Calendar științific: 4 iunie 2015

4

Montgolfiere 4 iunie

Pe 4 iunie 1783 a fost efectuat primul cu un balon de aer cald al fraţilor Montgolfier. Demonstraţia a fost făcută în faţa publicului şi a durat 10 minute. Balonul s-a înălţat la o înălţime de aproximativ 1.500de metri. Având experiența nenumăratelor încercări, frații au tras că fumul este cel care ridică balonul, astfel că au folosit materiale care produceau mult fum. Jumătate de an târziu, un alt inventator, Jaques Charles, folosește  un gaz ușor decât aerul – hidrogenul pentru a ridica balonul.

Pe 4 iunie 1910 se năștea Heinrich Otto Wieland, chimist german, laureat al Premiului pentru chimie (1927), premiu  primit pentru studiile sale în domeniul chimiei steroizilor, cu ajutorul cărora a determinat structura moleculară a acizilor biliari.

Pe 4 iunie 1754 se năștea baronul Franz Xaver Freiherr von Zach, astronom austriac. A avut preocupări și în domeniile: , , istoria științei. În 1798 a organizat primul congres  al astronomilor. Totodată, a organizat un grup de 24 dintre cei mai buni astronomi europeni pentru căutarea unei presupuse planete lipsă între și . Planeta nu au descoperit-o, au descoperit însă centrua de asteroizi.

 

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share