Ora de muzică 10

Ora de muzică
10.

freddie-mercury-of-queen-1986-billboard-650

După retragerea lui Deacon, în 1999, singurul eveniment notabil pentru Queen, întârziat zece ani de la dispariția lui Freddie, rămâne urcarea în galeria numelor cu faimă din Rock and Roll Hall of Fame din Cleveland, Ohio. De remarcat că albumele lor s-au poziționat de 18 ori pe poziția întâi, Single-urile de 17 ori și la secțiunea video unde sunt menționați ca fiind deschizători de eră video cu Bohemian Rapsody, ocupă locul întâi cu 8 videoclipuri.

Dacă este să fac o listă rapidă de piese, pot spune că impactul emoțional cel mai puternic mi l-a produs ,,Show must go on”, cu atât mai mult cu cât nu știam de drama care avea să se consume cu pierderea lui Mercury, cu un pretext muzical susținut de viori executând optimi pe Si minor, din patru în patru coborând și urcând un semiton și un ton, culminând la cadență, la a patra măsură, cu instabilul și tristul acord Mi diminuat, ,,Scandal” marca Bryan May, cu o uvertură neașteptată și veselă, plină de vivacitate și încurajatoare, într-o gamă majoră, ca un prim pas pe care îl pui pe un drum nou, trecând la partea de esența piesei într-o tonalitate minoră. Chiar dacă aparent cele două piese sunt diferite, au în comun exact aceleași perindări semiton-ton care fac din acorduri unele care își caută rezolvare.

Începând cu un concert de la începuturile lor de carieră, vizionat acum zece ani și unde aceștia cântau un stil care nu avea nimic în comun cu perioada de glorie în afara inconfundabilului ton de chitară al lui Bryan May, mi-am dat seama cât au evoluat acești muzicieni. Am mai strâmbat din nas la unele piese de pe albumele vechi, dar ultimele trei sunt capodopere în adevăratul sens al cuvântului. Nimic în plus, nimic în minus, perfecte.

Urmărind firul piesei ,,Scandal”, după ultimul bridge descopăr acum, cu mintea limpede pitchdown-ul care abunda din plin pe discul trupei Compact ,,Cântec pentru prieteni” și în ,,Show must go on” duble coarde cu pitchup aduse în actualitate de Muse în piesa ,,Uprising”.

The Works, albumul din 1984, aduce patru maxi hituri: I want to break free, Radio Ga Ga, Hammer to fall și teatrala punere în scenă a lui It’s a hard life. În 1985 Queen crează A kind of magic nume care este dat de piesa cu numărul doi de pe discul care încorporează încă alte trei memorabile piese: One Vision, Friends will be friends și Who want’s to live forever. Următorul album, cu numărul 13, este produs între ianuarie 1988 – ianuarie 1989 la studiourile Olympic și Townhouse din Londra și studiourile elvețiene Mountain din Montreux, denumit în primă fază The invisible man, după care capătă un nume final după piesa The Miracle. Celelalte hituri incontestabile, Scandal, Breakthru și I want it all, produc o adevărată schimbare în mentalul ascultătorilor dar și în concepția de pe discul următor, ultimul din timpul vieții lui Freddie: Innuendo este albumul complet, realizat în 1991, un set de 12 megahituri, unic prin finețe și dramatism totodată. Innuendo, I’m Going Slightly Mad, Headlong, I Can’t Live with You, Don’t Try So Hard, Ride the Wild Wind, All God’s People, These Are the Days of Our Lives, Delilah, The Hitman, Bijou și unicul The Show Must Go On. Este singurul album unde semnăturile componenților se contopesc într-una singură, Queen, cu care semnează toate piesele, adăugându-se și semnătura lui Mike Moran la All God’s People și unde găsim și aportul altui mare muzician, chitarist al trupei despre care vom vorbi data viitoare, Steve Howe la partea de spanish guitar din finalul lui Innuendo. Ultimul disc este realizat de cei trei ,,supraviețuitori” în 1995 din înregistrări ale lui Freddie și din câteva piese semnate tot Queen din care am selectat single-urile Heaven for Everyone, A Winter’s Tale, Too Much Love Will Kill You, You Don’t Fool Me, Let Me Live, I Was Born to Love You.
Restul este istorie.

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share