Cenaclul Alexandru Sihleanu – 11 Iunie 2016

LA RÂMNICU SĂRAT, PRIN CEAŢA CE SE AŞTERNE, VĂD LUMINA DIN POEME

Sâmbătă, 11 iunie, şedinţa Cenaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu”, de la Centrul Cultural „Florica Cristoforeanu” din Râmnicu Sărat, a debutat cu un moment de divertisment, susţinut de Matincă Costea, la cafeaua literară, pe un text satiric de Sadi Rudeanu „Reacţionarii” şi o culegere umoristică de Matincă Costea „Georgeta la farmacie”. Prestaţia dlui Matincă a stârnit aplauze. De aceea îi urăm să fie sănătos, să ne mai delecteze cu „matincării” şi „matincilină”, vorba unui epigramist, mulţi ani de acum înainte! A urmat lectorul de serviciu, Nicolae Constantinescu, cu epigrame.
Nicolae Constantinescu s-a remarcat în cadrul Cenaclului „Alexandru Sihleanu” prin epigramă şi mai ales prin spontaneitate, lucrând cuvântul la cald, ca un meseriaş cu atelierul după el, reuşind să încânte auditorul cu umorul ironiilor de bun simţ. Astăzi a prezentat un grupaj de epigrame, oglindind activităţile Cenaclului, din care reiese spiritul de observaţie şi sinteză, şi mai ales capacitatea de selecţie a epigramelor pentru lectură publică: (Dlui Dumitru Hangu) „Mi-ai plăcut domnu Dumitru,/ Ce din nou ne ţineţi Hangu/ Doar cu Bachus în pahare,/ Epigrama-i de valoare!; (Lui Sorin Călin) „Când aud de Zăngănele/ Mă întreb:-Ce e cu ele?/ Şi îţi zic Sorin Călin,/ Că ne-ai zăngănit din plin.”; (Dlui Ghinea, la cronica făcută dlui Marafet) „Stilul său ghinionist/ Noaptea vesel, ziua trist/ La cronică e artist,/ Spunând de marafetism!” Îi dorim un debut în volum.
​„Mulţumesc dlui Matincă Costea pentru că ne introduce în atmosfera şedinţelor Cenaclului. Trecând la lectorul de serviciu, îi admir spontaneitatea. Epigrame nu scrie oricine. Îmi plac şi mă ofer să-i sponsorizez parţial o carte de epigrame.” (Costică Dîrstaru)
​„Autorul ne-a oferit azi prilejul să audiem un grupaj de epigrame reuşite, agreabile, de bun augur. Pentru mine nu constituie audiţie în premieră deoarece cunosc valenţele lectorului de azi. Aştept cartea şi cu epigramele seniorului Mihai.” (Matincă Costea)
​„Nicuşor este alături de dl Matincă şi se aseamănă ca stil, cu satiră şi umor. Dl Matincă, astăzi, a fost mult mai războinic. Ne-a oferit momente reale şi actuale. Momentul umoristic cu a fost şi o invitaţie la drumeţie pe Valea Bistriţei. Captivant momentul dlui Matincă, pe care l-a menţionat şi lectorul de serviciu într-o epigramă, şi consider, şi eu, un biomedicament pe dl Matincă, antistres, denumit, şi matincilină. Aştept, în continuare, pe dl Matincă, cu realizări mult gustate de de cei din Cenaclu. Epigramele dlui Nicolae Constantinescu sunt captivante, interesante şi adaptate la manifestările Cenaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu”. Consider că Nicolae Constantinescu este pe un drum european. Este specialist şi profesionist în analiză şi observare detaliată în ceea ce îl înconjoară şi ca o caracteristică ar fi faptul că este inspirat de moment. Să continue pe acest drum al epigramelor şi să fie mai atent cu manuscrisele, să le păstreze. Aştept de la el o carte şi îl asigurăm de spriinul cititorilor.” (Adrian Câmpeanu)
