Cenaclul Alexandru Sihleanu – 18 Iunie 2016

image
O POVESTE SIMPLĂ, AŞA CUM SIMPLE SUNT TOATE LUCRURILE MĂREŢE PE LUMEA ASTA

​Sâmbătă, 18 iunie, şedinţa Cenaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu”, de la Centrul Cultural „Florica Cristoforeanu” din Râmnicu Sărat, a debutat, la cafeaua literară, cu un moment de divertisment, susţinut de Matincă Costea cu o scenetă umoristică de Tudor Muşatescu „Zvoniştii” şi un monolog de Matincă Costea, „Mă numesc Gogu Stamate.” Prestaţia a fost „taxată” cu aplauze.
​Şedinţa a continut cu musafiri de la Buzău şi Ruşeţu, chiar dacă „Moşii de Vară”, din Sâmbăta Rusaliilor, ne-au mai „rărit” rândurile. Oaspeţii, Liviu Gogu, Ştefan Dima şi nu cel din urmă, Dumitru Istrate-Ruşeţeanu au prezentat revista „Renaşterea ruşeţeană”, nr 4 (iunie) 2016, revistă socio-culturală şi de spiritualitate locală, fondată de Ionel Bobocea şi Dumitru Istrate-Ruşeţeanu, la 25 februarie 2016, redactor-şef Liviu Gogu. Redăm din editorialul semnat Dumitru Istrate-Ruşeţeanu: „(…) În campania de acum a domnit liniştea, candidaţii, deşi atinşi de căldura interesului lor s-au temperat, am asistat când două echipe s-au întâlnit la o intersecţie şi ca nişte oameni cu capul pe umeri s-au salutat, şi-au strâns mâna, au râs, au glumit şi la despărţire, şi-au urat unul altuia succes. (…) Când vreţi să faceţi o faptă în folosul comunităţii, nu vă împiedicaţi în sistem, în mentalităţile sistemului; când vă e greu chemaţi în ajutor electoratul. Şi atenţie, oamenii nu vă onorează după avere, ci după modul de gândire în folosul lor. (…)”
A urmat lectorul de serviciu, Liviu Gogu, cu proză. Dl Liviu Gogu, din Buzău,a prezentat două schiţe, „Un om puternic…” şi „Erou local”, dovedind un real talentîn susţinerea firului epic, ancorat în realitatea zilei, construind bine personajele, cu un umor subtil, întâlnind un comic de situaţie, un comic al numelor, dovedind în plus un simţ analitic, ceea ce relifează, din punct de vedere psihologic, o bună cunoaştere a mentalităţii româneşti. Atent la frământările societăţii, care îi oferă subiectele, ştie să prezinte pagini inedite, într-o formă concentrată. Modernist în expresie, plăcut la lectură. Autorul este caracterizat de o modestie specifică esenţelor rare. Face o impresie bună. Îl mai aşteptăm la o nouă „spovedanie”.
​„Mi-au plăcut cele prezentate de dl Matincă. Tudor Muşatescu, după părerea mea, este al doilea dramaturg după Caragiale. Am avut ocazia să văd la Casa de Cultură multe piese de teatru ale lui Tudor Muşatescu. Nu poţi să zici Râmnicu Sărat dacă nu zici Costea Matincă. Recunosc tinereţea lui spirituală. Proza dlui Liviu Gogueste o construcţie solidă, o naraţiune care incită, trezeşte interesul, meţine trează atenţia participanţilor. Prima proză, , este de actualiate, trezeşte interesul cititorilor. Construcţia frazei este solidă, se bazează pe coordonare, prin juxtapunere, dar nu neglijează nici joncţiunea şi subordonarea. Este o proză modernă prin folosirea semnelor citării. Autorul este un psiholog, face un sondaj puternic în mentalitatea umană. Personajele sunt solid construite. Este un aspect modern. Mă gândeam la Marcel Proust şi la proza eseistică a lui Alexandru Ivasiuc. Cea de a doua schiţă, „Erou local”, mi-a amintit de un hoţ de profesie, băiatul unei taxatoare, care a venit să fure ceva în timpul revoluţiei şi l-a nimerit un glonţ, şi a devenit erou. Eroul din schiţă este o farsă, a reuşit să-i scape pe locuitori, dar nu a reuşit să se scape pe el. Toate numele sunt semnificative, spun ceva. Autorul este un umorist de calitate, unmaestru al schiţei. Remarc vigurozitatea prozei autorului, soliditatea construcţiei epice şi ineditul. Între titlu şi conţinut este o strînsă legătură. Şi o epigramă, cu inspiraţie de moment: ,,Liviu Gogu ne chemaţi,/ Azi în satul Afumaţi,/ Să venim cu toţi la cramă,/ Să sorbim a prunei zeamă”.” (Mihail Constantinescu)
