Calendar științific: 24 mai 2015

24 mai

cu_tric_p_209_large

Pe 24 mai 1794 se năștea William Whewell,  matematician și filozof englez. Whewell a fost una dintre cele mai importante personalități ale culturii britanice ale secolului al XIX-lea. Prin preocupările sale multiple (mecanică, mineralogie, geologie, astronomie, economie politică, teologie, drept internațional, arhitectură, reforma educațională), a influențat numeroși oameni de știință care au urmat: John Herschel, Charles Darwin, Michael Faraday, Charles Lyell. Whewell a purtat un important dialog despre logică cu J.S.Mill. A fost unul din membrii fondatori și președinte al The British Association for the Advancement of Science, membru al Royal Society, al Geological Society și timp îndelungat master al Trinity College, Cambridge. A inventat termenii ion, anod, catod, folosiți ulterior de Faraday. Mineralul whewellit îi poartă numele. De asemenea numele său este purtat de un crater lunar și de câteva clădiri de la Trinity College, Cambridge. În 1868, în cadrul celebrei universități din Cambridge, a fost fondată „Catedra de Drept Internațional Whewell„.

Pe 24 mai 1803 se năștea Charles Lucien (Carlo) Jules Laurent Bonaparte, naturalist și ornitolog francez. Bonaparte a fost fiul lui Lucien Bonaparte și a Alexandrine de Bleschamp, și nepot de frate al împăratului Napoleon. În America fiind, a scris patru volume din American Ornithology (1825-33) .

Pe 24 mai 1686 se năștea Daniel Gabriel Fahrenheit, fizician german, unul din fondatorii termometriei. A avut o contribuție remarcabilă la îmbunătățirea performanțelor aerometrului și termometrului. A introdus scara termometrică cunoscută sub numele „scara Fahrenheit“. A fost primul care a utilizat mercurul ca lichid termometric și a fabricat primele termometre de dimensiuni reduse care puteau măsura temperatura umană și temperatura atmosferică până la 96 de grade. A inventat o formă îmbunătățită de hidrometru.

Pe 24 mai 1544 se năștea William Gilbert, fizician, medic și filozof englez, cunoscut mai ales pentru contribuțiile sale de pionierat în domeniile electricității și magnetismului.

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share