Calendar științific: 29 aprilie 2015

29 aprilie

Henri_Poincaré 29 aprilie

Pe data de 29 aprilie 1854 se năștea Jules Henri Poincaré, matematician, fizician și astronom francez. „Conjectura” lui, numită „Poincaré Conjecture” spune că,  dacă într-un spațiu închis și nemărginit tridimensional (cufundat într-un spațiu 4-dimensional) toate „cercurile” bidimensionale pot fi micșorate topografic până ce devin un punct, atunci acest spațiu tridimensional este echivalent din punct de vedere topologic (homeomorf) cu o „sferă” tridimensională. A rămas o problemă nerezolvată până în anul 2003, când Grigori Perelman a oferit o soluție completă și corectă.

În data de 29 aprilie 1957 se dădea în folosință prima centrală nucleară în  Fort Belvoir, Virginia, Statele Unite ale Americii. Aceasta aparținea armatei.

Pe 29 aprilie 1893 se năștea Harold C. Urey, om de știință american ce a fost răsplătit cu premiul Nobel pentru chimie în anul 1934 pentru descoperirea, în 1932, a deuteriului, forma grea a hidrogenului.

Pe data de 29 aprilie 1667 se năștea John Arbuthnot, doctor, matematician și eseist scoțian care a publicat prima lucrare de probabilități în limba engleză. Aceasta se numea Of the Laws of Chance și a fost publicată în 1692.

 

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share