Ora de muzică 36

Toto-Mindfields

Dac-ar fi simplă muzica, m-aș apuca mâine de ea! Nu-i nici o glumă, în fața ,,meșterilor” poți declara liniștit că nici nu știi ce este aia.

Pe unul dintre segmente cercetarea a dat roade, nu atât cât aș fi dorit și cât mi-ar fi oferit site-ul pentru o anumită sumă, însă este suficient și așa. Despre Paulette Karen Brown intenționam să vă vorbesc data trecută, unul dintre ajutoarele vocale ale lui Toto din perioada 85-87, lovită de cancer timp de trei ani înainte să moară în 1998. I-a fost soție lui Lenny Castro căruia i-a dăruit doi copii și o obișnuită a bisericii John Baptist Church, unde a activat de la vârstă fragedă în corul de juniori, de adulți și corurile reunite și a continuat să fie cântăreață de gospel (evanghelie) și după mutarea în California unde a ajuns să performeze la nivel profesionist. A avut și ea o carte de vizită impresionantă. Nume ca Al Jareau, Donna Summer, Cristopher Cross, Yasuko Agawa și alții spun totul.
Ralph Rickert se recomandă a fi unul dintre suflătorii, trompetă, corn, etc, de ale cărui note s-au bucurat atât Toto cât și Paula Abdul, Neil Diamond, George Benson…. Și nu e de colea!

Percuționistul Luis Conté s-a născut în Cuba și primul contact al lui cu muzica l-a intermediat chitara. De bongos, congas și alte drăcii latine s-a apucat la scurt timp după și le-a rămas fidel, instrumente care l-au propulsat în galeria muzicienilor cu blazon. În Los Angeles a ajuns trimis de părinți ca să evite recrutarea. Nici lui nu i-au trebuit mulți ani ca să se facă folositor și cunoscut. Deja în 80 înregistra cu Madonna, cânta cu Al Di Meola și Pat Metheny, și mai târziu cu Phil Collins. Are trei albume: La Cocina Caliente, Black Forest și En Casa de Luis.
John Jessel, JJ cum îi spune Paich, este omul perfect în a administra o serie de efecte și părți de corn care se regăsesc pe înregistrări și nu pot fi cântate de un singur keyboard-ist. În afara acestor lucruri, el verifica setup-urile claviaturilor lui Paich, pentru care încă lucrează în studio, și era a treia mână necesară solourilor precum celor de la Rossana. Se mai ocupa în concerte și de cântatul unei voci de spate dar și administra sampler-ul încărcat cu vocile adiționale dintre cele care nu se puteau interpreta facil dar existau pe înregistrări. După cum povestesc Steve Porcaro și Paich, în Amsterdam în 96, Toto au hotărât să lase publicul să aleagă piesele ce vor urma. Cum nu-și puteau aminti versurile și nu puteau cânta atât de sus piesele de pe albumul Isolation și Turn Back, JJ a urcat pe scenă, a luat un microfon și-a executat perfect părțile vocale de la Manuela Run și White Sister, precum o făcea Kimball odinioară.

Să ne întoarcem la albumul zece, sau unsprezece după altă numărătoare de albume ale statisticienilor, Mindfields. Acesta îl aduce înapoi pe Bobby Kimball, dar și o serie de colaboratori, mai puțini la număr de data aceasta, dar care au și rol în compunerea pieselor. Îl avem pe Randy Goodrum despre care am mai vorbit, Phil Soussan, Mark Hudson, Dean Grakal, Stan Lynch și Jed Leiber, toți coautori la melodiile acestor ,,câmpuri ale minții”. Ca să fac o paralelă și să trag o concluzie din faptul că un album bun se face doar cu muzicieni de elită și în număr cât mai mare, dar nu e o regulă bătută în cuie, răsfoind web-ul pentru Ralph Rickert, am descoperit pe discul The Essential al lui Bill Withers, la care și el a colaborat, un staff de muzicieni și ingineri de sunet de 122 de inși! Să spunem că fiind o colecție din cântecele lui cele mai bune era de așteptat, dar am găsit și la alții, doar pentru un album nou pe jumătate! Ca să citez un coleg după concertul de la Sala Palatului: ,,Aseară am fost martor…. Suntem departe de adevăr!”. Să lăsăm românii și să-i luăm la întrebări pe americani.
Ba pe englezi, căci Phil Soussan este născut în regat și are la activ activități comune mizicale cu Ozzy Osbourne, cu Billy Idol, cu Johnny Hallyday, este parte egală cu Steve Lukather pe albumul Luke și Beggars and Thieves. Pe lângă toate astea este basist, și producător, dar și vicepreședinte la comisia Grammy Awards, acolo unde a și fost nominalizat de câteva ori.

Excentricul Mark Hudson, este compozitorul lui Aerosmith, Cher, Scorpions, Ringo Starr, Hanson, Ozzy…. Să-i vedeți din fotografii. Mustața ba verde, ba albastră, mov sau șatenă, ciocul multicolor de la nuanțe de roz și galben la verde și violet. Îl are în portofoliu și pe Alice Cooper, cântă cu vocea pe multe dintre albumele lui Phil Ramone, producătorul lui Madonna, este cooptat în echipa Walt Disney Corporation pentru a impulsiona producția, a descoperi noi colaboratori și noi mijloace de exprimare muzicală. A fost și leaderul trupei de la The Late Show Starring Joan Rivers, a fost și antrenor pe la XFactor în Anglia….

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share