Ora de muzică 44

Steve+Lukather+Passing+Torch+JCWJuDP20kCl

După atâta ,,cădere”, trecem la cele câteva ,,oițe” uitate pe pășunile concertistice de după 2000.

Pentru a-l înlocui pe Simon Phillips în 2003 a fost nevoie de doi toboșari: Jon Farriss și Ricky Lawson. Jon nu este nimeni altul decât fondatorul trupei INXS, un poliinstrumentist australian provenit dintr-o familie ce numără trei băieți și o fată, cântăreți încă de mici cu toții. Prima audiție o dă la nouă ani pentru intrarea în band-ul Guinness alături de Tim fratele lui și Kirk Pengilly viitorul coleg din iNXS, dar este respins din cauza vârstei. Cu prima trupă formată la numai 11 ani, acompaniază un cor creștin. În acea parte de copilărie activează în formații precum Top Kat, Blackwater și Fish. Alături de INXS și în special de Michael Hutchence compune piese ca Red, Red Sun, Never Let You Go și melodia de loc întâi în topuri Disppear. Pe coloana sonoră a filmului No Small Affair crează și interpretează soudtrack-ul You Never Used to Cry. Trece și el ca și precedenții membri ai lui Toto prin proiectul Ringo All Starr Band unde susține partitura ritmică la With A Little Help From My Friends a lui Beatles. Se face ,,vinovat” de albumul tribut INXS Original Sin în calitate de producător, pe trakc-uri apărând nume ca Rob Thomas, Ben Harper, Tricky, John Mayer, Pat Monahan, Nikki Costa și mulți alții. Prelungind această preocupare și spre alți muzicieni, trimite spre urechile ascultătorilor albumul Glory Road al lui Richard Clapton și Love and Fear împreună cu Jimmy Barnes. Cu această ocazie își etalează aptitudinile pe bass, clape, chitară dar și voce.

Mai bătrânul Ricky Lawson și-a început cariera la 16 ani în trupa de jazz a școlii care avea doar cinci membri printre care și directorul. Talentat la înot și polo, obține o bursă la colegiu pe care-l frecventează un an, după care este invitat să bată toba de către Stevie Wonder. După Stevie, Michael Jackson, în deschiderea căruia, în anii existenței grupului Jackson Five, cântase cu The Blazer. După Jackson prin 90 cu Whitney Houston, căruia îi face un solo celebru pe piesa I Allways Love You: o singură notă, o lovitură de tobă mare înainte de modulația de final. Era preferatul lui din toată cariera! Să nu credeți că sunt singurele somități în materie muzicală cu care a cântat și pentru care a compus. Benson, Al Jareau, Phill Collins, Babyface, Quincy Jones și alții s-au bucurat de reușitele lui ritmice. În special Yellowjackets alături de care smulge trofeul Grammy Award pentru cea mai bună prestație R&B instrumentală aflată pe albumul cu numar patru Shades. Mai are unul realizat cu Steely Dan și trei în manieră proprie alături de prietenii celebri. Păcat că un anevrism cerebral i-a provocat decesul în 2013 după zece zile de conectare la aparatele de menținerea artifială a vieții. Materialul pe care Nathan East îl înregistrase cu Ricky la secțiunea tobe, scos în 2014, îi este dedicat.

Nathan East însuși a cântat între anii 2010-2014 în concertele Toto, înlocuindu-l pe Mike Porcaro, însă la fel de celebru este și el ca și ei. Se spune că este basistul cel mai înregistrat din toată istoria muzicii. Chiar dacă primul album este cel eponim din 2014 evocat în urmă, se poate lăuda cu două hituri de marcă: Easy Lover, unde este coautor împreună cu Phill Collins și Philip Bailey, piesă pentru care primește cel mai râvnit premiu, Ivor Novello Award acordat de prestigioasa instituție The British Academy of Songwriters, Composers & Author și Get Lucky unde este și performer și compozitor. Este membru fondator al trupei de jazz Fourplay, primește alături de Eric Clapton Grammy-ul în 1997 pentru cel mai bun cântec al anului interpretat ca și restul pieselor de pe album unplugged, Tears in Heaven. Tripla sa ipostază de recorman, performer și coautor adună nume ultracunoscute în jur. Un Barry White, un B.B. king, un Michael Jackson, un Sting, puțin Savage Garden, un mare Kerbie Hancock, vreo doi italieni, Laura Pausini și Andrea Bocelli, un strop de Al Jareau, o picătură Pharell Williams. Stevie Wonder, Manhattan Transfer, Ray Parker Jr…..

Pentru vocile de spate s-a apelat între 2013 și 2014 la serviciile lui Amy Keys, o cântăreață angajată la Walt Disney pentru înregistrări de soundtrack-uri. În 1989 a semnat cu Epic Records pentru albumul solo Lover’s Intuition. Și ea ca și ceilalți a păstrat cercul în care s-au tot învârtit și ceilalți: Ringo Starr, Phill Collins, Johnny Hallyday.

Am păstrat pentru finalul planului concertistic al lui Toto o vocalistă deosebită, o figură proaspătă de origine canadiană. Fiindcă doar rar auzi întinderi de cinci octave și asta de la zece ani, Jory Steinberg s-a bucurat de rolul tinerei Cosette din punerea în scenă a piesei Mizerabilii în Alexandra Theatre din Toronto. Reputația vocii adus-o până acolo încât a fost invitată să escorteze pe regina Elisabeta a II-a la anivesarea a 125 de ani de existență prin Canada. A interpretat multe voci pentru Disney. Și-a compus prima piesă la 14 ani, la 16 s-a mutat la Los Angeles, a scris și înregistrat pentru Randy Jackson, Jorgen Eloffson, Dan Hill, Adam Messinger, Jeff Pescetto și David Foster. Stilul sentimental și versurile single-ului de succes de pe coloana sonoră a filmului I Still Know What You Did Last Summer au devenit de marcă pentru Jory. Cântă la vioară, chitară și pian.

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share