Calendar științific: 30 aprilie 2015

30

Carl_Friedrich_Gauss_30_aprilie

 

Pe data de 30 aprilie 1777 se năștea Carl Friedrich , matematician german care a transformat, prin descoperirile sale, toate ariile matematicii. Pentru contribuțiile sale la teoria magnetismului și electricității, o unitate de câmp magnetic a fot numitp gauss.  A conceput metoda celor mai mici pătrate la vârsta de 17 ani.  sa în domeniul matematicii se axează pe teoria numerelor (fiind considerat creatorul acestui domeniu), analiză , geometrie diferențială, sau statistică, Gauss publicându-și doar o parte din cercetări, într-un stil spartan, astfel încât erau puțini cititori ai operei sale în acele vremuri. De asemenea, a studiat teoria congruențelor, aproximarea fracțiilor zecimale, a completat tabelul numerelor prime. A făcut distincție între congruențele algebrice și cele transcendente și indicat o metodă directă pentru rezolvarea congruențelor binome.

În data de 30 aprilie 1834 se năștea John Lubbock (Lord Avebury), cel care a inventat termenii de neolitic și paleolitic.  A descoperit prima fosilă de bou moscat din Anglia în 1855.

Pe data de 30 aprilie 1897,  la Royal Institution Friday Evening Discourse, Joseph John Thomson (1856-1940)  anunța pentru prima dată descoperirea electronului, cum este el cunoscut azi.

Pe data de 30 aprilei 1006, astronomii arabi și chinezi notau observarea unei supernove. Viteza de expansiune a undei de șoc a putut fi măsurată și un mileniu mai târziu.

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share