Zăngănele (XVI)

Zăngănele

XVI.

Photocredit: Andreas Bohnenstengel (via Wiki Commons)    O fi bun capitalismul, o fi fost bine în comunism, erau mai prosperi oamenii în perioada interbelică, mai deștepți de la 1907 până în prima deflagrație mondială, mai înțelepți de la înscăunarea regelui, mai români la 1859, mai patrioți la 1821 și 1848?

ERAM și cred că lucrul ăsta este evident și mai evident este faptul că vom fi și ăsta trebuie să ne fie țelul și stindardul cu care vom putea pleca la luptă de acum încolo. Nu de luptele acelea fac vorbire, cele cu puști, tunuri, rachete ori eroi căzuți în luptă, nu! Ci lupta pentru supraviețuire umană, ea este cea care ne determină să câștigăm în fața greutăților, nu vreun gând revanșard pus în distilăria patriotismului național, etnic sau politic.

Nici un rege sau președinte nu va scoate din noi ce este mai bun, nici un preot nu-ți va pune pe masă mai mult decât un ,,amin”, nimeni nu te va lua de mânecă să te scuture, fiecare e cu…, vorba aia!

Până la perfecțiunea oamenilor, societăților, până la globalizarea lor, mai este cale lungă. Stau să mă întreb de ce a durat atât de mult sclavagismul și de ce încă trenează? Pun un semn de întrebare societății medievale, încă unul burgeziei și capitalismului secolului XX.

De ce n-o fi rezistat comunismul? Știți că ne întrebam dacă după socialism, o doctrină de conduită atât de perfectă, definitivă, va mai urma ceva. Nu mai vedeam nimic înainte. Un geam mat ne împiedica să străbatem dincolo de orizonturile acelei perfecțiuni, așa că ne-am uitat în urmă. Mai bun era bunicul, mai bună bunica.

Încă nu sunt convins că acest tip de aranjament ne vine ca turnat, încă nu sunt convins că ce este astăzi bun, va fi și mâine un reper și un criteriu de orientare și dezvoltare, încă nu văd o direcție clară de dat pruncimii din zilele noastre. Tocmai acesta este lucrul care ne lipsește, educația viitorului. Dacă este ceva de care ducem lipsă, acesta s-ar putea încadra în termeni ultratehnici la managmentul resurselor umane și mai aplicat, la prognoza pe termen foarte lung. De aici și relativitatea cotidiană. Propunerile noastre de viitor nu depășesc cinci minute, cinci zile, cinci ani. Îmi veți spune că ultimul termen este lung tare. Nu vă contrazic, dar vă aduc aminte de nouă luni, cele de plăsmuire umană, de patru ani de pregătire elementară, de încă patru plus patru pentru examenul de maturitate.

De ce pentru ele este încă răbdare, e adevărat, din ce în ce mai puțină, și pentru restul ioc? Dai cu subsemnatul că ești la finalul celor optsprezece ani și pa! Femeie, bărbat, la revedere! Ești alungat din raiul învățăturii direct în iadul maturității!

Despre predicția asta spuneam și eu, cea cuprinsă între 18 și 65 de ani. Se vrea un ins moral, dar de moralitatea lui nu se ocupă nimeni, se vrea un tip corect, dar nimeni nu-i citește legea decât atunci când greșește, se vrea un tip deștept, dar nimeni nu-i mai pune o carte în mână, se vrea un exemplu, dar nimeni nu-i furnizează un model. Se vrea o societate perfectă, dar nimeni nu spune că pentru o astfel de orânduială este nevoie doar de oameni perfecți.

Să știți că nu există așa ceva! Există doar oameni perfectibili, cu năzuință de perfecțiune, cu dorință de atingere a ei și aici este de lucru. Nu să le furnizezi o himeră, o nălucă după care să alerge năuci toată viața, ci adevărul despre cine este el și ce poate. Mulți trăiesc cu spinul ăsta până în ultima clipă, că n-au reușit să facă mai mult, să știe mai mult, unii din pur egoism, alții din supraevaluare a vieții.

Vrem un oraș perfect, vrem un oraș mare, respectat, vrem asfalt și trotuare. Nu e de-ajuns dacă nu vrem pentru el și oameni mari, din ce în ce mai mari, cât de mari este posibil. Fără ei, ajustările și fățuirile locurilor astea n-o să aibă nici un sens, fără piloni trainici în mințile oamenilor, supraviețuirea simbolurilor este zadarnică. Că sunt clădiri ori oameni, vor fi măturați din căile istorice iremediabil fără un strop chinezesc de educație continuă.

Învățați-i să învețe!

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share