Ora de muzică 90

image

Să încerc ce n-am făcut până acum de când tot sporovăiesc despre vrutele și nevrutele artiștilor, să nu fac uz de rețea.
Brand New Day per total este un material reușit. Este adevărat că are lista cea mai lungă de muzicieni, peste douăzeci, dintre cei vechi pe Kathryn la cimpoaie, Perdavis, Cinelu, Marsalis, dintre cei noi…. Dar să ne revenim, că veni semnalul. După ploaie, și a fost de ne-au putrezit oasele, s-a orientat și Sting. Cred că așa i-a venit și inspirația pentru After the Rain Has Fallen, picătură cu picătură, notă cu notă, cuvânt cu cuvânt. Tot despre iubire vorbește, că încă dăinuie oricare ar fi tunetele, lacrimile, luna, vinul roșu…. Și cum dragostea perfectă… nu poate merge la nesfârșit bine, nici cea cântată de el în Perfect Love… Gone Wrong, când englezește, când franțuzește, căci iubirea cea mai romantică s-a născut pe malurile Senei…. Bine, nu e o iubire oarecare, nici măcar omenească…. Uite, Sting poate gândi ca un câine. Normal, franțuzește nu putea cânta ca la mama ei decât Sté, cea care a luat parte la interpretarea acestei piese. M-am întrebat și eu cine este această tânără de culoare aleasă la nici 22 de ani să fie pe lista de colaboratori. Așa am aflat că la 17 ani avea deja primul album și al cărui renume are ca origini o prezentare a lui Sulee B Wax: ,,Pe scenă va urca acum femeia născută în Levi-Strauss….” Așa a ajuns una dintre pionierele stilului G Funk franțuzesc din Stéphanie Quinol să poarte numele Sté Strausz. Primul titlu cu adevărat important din discografia proprie, fiindcă primul, Sté Real, era un set de piese din categoria rap, hip hop sau Gangsta Funk așa cum a apârut el pe coasta de vest americană, se numește Ma Generation și a fost editat în 1998. A lipsit apoi o perioadă din sânul tumultului muzical de prim rang, mai exact șapte ani, pentru nașterea și creșterea fiicei, însă cum un cântăreț nu poate sta departe de scenă, în 2005 revine cu un disc nou: Fidèle a moi-même. În 2010 este coautoarea cărții Fly Girls, Histoire du Hip Hop féminine en France, alături de Antoine Dole, unde povestește despre această mișcare. Ultimul dintre materiale ajunge pe piață în 2012, Memory Lane, o retrospectivă a melodiilor artistei.
În alte circumstanțe ați putea fi ca mine. Serios. În altă viață. Așa crede și Sting, văd că ne potrivim și în privința filozofiei acesteia. Așa spune și textul lui Tomorrow We’ll See. Piesa cea mai scurtă de pe album, în antiteză cu timpul alocat lui Brand New Day, are doar douăzeci de secunde, este Prelude to the End of Game, o instrumentală de ,,control”. La numărul opt avem un featuring cu premiatul James Taylor, una dintre legendele americane, Fill Her Up. Pentru azi ultima melodie: Ghost Story.

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share