Ora de muzică 127

image

Alte DAW-uri de nivelul lui Fruity și Reason nu m-am aventurat să folosesc, au fost suficiente pentru o cunoaștere mai mult decât aprofundată, nu că n-ar mai fi existat.
Experiențele au fost edificatoare, am cules de la fiecare esențialul, mai mult decât suficient, un început bun cât să încerc și ceva la care tânjeam, dar fusese imposibil să acced: Pro Tools și Logic Audio. Până la ele am fost curios să lucrez cu Ableton-ul, tot o raritate în materie, un studio platformă pentru muzicieni, dar am fost dezamăgit de greutatea și grafica oarecum infantilă. Știam că în lumea bună erau cele mai bine cotate, dar aveau o hibă, nu prea erau de nasul Windows-ului și nici de al plăcilor de sunet obișnuite. După multe eforturi de emulări de Mac OS rezultatele au fost zero. Codări, împiedicări de procesor, sound execrabil. Alte căi trebuiau încercate. Salvarea avea să vină tot de la sursă, o versiune, tot cu crack, pentru o placă audio ca a mea, M-Audiophille Usb. De ce mă zbătusem așa de mult? Pentru un singur lucru sau maxim două: posibilitatea de a ,,trage” de desenul vocii după voie și câteva chestii ce țineau de instrumente. Nu pot spune că nu am fost perseverent, mi-am bătut capul cu câteva proiecte printre care și piesa lui Dan, Țara Hârtiilor, care nu se auzea deloc rău. Impresia mea a fost că sunetul era mult mai limpede, mai clar, se puteau ,,culege” cu ușurință din context oricare dintre timbre, dar…. M-am dezumflat repede și de el după mai puțin de un an, Pro Tools M-Powered 7.4 nu se ridica la nivelul pretențiilor mele cu toate sforțările. Când vezi la altul cum funcționează tinzi să te lași atras în ciclul acelorași pași imitativi și speri același efect de la propriile ,,făcături”. Foarte simplu, un tutorial explica pe îndelete cum din vibrato-ul de final al unui vocalist, scurt, se poate obține un adevărat record mondial la ,,cine ține mai mult glasul suspendat pe o singură notă” și cum nu este nevoie să tragi cinci partituri diferite, terțe, sexte ori alt interval armonic rezonant ieșite din ambitus. Se lua pasajul, se reacorda cu Pitch-ul câte semitonuri doreai, alegeai tipul de anvergură vocală și ajustarea în sus ori în jos era însoțită de pițigăierea sau îngroșarea după criterii de vârstă și gen. O voce înaltă poate fi de femeie ori copil, așa cum vocile din spectrul bărbătesc au caractere diferite, așa că ai ocazia să creezi o adevărată corală cu doar o singură voce, ca să nu vorbim de Elastic Audio care putea foarte ușor lungi ori scurta notele foarte bine și foarte ușor, așa cum la vestitul Melodyne se putea face mai dificil și fără rezultate spectaculoase și unde orice notă plimbată pe portativ suna după prefacere ca a unui robot.
M-am întrebat atunci de ce și din căutare în căutare am observat că lucrurile nu erau așa de simple și că o înregistrare, un mixaj și o masterizare de cea mai înaltă ținută aveau nevoie de mai mult de 100 de euro, mai mult de o placă de sunet, un mixer prăpădit și un calculator. Cu tot Logic Pro-ul, Mac cu dublu quad procesor, harduri, RAM de 8Gb și surse de peste 650W, un proiect de 24 de track-uri audio crăpa în două calculatorul de 16.000 lei de ultimă generație la unul care urcase cu Tornero-ul pe scena Eurovision-ului. Cum să fi făcut față când nu era legat la un mixer dintre cele cât sufrageria de lungi și cu acceleratoare pentru fiecare canal valoric cât tot Apple-ul lui Edy. Unul singur! După el….
A început declinul. Pană de idei – frustrare tehnică revărsată peste mințile creative. A urmat însă o nouă provocare, Ipad-ul, jucăria cu care-mi petrec acum scriitura. Portabil, programe ieftine, niciunul mai scump de 15 Euro, ba și libere de preț. Atracția aproape bolnavă, fiindcă înainte de-al achiziționa, pe timpul veacului boc-cian îl detestam pentru simplul fapt de-a fi bagatelizat până la a spune că și-a luat și el ca orice român, a început cu un videoclip afurisit în care el și ea, parteneri de pat, seara, înainte de culcare, își vedeau liniștiți de activități. Pe când ea citea din Ghandi, el cu Iphon-ul inventa o melodie de cel mai complex grad și cu cea mai mare ușurință. Am rămas perplex și din acel moment mi l-am dorit mai mult ca orice pe lume.

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share