Calendar științific: 10 Mai 2015

10

Lamprecht 10 mai

Karl Lamprecht a decedat în data de 10 mai 1915, la Leipzig. A fost profesor la Universitatea din Bonn, apoi la Marburg şi Leipzig. A fost şi un cercetător de marcă. S-a preocupat de aspectele social-economice şi de evoluţia culturii şi mentalităţilor. A fost unul dintre cei mai in- fluenţi istorici ai vremii, prin sporirea interesului pentru istoria civilizaţiei. A publicat numeroase opere de o foarte mare valoare istorică şi cugetare filozofică: Istoria economică a Germaniei medievale (4 vol., 1885-1886) Istoria germanilor (10 vol., 1891-1909).

Pe data de 10 mai Jean Augustin Fresnel, fizician și inginer francez, care a adus contribuții deosebite în domeniul opticii ondulatorii. Din 1804 urmează École polytechnique, iar doi ani mai târziu Școala de poduri și șosele din Paris. Din 1814 se reîntoarce la optică și studiază interferența și difracția luminii. Prismele Fresnel sunt folosite la construcția proiectoarelor și farurilor maritime.

Pe data de 10 mai 1499 este publicată prima hartă geografică a lui Amerigo Vespucci.

Pe data de 10 mai 1805 se năștea Alexander Carl Heinrich Braun, botanist și naturalist german, având numeroase studii privind morfologia plantelor.

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share