Zăngănele LXXIV

catalinvoicu_senator

 

 

Marii oratori din parlament s-au dus. Discursurile patriotice sunt doar material de propagandă pentru studențimea cu pretenții istorice.

Atunci la ce bun atâta adunătură de oameni puși să ridice mâinile sau să apese butoanele aprobării, împotrivirii sau abținerii? La ce bun acel scaun așezat în dreapta sau stânga prezidiului? Să surâdă idiot unul sau altul dintre președinți ascunzându-și între genunchii strânși fecioria politică, să se fălească cu plușul de sub fund că peste toată gașca aia de costume el este primul…? Nu sunt încredințat că atunci, în timpurile glorioase ale Brătienilor, ale lui Titulescu, Maniu, Kogălniceanu, la tribuna discursului politic stăteau doar capete deștepte, or mai fi fost și două, trei buruieni, dar nici ca azi când la pupitrul ăsta perorează acefal tufe de Veneția, mărăcini de Bărăgan și pleavă de moară românească. Să mai vorbesc despre faptul că seamănă din ce în ce mai mult a boxă de acuzat bucata aceea de lemn cu două microfoane? Câte diferențe n-or mai fi între Iorga, blamatul și huiduitul de întreaga suflare politică și toți cei șase sute de slujbași depuși în băncile leilor grei pe post de adormiți fiindcă legile ațipesc chiar și pe cei mai vigilenți, infatuați pentru minele superioare pe care domnii le pun chezășie pentru cele câteva buletine electorale cu care se mândresc, nesimțiți doar pentru amorțeala care îi cuprinde când este vorba și de binele altora, intangibili fiindcă pe ușile parlamentului intrat, greu te mai poate scoate cineva afară. Am încercat toate codurile și la toate am dat greș. La cel etic, la penal, la fiscal am apelat și neaplicate, lasă basmale și pălării intacte. Zeghe și costum a devenit tot una, brățări și cătușe – accesorii în fața cărora nu pălesc obrajii, pușcărie ori libertate – stări de care marea adunătură națională nu se cramponează. Ce dacă este la închisoare? Dacă nu-și dă demisia, noi n-avem nici un drept, poporul l-a ales. Fir-ați ai…!

Ultimele răbufniri de posibilă inteligență s-au stins odată cu Dinescu, nebunul acela care spunea și vrute și nevrute de-a valma, dar din care puteai tria măcar un bob de idee coerentă și posibil aplicabilă, o sămânță de adevăr printre atâtea perorații inutile. Măcar era un dram de dispută, pe lângă o înjurătură mai puteai culege un cuvânt rar care să te facă să exclami ,,Nu l-am ales degeaba pe ăsta!”. Spunea frate-miu odată, nu demult, că ambiția familiei edilului local este să cumpere clădirea primăriei și l-am luat la trei păzește pentru o astfel de aberație, gândeam eu că statului i-a mai rămas un strop de demnitate și nu se lasă călcat în picioare de fiecare ,,voievod” de palier până într-atât încât să-și piardă și lenjeria intimă pe care unul și altul prin vechime s-au chinuit să i-o fabrice cu sabia și pușca independenței de țară. Bașca! Învățasem pe la management că un stat are cum-necum sistemul cel mai bine pus la punct la capitolul conducere, că oamenii se trec și norma rămâne, că este singura ,,afacere” de succes din moment ce nu aduce profit, dar nici nu pică în ghearele crahului. În momentul ăsta zău dacă mai dau doi bani pe credința veche, parlamentul și-a scos la vânzare fiecare petic de pământ de sub scaune, fiecare metru pătrat de ciment de sub birouri, orice fusese bun de pus la comun cetățenește a căpătat un preț și un destinatar, urmând ca beizadelele să le moștenească și în sila și lenea cu care privesc totul în jur să le fituiască în mai puțin de zece ani. Să aibă de benzină, de cafea și țigări și de dat la curve.

Asta este o moștenire grea și tare-aș vrea să-l trag de urechi pe primul părinte care nu și-a luat de ciuf odrasla pentru lipsa de activitate și viitor, pentru primul ban pe care fiu-su și fiică-sa l-au obținut de nicăieri, pentru ,,notarul” care a încuviințat acest act sfruntat de succesiune. Să-mi spună mie astăzi încotro se îndreaptă România, să-mi dea mie negru pe alb că peste douăzeci de ani locurile astea vor mai exista!

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share