Sunt vaccinurile un pericol? Capcanele logicii (2)

Vaccinurile – un pericol?

Capcanele logicii

(2)

vaccination-4Continuăm periplul nostru, început în articolul anterior, prin hățișul manipulărilor anti-vaccin, conspirațiilor BigPharma și logica elementară.

Capitolul 1 din cartea ”Vaccinurile – prevenție sau boală. O nouă patologie pediatrică” scrisă de Dr. Christa Todea-Gross începe prin a spune (în rezumat) o chestiune stranie.

Din nefericire,câteva epidemii din trecut (izbucnite mai ales în timpul războaielor) au generat invenţia vaccinurilor şi astfel s‑a pornit un atac fără precedent asupra sistemului imun al omului de 200 de ani încoace.

     Cea mai proastă idee când scrii o carte despre știință este să nu te documentezi suficient. În primul rând, e foarte dificil să spui că au existat epidemii în timpul războaielor. Vă provoc să-mi dați o perioadă de 50 de ani înainte de secolul 20 în care să nu se fi întâmplat un război pe teritoriul Europei. Războaie au existat încontinuu în Europa și pe lângă morțile cauzate de lupte, se mai numărau și morți cauzate de boli care acum sunt prevenibile prin vaccin.

    Apoi, epidemiile sunt cu noi de la începutul timpului, oamenii au riscat să moară de la o boală infecțioasă din secunda în care au inspirat prima dată. Desigur, nimeni dintre cei care au trecut prin ororile secolelor trecute nu mai sunt în viață să ne povestească cât de natural și organic trăiau sau cât de ușor le mureau copii înainte să facă 3-4 ani. Dacă sunteți curioși citiți biografia unor oameni celebrii gen Goethe, Beethoven, Mozart și veți vedea că majoritatea fraților lor au murit. De ce au murit? Ei bine, pariez că cel puțin unul dintre motive este o boală infecțioasă care acum nu mai afectează copii în aceeași măsură. De ce? Pentru că îi vaccinăm!

    În plus inocularea nu este o invenție recentă. Exista surse istorice care arată că oamenii luptau cu ravagiile făcute de variolă încă din secolul 15. Și ghiciți unde? În India și China! Mi se pare ironic că susținătorii ne-vaccinării deseori pedalează pe idealuri naturiste inspirate și de teologie indiană sau venerează până la absurd medicina tradițională chineză dar au uitat să se uite la istoria țării ca să vadă că acum câteva secole oamenii și-ar fi vândut regate ca să scape de boli eradicate prin vaccin.

Nu s‑a luat deloc în seamă cel mai important aspect al vaccinurilor: faptul că sistemul imun al omului nu este adaptat la forme noi, artificiale, de microorganisme, cu care în mod normal el nu s‑a întâlnit niciodată în natură şi pentru care nu are o “memorie imună”.

     Cum adică ”nu s-a luat deloc în seamă?”. Dar însăși dezvoltarea primului vaccin s-a făcut pentru că s-a observat o adaptare a sistemului imun la virusul variolei bovine pentru care organismul nu are motiv să aibă ”memorie imună”.

    Mai trebuie să menționez că mi se pare extrem de ciudată această premiză. Dacă sistemul imun ar fi moștenit la fel ca și codul genetic atunci aș înțelege argumentul. Până la urmă, putem identifica pentru fiecare dintre cei care citesc acest articol o linie continuă de oameni care au învins boli în timp ce alții picau pe capete, au supraviețuit războaielor și epurărilor, invaziilor, cutremurelor, inundațiilor și cine mai știe ce nenorociri. Fiecare dintre noi este aici pentru că strămoșii noștrii au fost foarte norocoși și au trecut peste ofertele tentante de a deceda. Dacă ne-ar fi putut transmite și imunitate la toate bolile prin care au trecut sau pe care le-au putut vedea cu siguranță ar fi ceva spectaculos.

