Zăngănele XCIV

image

Mi-ar plăcea ca toți să fie liberi, păsări fără colivii, zburând în stol sau fiecare de capul ei, cu aripile întinse fără teama că vreun prădalnic de erete s-ar putea năpusti asupră-i.

Stă sădită în unii bucuria de necazul altuia, de mâncărime în vârful limbii chiar dacă cel de dincolo, cel închis după vizetă, nu mai constituie un așa mare pericol. E pus în țarc și joacă după fluierul gardianului de serviciu. Cel mai deranjant lucru, și aici chiar aș pune zăbrele gurilor acestea, este când un hoț vorbește de rău un altul, când un criminal cere clemență pentru un altul de același gen sau o pedeapsă mai dură decât a lui, când…. Nu înțeleg cum este lăsat un speculant, în numele îmbogățirii unora din nimic, să se aștearnă fără pic de jenă la a face gargară și justiție orală. Să se întâmple lucrul ăsta doar pentru că el este liber ca păsările din țările calde și nu migrează ca ele spre o țară ca a noastră fiindcă nu s-a inventat încă mandatul ăla de aducere spre corectare? O fi frumos pe-acolo, o fi bine la umbra baldachinului după ce-ai cotonogit geoalele divizionarelor județene pentru un campionat profesionist de avere instant, o fi lejer să-ți destăinui enigmele furtișagurilor legale după ce-mi umpli SIM-ul cu numere exhibiționiste la adresa unui alt șperțar cu titlu de universitar, zici tu, mai deștept la alba-neagra decât tine, dar mai puțin norocos și dăruit cu cerul întreg din priviri.

Află domnule că așa blând ca pisica, măcar face ce ar fi nimerit să te încumeți și matale să execuți în partitură cu număr de înregistrare, cu sentință definitivă și locuință de servici. Mititica de prin poze ar trebui schimbată pe un costum dungat, frizura pe una mai scurtă, că păduchii mișună pe-acolo precum fraierii prin bursă, zâmbetul pe un scrâșnet de măsele emis la propuneri indecente, dar colegiale. De-abia atunci dreptatea clamată își va găsi locul perfect în matcă.

O veste bună mi-a adus săptămâna ce-a trecut. În sfârșit muzica este pe cale să se autodeparaziteze cu mâna cerșetorului de 16% și ce n-a reușit să facă fascismul și legionarismul să definitiveze pe cale pașnică, o face fiscul din două controale și trei amenzi. Iată cum se putea înlocui nord-estica Siberie înghețată cu plajele însorite de Franța, cu vesticele Rome și Madridele atrăgătoare. Profund îndurerat, dacă vestea este una de credibilitate totală, vă anunț că mi-a mai murit un simbol cu această ocazie, ultimul, nu în totalitate, doar pe jumătate, ca și personajul în cauză care împarte și el omul în două și separă organele bune de cele rele. Vor fi fost motive pentru care Cioran și Noica se vor fi lăsat prinși de mrejele uniunilor și comuniunilor cu mișcările de verde matur. Să-i interzici din minte ar fi echivalentul amputării unei mari părți din creier, unii ar putea chiar să-și ia adio de la viață. Bilețel explicativ, atârnare, aruncare, împușcare. Preferențial. Să te pui contra firescului parcurs este semn de nesănătate. Să pui pe cântar cântările cu iz oriental și cele cu iz filozofic este un sacrilegiu în toată firea, să ucizi o idee pe care puțini o pot înțelege cu adevărat în favoarea câtorva mercedes-uri, kilograme de aur și minți goale nu poate fi interpretat decât ca nebunie curată. Încurajările în schimb și de o parte și de alta pot fi sancționate și cred eu că soluția pe care v-o propun aduce cu mult mai puține leziuni prin nesfârșitele căi neuronale: de la șase luni la trei ani de lectură a operelor lui Emil și Constantin de către delicvenții romi și de la șase luni la trei ani de manele în ediție princeps la audiție pentru erudiți!

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share