Calendar științific: 28 mai 2015

28 mai

Thales 28 mai

În data de 28 mai 585 î.e.n. avea loc un eveniment astronomic important. Istoricul Herodot scrie că grecul Thales din Milet, folosind cercetările și cunoștințele dobândite de la preoții babilonieni, a prezis o eclipsă care a avut loc în timpul unui război dintre mezi şi soldaţii regatului Lydia. Soldaţii din cele două tabere au lăsat jos armele şi au încheiat pace, după ce au observat eclipsa. Bătălia a avut loc undeva pe râul Halys, pe teritoriul de astăzi al Turciei.

Pe 28 mai 1738 se năștea Joseph Ignace Guillotin, revoluționar francez, deputat în Assemblée nationale constituante. Numele său a rămas în istorie prin faptul că a propus ghilotina ca instrument de executarea a condamnaților la moarte prin decapitare, deoarece se credea că este o moarte mai puțin dureroasă.

Pe 28 mai 1937 se stingea din viață Alfred Adler, doctor și psiholog austriac, fondator al școlii de psihologie individuală; a doua școală vieneză de psihoterapie, în ordine cronologică (după psihanaliza lui Sigmund Freud și înainte de logoterapia lui Viktor Frankl).

Pe 28 mai 1912 murea Paul Emile Lecoq de Boisbaudran, chimist francez cunoscut pentru descoperirile sale importante în domeniul de elemente chimice, cum ar fi galiul, samariul și disprosiul.

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share