Cenaclul Alexandru Sihleanu – 4 Iunie 2016

image
DIN VIAŢĂ ADUNATE ŞI LA LUME DATE

Sâmbătă, 4 iunie, şedinţa Cenaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu”, de la Centrul Cultural „Florica Cristoforeanu” din Râmnicu Sărat, a debutat cu Matincă Costea, care ne „serveşte”, la cafeaua literară, cu un moment de divertisment pentru relaxarea spiritelor: „La o policlinică” de Aurel Felea şi „Fotbalul este de vină” de Matincă Costea. Prestaţia a fost „sancţionată” cu aplauze.
Lectorul de serviciu, Valeria Popa, cu „File de roman”. Dna Valeria Popa s-a remarcat în Cenaclu cu fabule, a continuat cu proză, iar astăzi vrea să ne convingă, că vrea să scrie un roman. Deocamdată… fără titlu, cele câteva pagini prezintă o poveste de dragoste, dna are un stil propriu, toarce firul epic cu o anume filosofie de viaţă, cu multă sensibilitate şi cu unele analize psihologice în susţinerea biografiei Ameliei. Noi… îi dorim putere de muncă, spre satisfacerea curiozităţii noastre.
„În ceea ce a citit sunt unele inadvertenţe. Nu este rău, dar nu este roman, este o nuvelă. Urmează un fir epic. Trebuie abordată altfel, mai multă intrigă. Nu este rău, mai trebuie lucrat. Trecerea de la naraţiune la dialog, trebuie revăzută. Sunt nişte repetiţii supărătoare. Am avut senzaţia că este altă persoană. Aş vrea să-l văd în totalitate.” (Constantin Marafet)
„Întotdeauna, când am în faţă o lucrare, pornesc de la titlu, care anunţă conţinutul. ,,File de roman…”, făceam o legătură cu ,,Călin file de poveste”… ne-ar prezenta o întâmplare de acolo. Mă gândeam că reflecţiile aparţin unui personaj. Autorul trebuie să se elibereze de propriile păreri. Dacă vrei să creezi un univers, nutrebuie să fii subjugat ca Pygmalion de propria creaţie. Nu neg că dna Valeria Popa are talent, însă o proză, părţile unei proze le văd ca vagoanele unui tren. Creatorul ar fi locomotiva, cititorii sunt pasagerii. Să căutăm ca vagoanele, bine legate între ele, să ajungă la destinaţie. Intenţia este bună, povestea trezeşte un anume interes.Ar trebui să renunţe la unele dulcegării. Şi două epigrame adresate lectorului de astăzi, dna Valeria Popa: ,,O ascult plin de uimire/ Când vorbeşte de iubire/ Şi o laud pe dna Popa/ Că doar nu i-oi zice hopa; Dna Popa ca o floare/ cu lumină şi culoare/ Cu stamine şi pistil/ Însă mai ales cu stil”.” (Mihai Constantinescu)
„Sugerez dnei să dea numele eroinei, titlul romanului. În mai multe capitole este vorba de Amelia. Eu, ca simplu cititor, spun că este o gândire sănătoasă şi este bine să continue.” (Elena Cambeşteanu)
„Din punct de vedere literar, nu mă pronunţ. Apreciez trăirile şi sentimentele celor două personaje. Dna Popa tratează cu subtilitate sentimentele celor două personaje. Ştie să scrie elegant.” (George Anghel)
„Cele două momente prezentate de dl Matincă sunt plăcute, relaxante şi actuale. Din primele rânduri, a materialului prezentat de dna Popa, reiese fixarea în timp a acţiunii. Autoarea se inspiră din viaţa dânsei sau din viaţa unei persoane cunoscute. Personajele sunt Amelia şi Petrică. Există un dialog pe care îl realizează într-o manieră psihologică. Vocabularul este cel de bază. Se exprimă foarte uşor, fraze scurte. Faptul că nici titlul nu este fixat, nu putem să ne pronunţăm mai mult. Aşteptăm. Să aibă putere să-l termine.” (Stela Miloş)
„Referitor la dna Popa, îmi place ce a scris, dar mi-aş putea forma o părere dacă aş citi tot romanul. Felicitări! Aşteptăm finalul! Şi două epigrame adresate dlui Dumitru Hangu: ,,Uite-l azi pe nea Dumitru/ La cafea ne ţine hangu/ De-ar rămâne la Cenaclu/ Se teme că-şi pierde rangu; Am scris cărţile urgent/ La un mare accident/ Mă grăbesc să scot îndată/ Două cărţi dintr-o găleată”.” (Nicolae Constantinescu)
„Dl Matincă Costea este mereu actual în ceea ce spune, ca un renghi jucat vârstei d-lui. Despre dna Popa aş spune că fragmentul citit astăzi se aseamănă cu o sculptură într-un podiş, care are uşoare proeminenţe de calitate, sensibilitate, claritate a stilului, proprietatea cuvintelor, simplitatea şi căldura cu care redă sentimentele unei vârste, sinceritatea lor. Îmi place stilul d-ei. Mi-a plăcut monologul interior al Ameliei şi îi doresc succes să-şi realizeze visul de a scrie un roman.” (Georgeta Iuga)
„Dlui Matincă îi urez multă sănătate, să ne aducă bucurie în suflet cu glumele sale. Am citi cărţile dnei Popa. Astăzi a venit cu ceva mai nou. Dacă venea cu începutul era mult mai clar. Are o dulceaţă în stilul ei. Îmi place descrierea celor două personaje. Sunt foarte curioasă ce va urma şi să o ţină Dumnezeu sănătoasă să ducă la bun sfârşit romanul.” (Safta Leaută)
„Am audiat un fragment din romanul, deocamdată fără nume, al dnei Valeria Popa care abordează în premieră acest gen dificil. O felicit pentru prolificitate.Frazează frumos, dialoghează bine. Ca o paranteză: lipseşte, parcă, dinamismul. Se pierde uneori în amănunte nesemnificative. Aştept încheierea creaţiei.” (Matincă Costea)
„Dl Matincă este un izvor nesecat de umor şi astăzi a ,,marcat” momente comice memorabile, şi dorim să mai participe în cadrul Cenaclului cu astfel de ,,şuturi” umoristice, foarte la subiect şi actuale. Îi dorim lungă activitate. Legat de lector, dna Valeria Popa, consider că este o excelentă fabulistă şi astăzi a venit cu o fabulă-roman, un bărbat şi o femeie, pierduţi în jungla vieţii s-au întâlnit şi cititorul extrage morala: pentru a trăi în această junglă, nu există decât o forţă care se numeşte iubire. ,,Fără dragoste, nimic nu e”.” (Adrian Câmpeanu, preş. UCRS)
Sâmbătă, 11 iunie, începând cu ora 11:00, lectorul de serviciu al şedinţei Cenaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu” va fi Nicolae Constantinescu.

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share