Calendar științific: 14 mai 2015

14

charles-robert-darwin 14 mai

 

Pe data de 14 mai 1856, Charles scrie în jurnalul său că a început să scrie o schiță, la îndemnul prietenului său, Lyell, despre originea speciilor – ”Began by Lyell’s advice writing species sketch”. Lucrarea va fi publicată abia în 1859 sub denumirea Originea speciilor prin selecție naturală sau păstrarea raselor favorizate în lupta pentru existență ( On the Origin of Species by Means of Natural Selection, Or the Preservation of Favoured Races in the Struggle for Life). În timpul vieții lui Charles Darwin mai sunt redactate încă șase ediții, ultima, Ediția a VI-a a Originii speciilor fiind mult lărgită comparativ cu cele anterioare. De remarcat că prima ediție, apărută într-un tiraj de 1250 de exemplare, se epuizează într-o singură zi. Lucrarea a stârnit încă de la apariție polemici imense între susținătorii teoriei și adversarii ei. Printre adversari s-a numărat și Robert FitzRoy, capitanul vasului „Beagle”, meteorolog și cartograf, care l-a atacat vehement pe Darwin. Teoria evoluționistă a fost susținută de numeroși naturaliști printre care Thomas Huxlez, Ernst Haeckel, Alexander O. Kovalevski, Vladimir O. Kovalevski, A.V. Severțov . Și la noi în țară, concepția evoluționistă a avut numeroși susținători printre care: Grigore Ștefănescu, Ștefan Mihăilescu, N. Leon, Grigore Antipa, Dimitrie Voinov, Emil Racoviță, Victor Babeș, Gheorghe Marinescu, Grigore Cobălcescu ș.a.

Pe data de 14 mai 1872 se năștea Mikhail Semyonovich Tsvet, botanist rus, părintele cromatografiei. Acesta a inventat, în 1906, cromatografia în timpul studiilor sale asupra pigmenților plantelor. Studiilr sale au fost o bună vreme ignorate.

Pe data de 14 mai 1734 moare Georg Ernst Stahl, chimist și medic german care a pus bazele teoriei flogisticului, teorie care încerca să explice procesele de ardere, oxidare și ruginire a metalelor.

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share