     Dar asta nu s-a întâmplat. În ciuda faptului că sunt 100% convins că unul dintre strămoșii mei a avut cel puțin o rană de la vreun război, cu siguranță asta nu mă face pe mine mai rezistent la gloanțe. Sau la săbii. Sistemul imunitar nu se adaptează de la o generație la alta ci de la individ la individ. Ca un copilaș cu ochii mari, sistemul imunitar se uită la lume, știe că va avea câte ceva de înfruntat, dar în general nu e foarte informat. Abia în timp, pe măsură ce se dezvoltă, ”miroase”, ”gustă” și ”pipăie” diverși factori infecțioși înțelege care îi este rolul.

    Trecem peste rezumat cu ghionturi și înghițim altă bucată de dezinformare:

Sute de alte virusuri există în genele noastre doar ca material informativ. Ele dorm, fiind în stare de latenţă, şi nimeni nu ştie dacă şi când «se vor trezi», pentru a se înmulţi şi a deveni patogene pentru om… Virusurile din organismul uman au un trecut comun, având la bază relaţii prin care s‑au influenţat reciproc…

     Am stat cu afirmația asta, am citit-o, m-am consultat cu tot felul de oameni și nimeni nu mi-a putut spune despre ce e vorba. Ce fel de virusuri latente care stau prin genele mele? Și dacă mănânc vreun fruct mai exotic risc să fiu diagnosticat cu vreo boală neștiută de toată medicina curentă? Cum e posibil să ai virusuri ascunse în gene mai ales d-ăștia care se pot trezi oricând să te nimicească. Ei bine…

    Referirea destul de obscură este la retrovirusuri endogene.

    Ce-s astea retrovirusuri endogene?

      Un virus normal atacă o celulă și se folosește de resursele ei pentru a se înmulți. Ulterior, când celula a fost secătuită virusul se extinde infectând alte și alte celule. Sigur, sistemul imun observă această activitate și intervine dar până atunci boala s-a instalat, alți oameni au fost infectați. Virusul nu are nimic personal cu Mihai sau George. Pentru el sunt doar un taxi, o metodă de a ajunge din punctul A în punctul B. Și mereu are de mers undeva.

     Retrovirusurile sunt un pic mai istețe. Ele se introduc în codul genetic al celulei injectate și stau acolo o perioadă. Celula se divide  fără nici o emoție neștiind că e marcată. Apoi, la un semnal, în toate celulele se activează virusul și se întâmplă ca mai sus, boala se instalează, sistemul imunitar începe să se lupte și tot așa.

     Bun, dar vedeți că v-am spus că se introduce în codul genetic al celulei care apoi se multiplică. Uneori această celulă este sexuală și cel infectat are timp să facă un copil înainte ca boala să se lanseze. Și uite așa avem de-a face cu copii care au respectiva boală în gene de cum se nasc.

     Bun-bun, deci avea dreptate dna Todea-Gross? Se pot trezi oricând la viață niște retroviruși endogeni? Ei bine, faptul că retrovirusurile infectează celulele în acest fel le expune și la niște riscuri. În fiecare moment în corpul uman au loc diviziuni celulare și fiecare celulă contine întreg codul ADN al organismului. Dar diviziunea nu este un proces 100% perfect și uneori când codul genetic se copiază apar erori. Gândiți-vă la asta ca la un proces manual de copiere a unor scrieri vechi. E posibil să nu înțelegi ce a scris scribul dinaintea ta și să strici câte un cuvânt. Dacă partea care se divide cu erori este partea de cod genetic ce conține retrovirusul acesta devine inactiv pentru că tocmai a fost rupt în două. Și nu se regenerează. Dar dacă se întâmplă să se afle într-o celulă sexuală și acea celulă să devină un pui de om, ei bine avem un copil al cărui cod genetic poartă un retrovirus inactiv în gene.

