Cenaclul Alexandru Sihleanu – 16 Aprilie 2016

image
MOMENT POETIC LA RÂMNICU SĂRAT

Sâmbătă, 16 aprilie, şedinţa Cenaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu”, de la Centrul Cultural „Florica Cristoforeanu” din Râmnicu Sărat, a fost închinată lansării de carte. Pentru cîteva ore, Clubul „Femina 2” a devenit neîncăpător, scriitori din Bucureşti, Buzău şi Rîmnicu Sărat, iubitori de literatură au participat la un eveniment literar, lansarea antologiei „Poezia vie”. Antologia a fost alcătuită de editorul şi poetul Constantin Marafet pe versurile poeţilor: Laurenţiu Belizan (Buzău), Ciprian Chirvasiu (Bucureşti), Marius Dumitrescu (Ştefăneşti, Argeş), Constantin Marafet (Râmnicu Sărat), Lucian Mănăilescu (Buzău), Petrache Plopeanu (Râmnicu Sărat via Focşani), Nicolae Pogonaru (Buzău), Valeriu Mircea Popa (Bucureşti), Adrian Suciu (Bucureşti), Simona Toma (Galaţi).Evenimentul a fost deschis de prof. şi criticul literar Mioara Bahna: „Vreau să le urez celor sosiţi din ţară, ,,Bine aţi venit, la această lansare!””. A prezentat pe fiecare autor din antologie. „Este o carte onorantă pentru mine, la care am scris o prefaţă. Am să vă prezint cîteva rînduri din prefaţa ei: ,,Dacă publicarea oricărei cărţi – şi nu spun o noutate – este un eveniment, în primul rând pentru cel care o semnează, volumul de faţă nu face excepţie, cu atît mai mult, cu cât autorii antologaţi aici cred că au fost luaţi şi ei prin surprindere, fiind vorba de o apariţie a cărei gestaţie a durat foarte puţin. Artizanii lui sunt nimeni alţii decât doi dintre poeţii ale căror scrieri sunt reprezentate în aceste pagini, prin grupaje de poezii, Adrian Suciu (iniţiatorul întâlnirii câtorva autori de poezie, într-un aprilie aproape estival, la Râmnicu Sărat) şi Constantin Marafet (amfitrionul acestei întâmplări lirice şi editorul cărţii). Antologia reuneşte între copertele ei, prin urmare, eşantioane din scrisul a zece creatori contemporani de poezie, dintre care pe câţiva îi cunosc, în sensul că le-am citit o parte din cărţi, am scris despre ele şi îi consider, de mult timp, poeţi autentici, importanţi în contextul literelor actuale, fie că se află în istorii literare sau nu (încă). (…) Sunt zece voci lirice, din generaţii mature, dar diferite ale unor autori născuţi între 1947 şi 1978, în diverse locuri din ţară, Bistriţa, Timiş, Brăila, Galaţi, Buzău, Argeş…), care, în pofida caracterului cvasialeatoriu al prezenţei între paginile aceleiaşi cărţi – sau poate tocmai de aceea –, oferă o radiografie parţială a poeziei române contemporane, în care se reliefează diversitatea stilistică şi tematică a unui sector literar dens, complex, tatonat încă de foarte multă lume, că, vorba mereu actuală a lui Mihai Eminescu: Multe flori sunt, dar puţine/ rod în lume o să poarte,/ Toate bat la poarta vieţii,/ Dar se scutur multe moarte… (…) Este o carte pe care v-o recomand. Îi dau cuvântul dlui Marafet.”.
Constantin Marafet: „Această întâmplare, de astăzi, a pornit cu două săptămâni în urmă şi a zis să rămână o antologie cu cei zece enumeraţi. Singura cale de vindecare a nostră este poezia. Sunt onorat că aici se află mari personalităţi ale culturii. Vreau să vă semnalez o poezie, ,,Fiul văduvei”, de Adrian Suciu. Poezia face parte din volum, ,,Profetul popular”, apărut la Ed. ,,Tracus Arte”, 2015. Mă bucur că în sală se află, o persoană dragă sufletului meu, dna Viorica Răduţă. Mai este un om, scrie cărţi, poezie proză dramaturgie, care mănâncă la trei zile, dar scoate o revistă, Dumitru Istrate-Ruşeşeanu, lângă el un poet Ştefan Dima-Zărneşti pe care îl salut cu drag, de la Buzău, Laura Cosma tot din Buzău, studentă şi poetă, Mihaela Roxana Boboc, poetă şi grafician, un prieten drag scriitorul Dan Zanfirescu, publicistul Viorel Dodan, monograful Costică Drîstaru, dl prof. Liviu Nicolae, scriitorul, omul de cultură, actorul, prietenul nostru matincă Costea, epigramistul, mongraful Dumitru Hangu, Mirela Grigore poetă, George Anghel unul din marii prieteni, prozatorul Dumitru Dănăilă considerat Cezar Petrescu al Buzăului, Dan Manciulea prozator, cantautor, Sorin Călin muzicolog, scriitor, Sorin Cârjan viceprimarul oraşului, Cristina Melinte a făcut corectură în timp record, Aneta Pioară scriitoare, Ecaterina Chifu scriitoare, Lucian Mănăilescu poet şi redactor şef la revista ,,Fereastra”, Vasile Ghinea cronicarul oraşului, poet, critic literar şi conducătorul Cenaclului „Alexandru Sihleanu”, paparazzi Ana Maria Bentea, Mirela Suflea. Fără Violeta Vîlcu, managerul Centrului Cultural, fără Sorin Cîrjan nu am fi putut să fim împreună. Să începem cu Laurenţiu Belizan.”.
