Calendar științific: 7 iulie 2015

7 iulie A_la_mémoire_de_J.M._Jacquard

 

Pe 7 1752 se năștea Joseph Marie Charles Jacquard, inventator francez, care a lăsat drept moștenire primul de țesut semi-automat. Fiul unui lucrător în industria textilă („meșter-fabricant”), el a profesat diverse meserii, dintre care unele în strânsă legătură cu producerea mătăsurilor, dar și cu arta imprimeriei. Studiind de unul singur mecanica, reușește în 1801 să pună la punct războiul de țesut Jacquard care îi poartă numele. Dezvoltând o idee anterioară a lui Jacques de Vaucanson, Jacquard își dotează războiul de țesut cu un ingenios mecanism care selecta diferențiat firele de urzeală după un „program” înscris pe plăcuțe perforate (inventatorul cartelelor perforate fiind Basile Bouchon). Prin această inovație, războiul de țesut devine mult simplu de operat, reducându-se numărul de lucrători la unul singur, față de condițiile anterioare, când era necesar efortul conjugat al multor operatori umani.

Pe 7 iulie 1843 se năștea Camillo Golgi, medic și om de italian. În 1906 obține, împreună cu Santiago Ramón y Cajal, Premiul pentru pentru contribuțiile aduse în domeniul cercetării structurii sistemului nervos.

Pe 7 iulie 1859 se stingea din viață Sir Arthur Conan Doyle, romancier britanic, celebru pentru a-l fi creat pe Sherlock Holmes – primul detectiv care apare într-o serie de romane polițiste. În afara acestora, Sir Arthur Conan Doyle a fost autorul a numeroase povestiri știintifico-fantastice, romane istorice, piese de , romane de dragoste, poezie și texte inspirate direct din realitate (non-fiction).

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share