Calendar științific: 26 mai 2015

26

abraham-de-moivre 26 mai

Pe data de 26 mai 1667 se năștea Abraham de Moivre, matematician francez, cunoscut pentru formula lui Moivre (dacă n este număr natural, u un număr real și i unitatea imaginară atunci: (cos u +i sin u) la puterea n =cos n u+ i sin n u), care stabilește o legătură numerele complexe și trigonometrie, pentru studiile sale provind distribuția normală și în domeniul teoriei probabilităților.

Pe 26 mai 1874 se năștea Henri Farman, aviator, proiectant și fabricant de avioane francez de origine engleză, care a adus contribuții importante la construirea avioanelor împreună cu frații săi, Maurice Alain Farman și Richard Farman.

Pe 26 mai 1826 se năștea Richard Christopher Carrington, astronom amator englez ale cărui observații astronomice din 1859 au arătat în primul rând existența exploziilor solare, precum și influența lor electrică asupra Pământului și asupra aurorelor sale; și ale căror evidențe 1863 de observații petelor solare a demonstrat rotația diferențiată a Soarelui.

Pe 26 mai 735 murea Beda Venerabilul, călugăr benedictin în mănăstirea Sf. Petru și Sf. Paul în Wearmouth. Cărturar cu vederi multilaterale, a fost unul dintre cei mai invățați din acelei epoci. Are contribuții și în domeniul științei. Astfel, îi aparține o descriere completă a numărătorii pe degete, a scris despre calculul timpului, despre rezolvarea problemelor. A studiat legăturile dintre maree și mișcările Lunii, vânturile, solstiții, echinocții. A considerat că Pământul este o sferă.

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share