​„Autorul frazează frumos, dovedeşte valenţe în ambele lucrări prezentate, caracterizându-l un bun prozator. Îl mai aşteptăm, cu aceeaşi plăcere.” (Matincă Costea)
​„Două schiţe bine realizate, de actualitate, cu umor subtil. Am unificat cele două schiţe printr-o epigramă: (Dlui Liviu Gogu) ,,Erou local, un om puternic,/ Ce-şi duce viaţa peste timp,/ La răsăritul său oniric,/ Adună zeii din Olimp”.” (Dumitru Hangu)
​„Legat de dl Matincă şi azi s-a prezentat cu un material bogat, interesant, abordând teme chiar şi din domeniul geologiei, când pe actualul teritoriu al României exista un fund de mare. Dl Matincă continuă cu epoca marilor inundaţii. Cititorul a fost captivat de cele prezentate. Dl Liviu este considerat, de mine, un scriitor talentat, cu scrieri umoristice. M-a surprins plăcut modul cum îşi alege personajele, cum surprinde aceste personaje în activitate. Scrierile sunt plăcute, interesante, cu un limbaj colorat şi cu parfum de tămâioasă.” (Adrian Câmpeanu, preş. UCRS)
​„Mi-a plăcut, în mod deosebit, cea de a doua schiţă în care sunt nişte denumiri ciudate, specifice: Afumaţi; Surupăceanu, zis Poşircă; Căzănache; Ţoiuleţ; cârciuma Aghezmuita; Pârâul Zeama Prunei; Butelcea; Duşcă;>. În general cele două schiţe sunt actuale. Acest lucru m-a inspirat: ,,E numit „nenorocit,/ Cu venituri ilicit,/ Dar norocul său e mare,/ Nici de DNA nu-l doare”.” (Nicolae Constantinescu)
​„Pe dl Matincă când îl văd, văd trecutul-prezent ce are puterea să ne aducă până în viitorul umorului şi satirei, cu prejudecăţile de rigoare. Cu zâmbetul pe faţă, el prezintă cu eleganţă acele trimiteri de bulgări de lumină încărcaţi cu energie pozitivă. Dl Liviu Gogu, pe lângă prozator, este şi un bun epigramist. Cu caracterul şi modestia lui, prin scrieri, coboară cu gândul pe scara emoţiilor pentru a scoate la lumină trăirile, stările, sentimentele, cu tentaţii şi senzaţii ale personajelor din reala actualitate ce o trăim, şi o simţim zi de zi. Cele două schiţe creează imagini plurivalente, bine conturate, ce scot la lumină moravurile unei societăţi deocheate.Două schiţe, două tablouri puse în rana sufletului pentru meditaţia spirituală. Îi urez să ne mai încânte cu scrierile sale.” (Ştefan Dima, Buzău)
​„Dl Matincă Costea, un fel de vrăjitor al tribului, a deschis şedinţa cu un ritual care alungă duhurile rele din încăpere, iar din cei prezenţi energiile negative, îi pregăteşte sufleteşte înaintea impactului, cu o posibilă valoare literară sau un eşec literar. Lectura textelor s-a încheiat cu un umor de zile mari, remarcabil, original. Da! A meritat să-l ascultăm! Îi invidiez pe dnii Constantinescu 1 şi 2, care îşi ilustrează zisele cu o epigramă. Eu aş dori să ilustrez cu un roman de 300 de pagini, numai să aveţi la îndemână un an lumină, să mă puteţi asculta. Cunosc proza dlui Liviu Gogu, i-am făcut chiar prefaţa la o carte. Materialele prezentate azi, au fost alese după scurtimea lor, pentru a nu răpi prea mult din timpul celor prezenţi. Are forţă epică puternică şi caracteristica extraordinară este că el pare a nu-şi construi textul după cum se obişnuieşte, ci dă iluzia că împleteşte cuvântul cu ideea, iar scrisul său are o sare care se găseşte, probabil, în apa îngheţată de pe Marte prin pisarea în piuă a ironiei. Mă bucur că ieri i-am vorbit lui Marin Ifrim despre Liviu Gogu şi am promis că-i trimit lucrări în ,,Ce cartelul metaforelor”. I-aş recomanda autorului să-şi publice măcar prima carte, până când nu vine sfârşitul lumii. Cartea respectivă ar fi adevăratul său certificat de naştere ca scriitor.” (Dumitru Istrate Ruşeţeanu, Ruşeţu)
​Sâmbătă, 25 iunie, începând cu ora 11:00, lectorul de serviciu al şedinţei Cenaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu” va fi Constantin Marafet.
​Luni, 27 iunie, ora 17:00, la Centrul Cultural „Florica Cristoforeanu”, va avea loc lansarea cărţii de poezie „Sunt stea călătoare prin univers”, autoare Ofelia Martin Popescu,Târgu Jiu, prezintă poetul Laurian Stănchescu, Bucureşti.

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share