Calendar științific: 17 iunie 2015

17 iunie

17 iunie494px-Aurel_Vlaicu_first_flight

 

Pe 17 iunie 1910, Aurel Vlaicu a efectuat primul său zbor cu un avion construit de el – Vlaicu I. Lucru nemaiîntâlnit până atunci, avionul, construit de Vlaicu la Arsenalul Armatei, în București, reușește să zboare de la prima încecrcare, fără nici o modificare.  În anul 1911 construiește un al doilea avion, Vlaicu II, cu care în 1912 a câștigat cinci premii memorabile (1 premiu I si 4 premii II) la mitingul aerian de la Aspern, Austria. Concursul a reunit între 23 și 30 iunie 1912, 40 piloți din 7 țări, dintre care 17 din Austro-Ungaria, 7 germani, 12 francezi printre care si Roland Garros, cel mai renumit pilot al vremii, un rus, un belgian, un persan și românul Vlaicu.

Pe 17 iunie 1714 se năștea César-François Cassini de Thury, astronom și cgeodez francez. A fost fiul al lui Jacques Cassini, de asemenea astronom. Este cunoscut în special pentru lucrarea: Carte topographique de la France (Paris, 1744 – 1793), care este rezultatul măsurătorilor trigonometrice și o descriere geometrică a Franței.

Pe 17 iunie 1832 se năștea Sir William Crookes, membru al Societății Regale, chimist și fizician englez. Sir William a urmat Colegiul Regal de Chimie, în Londra, și a lucrat în spectroscopie. De numele său sunt legate tubul Crookes (pentru descărcări electrice în vid) și descoperirea elementului taliu.

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share