ABC IT Comenzi

Comenzi

4

Mirajul puterii

Sosi și ziua micilor dezvăluiri, acum că putem vedea toate fișierele în toată splendoarea lor. Plecasem de la ideea că un program are fișiere împrăștiate peste tot: printre fișierele windows-ului, prin Program files, printre folderele lui Users. Pe unde nu vă dă prin minte că ar fi.

Ați observat că s-a cam umplut hardul, partiția unde aveți sistemul de operare, C și nu știți din ce cauză, încercați să descărcați un film, orice și nu mai este spațiu, sunteți chiar avertizați: Low Disk Space (spațiu redus pe disc). Dacă mi-ați urmat sfatul și ați bifat Show hidden files… și ați debifat Hide protected operating system, putem să trecem la o primă curățare de fișiere inutile. Căutăm în Local disk (C) folderul Users (Utilizatori), uzăm dublul click și pagina deschisă conține cinci foldere, trei semivizibile și un fișier ,,desktop.ini”. Dacă sunteți curioși îl puteți deschide. Este un fișier de tip text (notepad) unde aveți scrisă practic o adresă de sistem. Noi însă căutăm folderul care poartă de obicei poartă numele vostru sau pe al cui v-ați hotărât în momentul instalării windows-ului. Același dublu… și din puzderia de foldere și fișiere ochiți-l pe cel denumit ,,AppData”. Dublu iarăși. Avem iar deschisă o pagină cu trei foldere de astă dată și un singur fișier ,,default.pls” (dacă există). Un nou dublu click pe spațiul Icon-ului Local și iată-ne ajunși la destinație. Răspunzător în mare parte de lipsa de spațiu este folderul Temp pe care îl deschidem tot cu un click dublu. Tot conținutul cuprinde fel de fel de fișiere create de sistem doar pentru nevoi temporare. Fie că descărcați muzică, filme ori programe, până la descărcarea definitivă, el face un fișier temporar exact în acel loc. Și când aveți probleme cu dezarhivarea și vă spune că hardul nu-l poate desface pe motiv de spațiu este că folderul Temp este destul de încărcat. Să nu înțelegeți că ar avea o limită acest folder, el se încarcă până când partiția în care se găsește epuizează și ultimul byte. Golirea se poate face simplu. Se dă un click stânga pe spațiul ferestrei până se bifează un fișier (doar ca să avem certitudinea că lucrăm pe această pagină), cu ajutorul tastaturii se selectează toate fișierele și folderele prin apăsarea tastei Ctrl și a tastei A concomitent. După ce vizualizați și vă verificați operațiunea din urmă, dați click stânga pe unul din spațiile bifate, căutați în listă Delete (Ștergere), țineți apăsată tasta Shift și cu un alt click stânga apăsați Ștergere. Cu acest set de comenzi deschideți o pagină care vă va întreba dacă ,,Sigur ștergeți definitiv aceste… elemente?” (Are you sure you want to permanently delete these… Items?) fără să mai treceți prin Recycle Bin. Apăsați butonul Yes și cu asta ați exclus definitiv de pe hard acele date. Însă nu doar acest Temp este singurul vinovat de umplerea hardului. În mai mică măsură este răspunzător și Temp-ul din folderul Windows. Și pentru el este valabil același set de comenzi.

Este posibil ca unul sau mai multe fișiere să nu se șteargă, un program sau mai multe, inclusiv sistemul de operare să aibă nevoie de ele. O nouă pagină se va deschide în acest caz și pentru acele elemente veți fi întrebat care vă este opțiunea: Try Again (Încercați din nou), Skip (Ignorare) și Cancel (Revocare). Primul buton poate fi util doar dacă între timp s-a oprit programul care folosea fișierul sau ați acționat manual la închiderea lui, Butonul Skip vă dă posibilitatea să treceți peste acest fișier și să mergeți mai departe la următorul, iar Revocare vă anulează toate operațiunile de ștergere ce urmau să aibă loc în continuare. În colțul de jos stânga mai există un mic pătrățel gol care așteaptă o confirmare de procedură a celor trei butoane pentru toate celelalte elemente curente. Bifând, aveți posibilitatea ca windows-ul să nu vă mai întrebe același lucru de fiecare dată când nu poate șterge un fișier. Pentru azi, suficient!

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share