Ora de muzică 39

toto yes

Abia acum realizez că am ratat evenimentul vieții, după ce în josul articolului despre Toto conceput din zeci de mici bucățele de știri și informații despre un eveniment care mă face să mă gândesc mai bine la demersul meu întâmplător.

Și cu toate astea…. Începusem pe 18 Aprilie să scriu despre impresiile mele legate de Yes. N-aveam de unde să știu, cu toate că nu era greu să mă fi documentat și n-am făcut-o, că doar 12 zile mă despărțeau de anunțul oficial al unui șir de concerte comune Yes -Toto debutând în Connecticut pe 7 August și punând punct turului de forță în Vancouver pe 12 Septembrie. Și era un tur de forță 26 de orașe americane într-o lună și un pic. Biletele sunt încă în vânzare cu toate că Squire, liderul grupului, a părăsit pentru totdeauna scena vieții cu puțin timp în urmă și avizierul virtual încă afișează playlist-ul celor două legende: albumul XIV Toto și albumul 21 Yes. Vom vedea.

Setul de piese de pe Falling in Between și concertele de promovare aduc un ajutor de nădejde în persoana lui Tony Spinner. Colaborările lui cu trupa debutează cu 1999 și iau sfârșit în 2008. Rolul lui, deloc simplu, îl pune în tandem cu Lukather pentru solouri de chitară, balansări de voci și interpretează solist Stop Loving You, partitură vocală pe care a preluat-o de la Joseph Williams cu succes. Componenții Toto nu sunt singurii muzicieni celebri pe lângă care și-a îmbogățit cariera, Paul Gilbert l-a adăugat pe lista colaboratorilor pentru albumul Vibrato și pentru seria de concerte de promovare a acestuia dar și anterior pentru discul Fuzz Universal. El însuși are șapte albume editate și spectacole destule în Europa dar și pe pământ natal american, unde cântă blues, rock, funk și groove influențat de jam.

Surprinderea de-a-l vedea în megaconcertul Falling in Betwen de la Paris pe Leland Sklar a fost m-a lăsat cu gura căscată. Moșulețul meu cu păr bogat și barbă albă, podoabe perfect pieptănate, își aștepta primele note pe Jazz Bass Fender-ul cu taste oblice. Nici n-aș putea să nu invoc cele peste 2000 de albume la care a cântat în cheia fa pentru nume de artiști de top, acoperind o gamă multiplă de genuri. Iglesias tată și fiu, Rickie Martin, Joe Cocker, Jennifer Rush, Cliff Richard, Phil Collins, Neil Sekada, Lara Fabian, Vonda Shepard, Rod Stewart despre care uitasem să vă spun, de accea îl reiterez, în prezentarea legată de Fred White că a cântat fenomenal When I Need Love, atingând niște note și jonglâng cu partitura ceva mai puțin întâlnit la un alb, Terence D’Arby, Robbie Williams, Lyle Lovett, The Manhattan Transfer și ei ,,profesori”, de canto jazz. Pe lângă toți aceștia îi puteți culege dintre rândurile scrise anterior prin episoade absolut pe toți, la care mai adăugați încă vreo câteva sute de artiști mai puțin vizibili în țara noastră. Dar nu interpretarea de bass este unicul său atu. Muzicianul Leland Sklar este și compozitor de muzică de film, unul care se poate lăuda cu 16 soundtrack-uri pe pelicule destul de cunoscute cum ar fi Postman, Conspiracy Theory, Message in a Bottle și The Prince of Egypt și este protagonist ca interpret în două: Rhinestone și Ticker.

Jeff Babko, cel care l-a înlocuit pe Paich în 2000, este o somitate în domeniu. Puneți toată munca de orchestrare de la Santamental al lui Lukather, coautor în același an la albumul lui Simon Phillips, Larry Carlton, Sheryl Crown, Michael Landau…. Să mai fie și munca de producător, de compozitor la ABC TV și la destule pelicule, performer de jazz în destule formule. A cântat și în Rose Garden de la Casa Albă…. Nu degeaba este considerat unul dintre cei mai ocupați pianiști din Los Angeles.

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share