Calendar științific: 27 iunie 2015

27 iunie De_Morgan_Augustus

 

Pe 27 1806 se năștea Augustus De Morgan, matematician britanic, celebru pentru contribuțiile sale în , motiv pentru care este considerat întemeietorul logicii formale. La 22 de ani, De Morgan este numit profesor de matematică la universitatea londoneză. Succesul său pedagogic a fost notabil. Fiecare curs se încheia cu probleme interesante, pe care studenții trebuiau să le rezolve până la cursul următor. Nu puțin celebru a fost și discursul său „On the study of mathematics„, care ulterior avea să fie retipărit și în Statele Unite. A formulat două legi importante ale logicii: NOT (A AND B) = (NOT A) or (NOT B) și NOT (A OR B) = (NOT A) AND (NOT B).

Pe 27 iunie 1844 se năștea Arthur Gardiner Butler, entomolog, arahnolog și ornitolog englez. A lucrat la British Museum și s-a ocupat cu taxonomia păsărilor, insectelor și păianjenilor.

Pe 27 iunie 1867 se năștea Alexis Bouvard , astronom francez. Printre lucrările cele mai semnificative ale lui Alexis Bouvard figurează descoperirea unui număr de opt comete, precum și compilarea unor tabele astronomice pentru , și Uranus. Primele două s-au dovedit relativ exacte, în ce în tabela privitoare la Uranus au apărut anomalii importante în timpul observațiilor care au urmat. Acest fapt l-a condus pe Bouvard să emită ipoteza că o a opta planetă (numită în epocă „planetă perturbatoare”) ar putea să fie la originea perturbațiilor orbitei lui Uranus. După moartea sa, poziția acestei planete, Neptun a fost calculată de John Couch Adams și Urbain Le Verrier.

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share