Zăngănele (XVIII)

Zăngănele

XVIII.

Photocredit: Photopin      Merg. Îmi place să studiez pe cel cu care mă întersectez preț de câteva secunde, pe cel cu care rămân câteva minute bune de vorbă și din variile conspecte de comportament trag concluzii. La ce bun? Pentru singurul fapt de-a găsi idealul cetățeanului perfect înaintea omului perfect.

     De fapt nu poți avea un cetățean de calitate fără un om desăvârșit. Omul trebuie să aibă instrumentele necesare pentru ca jocul civic în care este implicat să sune bine, exact ca într-o orchestră. Degeaba știi partitura la perfecție dacă nu o cânți alături de ceilalți. Așa e și în viața cotidiană. Degeaba ești tu educat dacă ea nu se armonizează cu educația celorlalți. Degeaba reciți tu din Goethe și vecinul tău din Coșbuc, iese un talmeș-balmeș fără înțeles. Este exact ca și cum ai amesteca un ecler în ciorbă. Evident ajung amândouă în stomac, dar ordinea lor trebuie să rămână cea stabilită: ușor, acru, greu, dulce.

     De aceea tot încerc o idee care fără îndoială n-ar rezolva nici problemele actuale ale urbei, dar nici cele de ordin moral sau mai bine zis nu le-ar rezolva mâine. Observând, cum spuneam, îmi place să fac fișe realității, fenomenul asumării de responsabilitate prin vot pentru cei ce ajung în frunte, mi-am dat seama că poate exista o soluție pentru cel puțin două dintre comportamentele contrare: ales, alegător. Unul nu s-ar mai împăuna, iar celălalt n-ar mai dezavua.

     După modelul american al selecției pentru calitatea de jurat în completele de judecată, aș elibera toate demnitățile publice de această povară grea cum spun toți cei ridicați în slăvile ,,guvernării”, ușoară cum clamează cei de jos, muritorii de rând. După acest model aș înființa postul de președinte pentru o zi, de prim ministru și ministru pentru o zi, de primar o zi, șef de poliție, judecător, procuror, șef la evidența populației, la vamă, general de la patru stele în jos, director de instituție publică pentru doar o zi. Pui calculatorul să aleagă și în 365 de zile vom avea tot atâția primari, avocați, șefi de servicii secrete și toți cei amintiți în urmă. Să spunem că ai fost extras pentru prim ministru. Ora nouă. Ședință de guvern. Costumat la patru ace, spălat, frezat ras, nu e cazul femeilor, gata de lucru. Bună dimineața și începem. Start. Ce avem pe ordinea de zi? Se ridică cetățeanul X, ministru la transporturi. Avem probleme cu degajarea drumurilor județene, a nins mult astă noapte și n-avem utilaje suficiente, fiindcă nu s-au încheiat la timp contractele de dezăpezire și nici trezoreria nu a deblocat sumele necesare. Domnule Y, ce facem cu banii, de ce nu sunt la dispoziție sumele? Domnule prim, avem deficit bugetar fiindcă anul acesta contributorii preconizați în lege nu s-au mai îngrămădit să achite impozitele ca altădată. Domnilor miniștri, care are resurse care nu-i trebuiesc urgent acum? Doamna Z, nu putem lua de la fondul de investiții și vă vom returna sumele începând cu 1 martie? Ce facem, lăsăm țara blocată de ninsoare? Doamna A, avem bani de pensii și salarii? Domnule B suntem pregătiți să apărăm granițele de nord și est ale țării? ….

     Ideea mea nu este imposibil de aplicat. Eu i-aș lua măcar o zi și pe cei de colo de sus și i-aș pune să muncească alături de un zidar, un agricultor, să fie cerșetori pentru o zi, oameni fără casă într-o zi de iarnă, tinichigii în plină vară, îngrijitori la vaci la fiecare cinci ale dimineții, vidanjor și gunoier, măturător de stradă, manipulant, pierde vară, șomer, pălmaș într-un cuvânt, om de rând.

     Să văd atunci dacă mai dă mâna cuiva să fie indiferent!

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share