Ora de muzică 54

image

De ce a reușit Police să pătrundă atât de adânc în sufletul ascultătorilor și spectatorilor?
La prima vedere tentația este să spui că nu cântă niciunul nimic. Poate doar remarca unui toboșar neobosit. Alții s-ar fi hazardat la solouri interminabile, viteziste, fanteziste, elucubrante chiar. Să cânți însă groove-uri sau loop-uri, adică secvențe muzicale precise, repetate la nesfârșit, este totuși un lucru greu mai ales dacă impun perfecțiune și combinări cu vocea.
Greu n-a mai fost după primul album. Cel de-al doilea, Regatta de Blanc, aduce cu sine două piese de număr unu, Mesage in a Bottle și Walking on the Moon, dar și poziția întâi acordată de Album Chart din Anglia, fiind prima dintre trupe care are cinci săptămâni consecutive în vârf de top. Neașteptat succes are însă piesa care dă nume albumului, Regatta de Blanc, o melodie instrumentală nominalizată la secțiunea Best Rock Instrumental Performance și care câștigă Grammy Award. Multe dintre piesele de pe primul disc, Outlandos D’Amour, își reiau locul în circuitul topurilor, ca și în cazul lui So Lonely care se poziționează pe locul 6 în Marea Britanie, după ce în 1978 și începutul lui 1979 nu reușise să spargă barierele clasamentelor muzicale. Tot în spiritul creșterii neașteptate a succesului trupei, A&M Records editează un set de viniluri mici, scos pe piață sub denumirea Six Pack, fiecare cu copertă proprie, cu Roxanne, Can’t Stand Losing You, So Lonely, Message in the Bottle, Walking on the Moon și o versiune mono a cântecului The Bed’s Too Big Without You continuată de o înregistrare din concert a piesei Truth Hits Everybody. Discurile sunt toate de culoare albastră, patru dintre ele având pe coperți chipurile celor trei, Roxanne un chip de fată pe cadranul unui telefon roșu și Can’t Stand Losing You celebra poză în care Copeland având un sac pe cap stă agățat cu gâtul de o funie și picioarele pe un cub de gheață care așteaptă să se topească de la căldura emanată de un radiator electric. Sting spune că scrierea versurilor i-au luat doar cinci minute, inspirat de faptul că mulți tineri considerau pe atunci sinuciderea ca pe o glumă. Și azi se întâmplă la fel cu tinerii care aleg calea hazardului și pierderii de viață în culmea exatazierii inexplicabile la volanul mașinilor și coarnele de motocicletă. Un subiect tabu. Acest maxi pachet de single-uri reușește să ocupe locul 17.
Revenind la Regatta de Blanc, să spunem că ocupă în 1979 locul doi în Canada, locul 5 în Australia, dar nu prinde niciunul din locurile 40 din topurile USA, cu toate că azi este cotat între primele 25 albume ca importanță în State. Era normal ca după toate aceste recunoașteri Police să purceadă la drum, să concerteze în locuri mai puțin vizitate de artiștii europeni: Mexic, India, Taiwan, Hong Kong, Grecia și Egipt. După acest tur de forță din 1980, BBC scoate un film în 1982 cu materiale din aceste concerte numit la origine The Police in the East, apărând pe piață însă cu tu titulatura The Police Around the World.
A fost un album înregistrat lejer pe parcursul mai multor luni, zilele de studio strângându-se în patru săptămâni cu niciun material pregătit. Ajunși în camera antifonată se punea doar problema întâietății la creație. Piesele Regatta de Blanc și Deathwish sunt citate ca fiind compoziții ale tuturor, It’s Alright for You creditată lui Sting și Copeland, One Any Other Day, Contact și Does Everyone Stare doar lui Copeland, iar Message in a Bottle, Bring on the Night, Walking on the Moon, The bad’s Too Big Without You și No Time This Time nimeni altuia decât marelui Sting. Să punctăm și pozițiile acestui album în principalele topuri ale lumii. 1979 – Billboard 200, locul 25; Olanda, locul 1; Noua Zeelandă, locul 4; Norvegia, locul 32; Suedia, locul 21. 1980 – Australia, locul 1. 1983 – Billboard 200, locul 153.

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share