Calendar științific: 18 mai 2015

18

russel 19 mai

În data de 18 mai 1872, în Trellech, Țara Galilor, se năștea Bertrand Arthur William Russell, filosof, matematician, istoric și critic social britanic. Este considerat unul din fondatorii filosofiei analitice, alături de predecesorul său Gottlob Frege și protejatul său, Ludwig Wittgenstein. Este unul dintre cei mai importanți logicieni ai secolului XX. A fost co-autor (împreună cu A. N. Whitehead) la Principia Mathematica, o încercare de a găsi bazele matematicii în logică. Eseul său filosofic On Denoting este considerat o paradigma a filosofiei. Lucrările sale au avut o influență considerabilă asupra logicii, matematicii, teoriei mulțimilor, lingvisticii și filosofiei, în special filosofia limbii, epistemologie și metafizică. Cea mai importantă realizare a sa, care a revoluționat lumea matematicii și logicii și a dus la apariția de noi teorii științifice rămâne Paradoxul lui Russel  sau paradoxul mulțimii tuturor mulțimilor. Acesta este un paradox logic și se referă în special la teoria mulțimilor, la existența unei mulțimi a tuturor mulțimilor care nu se conțin ca element.

În data de 18 mai 2007 se stingea din viață Pierre-Gilles de Gennes, fizician francez, laureat al Premiului pentru fizică în 1991 pentru descoperirea faptului că metodele dezvoltate pentru studiul altor fenomene din sisteme simple pot fi generalizate la forme mai complexe ale materiei, în particular la cristale lichide și polimeri.

În data de 18 mai 1891 se năștea Rudolf Carnap, filozof german. A fost membru al Cercului de la Viena și susținător al pozitivismului logic.

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share