul de reîntregire și îndeamnă tinerii să folosească spațiul acestui ,,Ziar independent” pentru a-și afirma ideile. Unul dintre ei, N. Protopopescu, îi cheamă pe aceștia ,,… să-și depună obolul de muncă și să-și facă datoria față de neam…”. Printre cei ce scriu articole se înscriu N. V. I. Râmniceanu și Sc. Gabriel, dar și ,,adversarul” său, Octavian Moșescu.
La o jumătate de lună de la întâiul demers, Râmnicu devine Râmnicu Nostru, conceput de ,,grupul entuziast și talentat de studenți râmniceni”. Se alătură celor din urmă N. Ionescu cu ,,Un apel”, avocatul Gheorghe Slăniceanu cu ,,Ne varietur”, P. C. Iorgulescu-Yor participă cu desenul ,,A. Demetriade în Hamlet”, D. Oroveanu, C. Cristodorescu, Dimitrie Pălănceanu și staful de la prima încercare publicistică: Brăiesku, Moșescu, Râmniceanu, Protopopescu. Cele patru ediții sunt tipărite între 16 Iunie și 26 Iulie 1916.
Am mai spus că nu-mi plac afirmațiile fără acoperire, iar domnul Frâncu face una gratuită, declară ziarul săptamânal cu titlul Râmnicu Sărat, apărut la 21 Ianuarie 1919, ca fiind de 20 de ani organul de presă al Partidului Conservator. Ori matematica este defectuoasă și greșește când numără în contul stipulatului nume de la începutul articolului meu, de la 1885, ar trebui să mai pună încă vreo 14 ani, ori îl înșeală simpatia vădită a conservatorilor pentru liberalism despre care vorbește în scurta sa prezentare și iar face confuzii. Că în articolul ,,Vederile după cari ne vom conduce” se vorbește despre ,,… împroprietărirea țăranilor, votul universal, descentralizarea administrației…”, că în altele se vor ,,… alătura acelora cari văd limpede în chestia muncitorilor industriali”, nu însemnă nicidecum dogmă liberală, pare mai curând socialistă…. Dar…. Ultimul număr, șapte, este publicat la 24 Iunie 1919

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share