Calendarul științific: 13 iunie 2015

13 iunie

13 iunie_Thomas_Lawrence

Pe data de 13 iunie 1773 se năștea Thomas Young,  om de știință englez. A adus contribuții remarcabile în diverse domenii, pentru care a fost admirat de William Herschel și de Einstein. Astfel, a reușit, anterior lui Champollion, să descifreze parțial hieroglifele egiptene. Alte contribuții notabile se înscriu în domeniile: mecanică, fiziologie, muzică. Importante au fost studiile sale privind lumina, care au reîntărit teoria conform căreia lumina este o undă. În 1801 a descoperit cauza astigmatismului.

Pe 13 iunie 1831 ne năștea James Clerk Maxwell , fizician teroretician scoțian, autorul unui set de ecuații care descriu legile de bază ale electrotehnicii. Cercetările lui Maxwell au combinat electricitatea și magnetismul într-o singură ramură de studiu – electromagnetismul.

Pe data de 13 iunie 1870 se năștea Jules Jean-Baptiste Vincent Bordet, imunolog și microbiolog belgian laureat al premiului Nobel pentru medicină în anul 1913. În 1906 acesta a izolat bacteria responsabilă pentru tusea convulsivă, care a și fost denumită după el –  Bordetella (Haemophilus) pertussis, și a dezvoltat un vaccin pentru aceasta.

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share