Laurenţiu Belizan: „Sunt extrem de onorat că fac parte din această antologie din cele trei volume publicate. O coincidenţă, auzind poemul lui Adrian Suciu, azi se împlineşte un an de la moartea mamei mele. Am să vă citesc doar două poezii: ,,Imago mortis” şi ,,Ayahuasca”.”.
Ciprian Chirvasiu: „Vă prezint un fragment ,,Domn din flori”, care nu este cuprinsă în volum. O poezie din volumul ,,Post festum”. Un ultim poem de sezon ,,Fata din cozonaci”. De mult, vă mărturisesc că nu am mai auzit atâta literatură în această parte de ţară.”.
Marius Dumitrescu a recitat de pe telefon două poezii şi un „Autoportret votiv”.
Constantin Marafeta recitat „Rază” şi „lumina la început a lăcrimat” şi o poezie, dintr-o suflare, despre mamă, neinclusă în volum.
Lucian Mănăilescu a citit „Pe râu printre nuferi”, „Teleportare” şi „Recif”.
Constantin Marafet: „Cred că este momentul să o ascultăm pe Anya.”.
După momentul muzical Anya şi chitara ei, a intervenit Constantin Marafet: „Fiindcă trebuie să stingem văpaia din suflet, avem nevoie de Dan Manciulea de la ISU.”. A urmat Dan Manciulea şi chitara sa, cu câteva melodii de pe albumul „Cântece sărate”, chiar dacă au fost voci care ar fi dorit momentul mai lung, încheiat cu o surpriză, alăturarea lui Sorin Călin pentru interpretarea piesei ,,Cântec fără sfârșit”.
„Urmează trei minute de umor”, a anunţat Constantin Marafet. Matincă Costea şi-a făcut datoria şi de această dată asigurând un scurt moment de divertisment, pentru relaxarea spiritelor, cu „Pasiuni şi preferinţe”.
După muzică şi umor, Constantin Marafet a intervenit: „Ne întoarcem la poezie. Dl prof. Petrache Plopeanu.”. Petrache Plopeanu a recitat: „Consoane aztece”, „V-aşteaptă Olimpul”, „Pasărea rock” şi „Lui Eminescu”.
Nicolae Pogonaru a recitat: „Ipostaze”, „La felinare”şi „FMI”.
Valeriu Mircea Popa: „Este o bucurie să fiu în faţa dvs. Datorez această întâmplare fericită dlui Marafet şi lui Adrian Suciu care cu perseverenţă şi abnegaţie sprijină oameni. Poemele citite înaintea mea au fost foarte frumoase. Într-o pondere de texte umoristice, dorm cu ,,Profetul popular” sub pernă, habar nu am cine-i ăla.”. A recitat: „ferestrele or să cadă”, „grilajul casei”, „un pătrat în mijlocul cercului”.
Simona Toma: „Acum, ajunsă aici, m-au prins emoţiile din urmă.”. A recitat câteva poezii fără titlu.
Constantin Marafet: „Îl rog pe Adrian Suciu să ne vorbească despre ,,Asociaţia Culturală Direcţia 9”.”.
Adrian Suciu: „Direcţia 9 este foarte serioasă pentru că sunt preşedintele ei. Vă mulţumim pentru căldura cu care ne-ați primit. Discursuri la ,,Milion”. Suntem pentru prima dată la Râmnicu Sărat.”. A recitat: „Să bei singur”, „Tratat de mers pe ape”, „N-am scris nimic”.
Constantin Marafet: „Vă spun sincer că respect aceşti oameni, care fac ceva pentru cultură. Vreau să-i dau cuvântul scriitorului Dumitru Istrate-Ruşeţeanu. Respect efortul pe care îl face Istrate-Ruşeţeanu.” Dumitru Istrate-Rușețeanu: „Revista Renaşterea ruşeţeană are doi fondatori, Ionel Bobocea şi subsemnatul. Este la a doua apariţie. Despre carte, ,,Frumoasele poezii ale lui Dumitru”, sunt poeziile mele de vreo patruzeci de ani. Am scris multe poezii, dar am păstrat câteva. Să vă citesc o ,,Rugăciune”. Şi tot pe această temă, ,,Pe furiş”, ,Obrăznicătură”, ,,Şampania mea”, ,,Depreciere”.”.
Totul s-a încheiat cu acordarea de autografe.
Sâmbătă, 23 aprilie, începând cu ora 11:00, lectorul de serviciu al şedinţei Cenaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu” va fi Georgeta Iuga.

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share