Remember: Cristi Pațurcă

hqdefault

Au trecut anii peste noi și, încet-încet, ne uităm eroii, uităm de unde venim și unde ne ducem.

În data de 10 septembrie 1964, se năștea Cristi Pațurcă. Aniversare fericită, Cristi Pațurcă, pe oriunde ai vâna securiști!

Pentru cei mici, care au deschis smartphoanele mai târziu, se cuvin niște explicații. Cristi Pațurcă, Vali Sterian și Marian Munteanu sunt unii dintre liderii mișcării de rezistență anti-comunistă post-decembristă. Acești militau pentru curățirea mediului politic și administrativ prin eliminarea foștilor comuniști și securiști. Mișcarea lor nu era pe placul aparatchkului de partid al tovarășului Iliescu, astfel că a fost înăbușită prin sânge cu ajutorul minerilor conduși de Miron Cozma. Pentru tot ceea ce a făcut, Iliescu și clica lui nu l-au uitat, nu l-au iertat. În timp ce azi sunt decorați pentru merite la revoluție indivizi ca Arșinel, Cristi Pațurcă s-a stins bolnav și sărac.

Cel mai important deziderat al lor era aplicarea punctului 8 de la Timișoara (fapt care nu s-a realizat nici până în zilele noastre, fiind dat uitării din motive evidente – tovarășul Iliescu, membru marcant și activist PCR, a fost președinte și este președinte de onoare al celui mai puternic partid al României).

Ce conținea faimosul Punct 8 de la Timișoara: 

 8. Ca o consecință a punctului anterior, propunem ca legea electorală să interzică pentru primele trei legislaturi consecutive dreptul la candidatură, pe orice listă, al foștilor activiști comuniști și al foștilor ofițeri de Securitate. Prezența lor în viața politică a țării este principala sursă a tensiunilor și suspiciunilor care frământă astăzi societatea românească. Până la stabilizarea situatiei și reconcilierea națională, absența lor din viața publică este absolut necesară. Cerem, de asemenea, ca în legea electorală să se treacă un paragraf special care să interzică foștilor activiști comuniști candidatura la funcția de președinte al țării. Președintele României trebuie să fie unul dintre simbolurile despărțirii noastre de comunism. A fi fost membru de partid nu este o vină. Știm cu toții în ce măsură era condiționată viața individului, de la realizarea profesională până la primirea unei locuințe, de carnetul roșu și ce consecințe grave atrăgea predarea lui. Activiștii au fost însă acei oameni care și-au abandonat profesiile pentru a sluji partidul comunist și a beneficia de privilegiile materiale deosebite oferite de acesta. Un om care a făcut o asemenea alegere nu prezintă garanțiile morale pe care trebuie să le ofere un Presedinte (…)”.

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share