ABC IT Comenzi 6


6

keyboard-621830_640

O să intrăm pe tărâmul lucrurilor interzise, acolo unde doar cei care știu cu ce se mănâncă -ul cu adevărat se încumetă a se aventura. Nu este însă o insulă a piraților, mai curând una a comorilor.

,,Regedit” se numește acest progrămel, un executabil care ține evidența contabilă a tuturor regiștrilor, definiți de înșiși părinții lui ca o bază de date în care se stochează ,,informaţii necesare pentru configurarea sistemului, a profilului utilizatorilor, a aplicaţiilor şi componentelor hardware”. Ca să vă dați seama ce importanță dețin aceștia o să vă spun că acești regiștri sunt responsabili de nefuncționarea după cele treizeci de zile de grație pe care un program în format Trial vă este oferit cu titlu de gratuitate pe net, dar și un care se încarcă de inutile după ce un program a fost dezinstalat. De aceea se recomandă celor mai puțin inițiați în tainele Window-ului să folosească unul dintre programele dedicate ștergerii acestora. Oricare dintre ele face o analiză a celor existente, după care face o citire, rapidă bineînțeles, printre fișierele text ale regiștrilor și după o analiză temeinică șterge tot ce este inutil.

Și eu, ca marea majoritate a dornicilor de cunoaștere, stârniți de curiozitatea de a vedea efectiv cum funcționează minunatele programe ultralăudate de cei care le plasaseră pe piața software și care ne ajunseseră și nouă pe la urechi, neavând posibilități de cumpărare am tot utilizat Trial-uri și Demmo-uri. Dacă primele erau limitate de timp, celelalte nu aveau posibilitatea salvării operațiunilor dintr-o sesiune de lucru. Dintr-un program Demmo nu reușeai să faci mare lucru, dar în privința Trial-urilor se putea acționa la ,,înghețarea” timpului pus sub auspiciile cronometrării încă de la prima deschidere. Până la un moment dat era suficient să dai data și ora ceasului înapoi cu câte zile doreai din bara de jos a Desktop-ului și puteai folosi programul mii de ani, dar unele nu puteau fi ,,păcălite” sub nici o formă. Cu toate astea, hackerii au reușit să rescrie mulți dintre ele regiștri astfel încât să poți utiliza la nesfârșit programul supus folosirii o lună.

Pentru ce este totuși util să știți să folosiți direct această bază de date, reducând astfel timpul pe care un Cleaner for Registry vi l-ar putea lua pentru o scanare completă? Unul dintre motive este că nu totdeauna o versiune veche a unui program, la dezinstalare, șterge și regiștrii acestuia sau se poate întâmpla ca să faci o greșeală de instalare, de obicei în cazul celor crack-uite (,,sparte”). Nu deții sau nu ai urmărit și executat exact indicațiile pe care acel hacker ți le-a pus la dispoziție odată cu programul, ceea ce te conduce într-un punct mort de instalare și trebuie să reiei de la început toate operațiunile ,,pe curat”. În acel moment intri în Folderul Windows și cauți în josul listei ,,Regedit.exe”. Lista pe care o vizualizați este aceeași de când folosesc eu primul windows:

  • HKEY_ CLASSES_ROOT -asociaţii ale extensiilor de fişiere cu aplicaţiile instalate, shortcut-uri, informaţii OLE şi alte aspecte ale interfeţei cu utilizatorul;
  • HKEY_CURRENT_USER – informaţii despre contul, configuraţia şi preferinţele utilizatorului logat pe sistem;
  • HKEY__MACHINE – informaţii despre configuraţii hardware, software şi alte setări ale sistemului;
  • HKEY_USERS – informaţii despre conturile şi configuraţiile individuale ale fiecărui utilizator în parte;
  • HKEY_CURRENT_CONFIG – indică porţiuni din regiştrii copiate din HKEY_LOCAL_ MACHINE la fiecare secvenţa de boot pentru configurarea hardware.

Aveam o informație greșită sau o impresie eronată despre ce înseamnă în fapt HKEY, credeam că vine de Hot Key, dar cu această ocazie îmi fixez și eu denumirea exactă: Handles to the Keys (mânuire a cheilor). În episodul viitor voi adăuga și câteva detalii despre cum se pot manipula folderele și fișierele acestor regiștri.

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share