Ora de muzică 22

Ora de muzică
22.

425px-Image-SteveLukather

În jungla muzicală nu răzbați decât dacă ești într-adevăr talentat, de aceea cine a vrut să capete un nume în istoria muzicală ,,a sărit pârleazul” și-a ales ca ștachetă nivelul lui foarte bine și excelent. Bine că n-au fost români cei de la Toto, nu s-ar fi ales decât cu o strigătură de tarabă: ,,Hai la Toto!”.

Nu blamez pe nimeni dar nu pot să nu remarc lipsa unui geniu din generațiile de după Enescu, un adevărat Mozart de factură autohtonă cu ștate de plată internaționale, cu măcar un cântecel la fel de celebru ca ,,Podul de piatră”. Nu neg însă că avem două, trei voci excepționale și câțiva instrumentiști care au nas de Covent Garden ori Metropolitan dar atât. Nu la noi s-a născut popul, rockul, dar am fi putut și noi măcar un picioruș de Beatles să apucăm din sectorul ăsta vast al muzicii. Îmi ofer din nou scuzele pentru importanța lor și pentru faptul de-ai împinge mai încolo în timp la istorisiri cu și despre ei. Oricare dintre componenții trupei Toto a fost important așa că nu importă care va fi primul pe lista de prezentare.

Încep totuși cu cel mai longeviv, dar și cel mai carismatic dintre ei, Steve Lukather. Californian de origine, copilul Steve a fost convins de profesorul de muzică să se apuce de vioară. Pe la șapte ani nu se putea să nu i se procure o chitară și să-i încerce sonoritățile timp de un an singur și după cum mărturisește că viața i s-a schimbat după ce a ascultat o copie dăruită de tatăl său a albumului Meet the Beatles și în special prestațiile solistice ale lui George Harrison care l-au determinat să se apuce și de acest instrument. Între timp a mai învățat atât pianul cât și tobele, dar a revenit în liceu la dragostea cea mare, chitara. Având exemplul colegilor mai mari Paich și Jeff Porcaro, intenționează să devină muzician de sesiune, un concept similar cu cel al muzicianului de studio. Pentru un astfel de parcurs i-a lecții de la Jimmy Wyble, un cunoscut veteran al cântatului de acest fel, dar și de orchestrație, foarte importante pentru compozițiile de mai târziu ale lui Steve. Facem o paranteză ca să explic cu ce se mănâncă un astfel de muzician și de ce o astfel de tipologie ar trebui să vă rețină atenția. În primul rând acest tip de muzician este complex, se poate plia foarte repede pe orice situație, similară cântatului de improvizație, cel care implică un număr extrem de mare de înșiruiri de note, pasaje, game și moduri, la care mental muzicianul poate apela imediat. În afara cunoștințelor muzicale extinse, acest performer trebuie să poată citi o partitură la prima vedere sau să reproducă după ureche melodii foarte repede. De cele mai multe ori acești muzicieni o făceau doar pentru bani sau din nevoia de explora genuri multiple care să-i motiveze în a găsi noi și noi valențe muzicii. Steve tindea să devină un muzician mare, urmând modelul lui Jeff, cel care i-a ținut loc de mentor și care l-a invitat să i se alăture lui și lui Paich la înregistrările albumului cu numărul doi al lui Scaggs. La douăzeci de ani deja face furori și primul album Toto îi aduce o nominalizare în 1979 la premiile Grammy alături de colegi. Compune începând cu al doilea album al trupei, Hydra și din 1992 devine vocalist la toate cântecele de pe albumele Kingdom of Desire și Tambu și își asumă acest rol și în concerte începând cu 1997 din cauza plecărilor soliștilor vocali.

În afara bandului, stilul său preferat tinde către jazz, către fussion, așa încât servește drept sprijin în studio dar și scenă multor nume mari începând cu Aretha Franklin, Warren Zevon, Olivia Newton John, Michael Jackson la Beat It, Lionel Richie, Richard Marx, Donna Summer, Chicago, The Tubes…. Având filiație către jazz câștigă în 1982 un Grammy pentru interpretarea piesei Turn Your Love Around aparținând lui George Benson, alături de Champlin și Graydon….

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share