Calendar științific: 15 mai 2015

15 Mai

PierreCurie

Pe data de 15 mai 1859 se năștea Pierre Curie, fizician francez, pionier în studiul radioactivității, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 1903, împreună cu Antoine Henri Becquerel și Marie Curie. Printre altele, împreună cu fratele său, Jacques Curie, a descoperit efectul piezoelectric în 1880. Studiul substanțelor radioactive l-a făcut împreună cu soția sa, Marie, cu care s-a căsătorit în 1895. Împreună, ei descoperă radiul și poloniul în 1898.

În data de 15 mai 1848 se năștea Carl Wernicke, doctor, anatomist, psihiatru și neuropatologist german. El a studiat afazia, descoperind o formă care îi poartă numele. Afazia Wernick este o tulburare care produce dificultăți atât în ​​înțelegerea vorbirii altora și în producția de limbaj. Tulburare se caracterizează prin discurs care sună fluent dar nu are sens.

În data de 15 mai 1048 se năștea Omar Khayam, la Nișapur, Persia. El a fost un poet, matematician, filosof și astronom persan. În lucrarea Discuții asupra unor probleme de algebră se ocupă de rezolvarea ecuațiilor cubice, fiind primul matematician care studiază acest subiect. Ajunge chiar la rezultate remarcabile, bazându-se pe metoda intersecției secțiunilor conice cu cercul. Khayam își pune problema rezolvării ecuației de gradul III în mod asemănător celei de gradul II, dar nu reușește acest lucru. Totuși, el nu disperă și afirmă chiar că „acele forme” vor fi găsite de cei care îl vor urma.

Pe data de 15 mai 1618, Johannes Kepler descoperă și descrie, în Harmonices Mundi, cea de-a treia lege din cele trei legi privind mișcările planetelor descoperite de savant. Aceasta ne spune că Pătratul perioadei de revoluție a planetei, u, este proporțional cu cubul semiaxei mari a orbitei, a: u^2 \propto a^3.

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share