Zăngănele LI


LI.

heart-700141_640

Una peste alta, ori dragoste, ori iubire înseamnă același lucru. Eram eu încredințat că dragostea este așa ceva de început între două ființe sau un om și altceva, iar iubirea este cea care cheamă simțurile la adunarea generală și face din umanoid un animal chitit pe omoloaga feminină la disperare.

Până la urmă aș avea dreptate. Se spune dragoste de țară în cazul afecțiunii pentru spiritul unui conglomerat de vorbitori și chipuri asemenea, de interșanjabili al dreptului de proprietate pe un anumit teritoriu în spațiul arondat unui fir de apă, vital vieții, în jurul unui anumit tip de , în fapt un set de cutume considerat specific unui grup de indivizi. Pe timpul domnitorilor acest sentiment era lesne de trezit cu trei cuvinte: ,,Bă, vin turcii!”. Mai târziu, imperativul dinainte era impus cu arcanul și servit drept necesitate stringentă, în mai de 9 ori 10, neimportantă ziua, se numea iubire de glie strămoșească cu mască princiară și se făceau cozi la predare-primire de baionetă pusă-n vârf de flintă. La oraș, ca al nostru. La țară, de unde ,,domnii” priveau leneș văzduhul alături de domnițele argheziene de mai târziu pe canapele plușate, capul prins în lațul de prins boii era același, al sacrificatului de neam. Prin bunăvoința la mâna a doua a unui concitadin, am răsfoit un scurt parcurs peste viața marelui Carol, primul, și spre surprinderea mea, spune-se, că ambițiile lui de de carieră, cu toată uniforma lui purtată ca haină de lucru regesc, se reduceau la prestanța proprie și nu la stările celor ce aveau să ducă greul în răzbel. Nici contribuția lui la intrarea în marșul spre triumful clamatei dezrobiri de sub tutela semilunei turcești n-a fost din inițiativă proprie, s-a găsit un român, nu știu cu cât interes și a pus în mișcare talpa țării pentru câștigarea binevenitei libertăți balcanice, cu atât mai puțin n-a fost una de trei stele cât Luceafărul per epolet.

Dacă este să atingem superficial partea de cultură, în dublu sens, o să găsim un lucru puțin luat în seamă de fenomenologii actului artistic din zona rurală, dar care m-a îndreptățit să afirm diferențierea celor doi termeni sinonimi. Foarte ușor se poate descoperi în textul melodiilor populare vocale dragoste, dragostea, iubit mai puțin și iubire sau iubirea deloc. ,L-a cuprins focul dragostei” era starea primordială a înfierbântării opincii pentru o Ileană de baștină ori de aiurea. De iubit se iubeau în taină, în spatele perdeluței de la gemșorul bordeiului, cu opaițul stins, în miros de…. Este ceva noblețe în cele două cuvinte, ascunde ceva în relația dintre un el și o ea, o dragoste pârdalnică, câteodată imposibilă, pentru tot văzul lumii și o iubire între două suflete îngemănate în micul univers al începutului facerii lumii. Și este o calitate să poți iubi cu adevărat.

Ca ironie a sorții, suntem singurele animale lăsate pe terenul împerecherii cu arsenalul la vedere. Nu pene ca la păsări, nu păr ca la maimuțe, solzi nici atât ca la pești și reptile, doar două mâini puse scut în dreptul rușinii. De aici două probleme care duc inevitabil la două întrebări: care să fi fost atuul divin de a situa în vârful piramidei ființa cu șansele cele mai mici de supraviețuire și de ce goală? Să fi fost doar un experiment căruia nu i se dădea nici o șansă, să fi fost doar batjocoră, o chestie de arătat cu degetul, pardon, cu laba sau aripa, o pradă ușoară pentru preexistentele dobitoace?

De aceea vin și afirm că unica iubire, cea cu un singur nume în fiecare dintre exprimările lingvistice ale lumii, este doar între . Nu poți iubi țara în care nu există , cu atât mai puțin în numele ei un rege sau o regină, nu de un neam cu tine, decât dacă există o stare de afectivitate, o ,,chimie” atât sufletească cât și fizică, și nu te mai numești om dacă ești în stare să iei în numele ei și lor o viață. În zadar ai îmbrățișa o blană de câine sau pisică. De pe urma lor nu te poți alege decât cu o gudurare.

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share