​„Referitor la dl Matincă Costea, ceea ce ne prezintă din creaţia unor autori sau din creaţia personală, am ajuns să le confundăm deoarece sunt la aceeaşi valoare. Să-i mulţumim pentru faptul că se gândeşte la noi şi ne descreţeşte frunţile la fiecare şedinţă. Referitor la lectorul e serviciu, nu pot avea decât multe aprecieri. Este lucru lăudabil că poate crea pe moment. Felicitări!” (Valeria Popa)
​„Dl Matincă ne încântă de fiecare dată cu texte umoristice şi îi mulţumim pentru acest lucru. Lectorul de astăzi este un epigramist de ocazie, foarte fin observator, de conjuctură. Îl caracterizează spontaneitatea, isteţimea. Aş vrea să spun că mi-au atras atenţia câteva epigrame: (Două epigrame lui Mihai B. Gavrileţ la cărţile sale S.F.) ,,Lumea ta adevărată/ Cu SF-ul îmbinată/ Întrebarea nu-i ciudată./ Oare aţi mai văzut vreodată/ O.Z.N. de ciocolată?; Cauţi omuleţii verzi/ Cum socoţi şi cum îi vezi,/ Astăzi îmbinând SF-ul/ duhul Sfânt şi O.Z.N-ul”. Îi doresc succes pe mai departe.” (Georgeta Iuga)
​„Prima parte a şedinţei a debutat, ca de obicei, cu momentul umoristic prezentat de dl Matincă Costea. Îl felicit pentru memoria şi talentul interpretativ care de fiecare dată crează o atmosferă plăcută la Cenaclu. Meritul deosebit al lectorului de astăzi constă în faptul că acesta crează epigramele ad-hoc cu foarte mare uşurinţă. Desprinde cu uşurinţă aspecte specifice momentului la care participă şi crează cu abilitate acest tip de versuri, ieşind din tiparul tradiţional, patru versuri. Majoritatea epigramelor au cinci sau şase versuri. În concluzie, îmi plac epigramele de astăzi şi îl aştept pe autor cu o carte.” (Aneta Pioară)
​„Am audiat epigramele dlui Nicolae Constantinescu şi remarc spiritul fin de observaţie, grija faţă de forma epigramei. Îi dă o formă cantabilă. Sufletul epigramei este ironia. Dacă epigrama nu are ironie, este ca marea fără apă. Epigrama este ca o grenadă şi ironia este focosul ei. Epigrama este o poezie ocazională. Remarc şi ancorarea în realitate, folosirea unui limbaj pitoresc, şi foarte actual. Remarcăm unele epigrame în care autorul reuşeşte să folosească la maximum semnificaţiile cuvintelor, ale numelor. Remarc câteva epigrame: (Dlui Tudor Cicu, despre întâmplarea cu calul) ,,Ştiu maestre că ai harul,/ Cartea ta ne este darul, dar mă-ntreb:-Unde e calul?/ Poate la luat tătarul”; (La noua reclamă la berea Ciucaş) ,,Andrii Popa hoţ bărbat,/ Astăzi s-a modernizat./ În pădure la răcoare,/ Stă cu micii la grătare/ Turnând Ciucaş în pahare!”; (Unui viitor primar) ,,Dacă voi ieşi primar,/ Voi fi extraordinar/ Şi promit nu voi uita,/ Toate le voi rezolva./ Asta pân la rezultate./ Mai târziu nu se mai poate!”. Recomand autorului să insiste asupra cuvintelor şi să muncească mai mult, că poate.” (Mihai Constantinescu)
​„Vreau să închei şedinţa de astăzi cu o epigramă: ,,Dumnealui e râmniceanul,/ E Vasile, zis Zăganul/, Cronicar, vultur bărbos,/ Domnu Ghinea arătos!”” (Nicolae Constantinescu)
​Sâmbătă, 18 iunie, începând cu ora 11:00, lectorul de serviciu al şedinţei Cenaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu” va fi Liviu Gogu, din Buzău.

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share