Ora de muzică 13

yes! ora de muzica

Da muzicieni! Unul și unul! Creativi, inventivi cum unul ca mine n-ar fi în stare o mie de ani să iscodească prin minți ceva asemănător.

În ograda Yes-ului un rol important l-a jucat chitaristul Steve Howe, unul dintre cei care de câteva decenii școlește direct sau indirect viitorii mari mânuitori de pene și corzi. Steve a sosit în mai 1970 în trupă, înlocuindu-l pe Banks care a fost dat afară de cei doi grei, Squire și Anderson, cu două luni înaintea apariției albumului cu numărul doi, Time and a word, unde deși nu cântă absolut deloc, este trecut pe copertă alături de ceilalți membri. Ce aducea nou Howe? Sunetul special al chitării Gibson Es-175 și supraimprimările de chitări acustice, lucru care prelungea sesiunile de înregistrări până la douăsprezece ore. Steve însă a lucrat și la albume proprii începând cu 1975, primul numindu-se mai mult decât sugestiv Beginnings. Au urmat încă șaisprezece, dar nu a fost an în care în afara trupei Yes să nu colaboreze în doi, în trei cu colegii, aducând noi înregistrări. Vă spuneam că asta a fost soarta acestei formații să se reformuleze, să se rearanjeze pe parcursul carierei, activând și în alte formații, cu alte denumiri, dar de fiecare dată cu cel puțin unul dintre membrii din trecut sau prezent și chiar și viitori ai lui Yes. În Asia a activat alături de Geoff Downes, în formula Anderson – Wakeman – Bruford – Howe, are și ințiativa formării grupului GTR alături de Steve Hackett, cunoscutul chitarist al lui Genesis și în prezent, la cei 68 de ani ai săi, încă ține agenda Yes-ului, trio-ului jazz Steve How Trio, dar și muncii propriilor albume. Și să nu uit! Acest fantastic chitarist, unul dintre puținii considerați ,,ași” ai instrumentului încă din perioada anilor 78, fiind primul inclus în Guitar Player Hall of Fame în 1981, în 24 Mai 1996 primește un onorant titlu de doctor în artă muzicală de la universitatea Five Towns College din Dix Hills, New York.

Steve Squire, fondatorul grupului Yes, basistul tuturor componențelor trupei, a renunțat devreme la serviciile învățământului, la numai 16 ani, când a fost trimis să se tundă. Nici n-a tăiat vreun fir de păr, dar nici n-a mai dat pe la școală. La un an după acel moment, își înființează propria trupă, The Selfs, după care The Syn și mai târziu Mabel Greer’s Toyshop, alături de Peter Banks. Stilul său de cântat este caracterizat ca agresiv, dinamic și melodic, după cum transpare din întreaga țesătură de note înșirată de fiecare muzician al grupului Yes. Nici el n-a stat cu mâinile în sân, cu siguranță datorită orgoliilor cu care fiecare membru din trupă era înzestrat pe lângă cele legate de virtuozitate și creativitate, și a semnat trei albume solo, dar și colaborări cu The Syn în 2004 la reunirea trupei, o scurtă perioadă cu XYZ, un proiect format din foști membri ai trupelor Yes și Led Zeppelin, toboșarul Alan White și chitaristul Jimmy Page, și alături de Billy Sherwood în proiectul Conspiracy cu care scoate două albume, primul cu piese recente ale lui Yes, celălalt, The Unknow, realizat în 2003. I se mai spunea și ,,Fish” (pește) datorită primului său album realizat în 1975 numit ,,Fish out of water”, de la piesa ,,The fish” care apare pe albumul Fragile, dar în special de la o întâmplare petrecută în Norvegia, unde din greșeală a inundat camera hotelului în care era cazat. Bruford susține faptul că era poreclit Pește în 2003 în documentarul despre artiști clasici, seria a treia, despre Yes, spunând că lui Squire îi place să folosească baia o lungă perioadă de timp. Tipul de sunet pe care chitara sa îl emite este unul cu totul special. Rickenbacker-ul pe care îl folosește, o variantă monofonică a modelului RM1999, trimite semnal separat către două amplificatoare, câte unul de la fiecare doză, unul către un amplificator de bas, celălalt către un amplificator destinat doar pentru ,,lead guitar”, astfel producând armonice distorsionate, necesare pasajelor agresive din piese, cu ,, șvunc” cum spun mulți dintre noi, cei care din ce în ce mai rar, ne mai înfierbântăm musculatura pe la vreo serată mai mult sau mai puțin dansantă.

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share