      Chestiunea este în felul următor: organismele de pe suprafața pământului au evoluat de- a lungul a milioane de ani. Și de-a lungul acelor milioane de ani toate acele organisme au fost infectate cu retrovirusuri, unele dintre ele au ”stricat” retrovirusul și s-au înmulțit nestingherite și până la urmă au apărut și oamenii pe scenă. Din acest motiv în codul genetic uman se găsesc aproximativ 98 de mii de retrovirusuri endogene. Conform studiilor aproximativ 8% din codul genetic este compus din bucăți de retrovirusuri, și din punct de vedere al geneticii aceștia sunt integrați în ADN și sunt stabili, nu se pot trezi brusc la viață. Majoritatea specialiștilor îl încadrează în ceea ce se numește în presă „ADN gunoi”.

     În continuarea acestor mici probleme continuăm cu o descriere a funcțiilor sistemului imunitar. Totul e ok, informația este citată din cartea ”Victor Cristea et all: Imunologie Generală şi Oro‑Faringiană” și alte câteva cărți.

Dar, în căutarea susținerii pentru idei anti-vaccin dna Todea-Gross face greșeala de a pune prea multe cuvinte în gura unui imunolog renumit – Rolf Zinkernagel, laureat al premiului Nobel pentru munca sa în descoperirea funcției celulelor T (o parte importantă a sistemului imunitar).

Iată citatul:

“Fetele trebuie să se imunizeze natural împotriva tuturor infecţiilor periculoase până la pubertate” (să treacă prin toate bolile copilăriei), deoarece numai în felul acesta vor avea un sistem imun eficient pentru ele şi viitorii lor copii”

Ei bine, asta este o deformare a realității. Profesorul Zinkernagel a declarat:

All life-threatening acute infections must be survived by mothers before puberty.

[adică]

Mamele trebuie să supraviețuiască tuturor infecțiilor acute ce le amenință viața înainte de a atinge pubertatea.

        Sigur, se discută în context că imunitatea mamelor este importantă pentru copii, dar nici o secundă nu se face implicația că mamele ar trebui să treacă prin toate bolile copilăriei fără vaccin, ci doar că trebuie să supraviețuiască. Iată sursa declarației, o puteți găsi la pagina 9. Nici o secundă profesorul Zinkernagel nu spune că vaccinurile nu sunt o soluție eficientă sau că ar fi de dorit să renunțăm la ele cu totul.

    De fapt, în aceeași lucrare spune asta:

Unless our vaccines are improved and vaccination schedules and disciplines are stringently adhered to, progress in controlling infectious disease may turn into a nightmare

[adică]

Dacă vaccinurile nu sunt îmbunătățite iar disciplina și orarele de vaccinare nu sunt urmate stringent, progresul în controlul bolilor infecțioase se poate transforma într-un coșmar.

     Hai să aflăm mai multe despre profesorul Zinkernagel. Este el anti-vaccin? Nu. De fapt în anul 2000 a publicat un studiu care discuta îmbunătățirea metodei de creare a vaccinurilor pentru a lua în considerare noi descoperiri. Iată acest studiu.

     În altă lucrare spunea, la fel ca mai sus:

Goals of global vaccination and breast-feeding of infants are therefore relevant not only in the developing world but also in developed countries, and vaccines must be improved, many more vaccines must be developed, and vaccination schedules must be stringently followed.

[adică]

Scopurile vaccinării globale și a alăptării sugarilor sunt prin urmare relevante nu doar în țările în dezvoltare dar și în țările dezvoltate, iar vaccinurile trebuie îmbunătățite, multe alte vaccinuri să fie dezvoltate și orarele de vaccinare să fie stringent urmate

Este asta fix opusul a ceea ce sugerează minunata carte anti-vaccin? Este! Cum numim asta, înșelare intenționată a cititorului sau eroare de documentare? Întreb, nu dau cu parul.

În plus profesorul Zinkernagel este membru în comitetul de directori ai Novartis Pharmaceuticals. Adică, după cum ar spune conspiraționișii: „e vândut Big Pharma”. Oamenii normali ar spune că ajută companiile farmaceutice cu expertiza lui.

Dar vedeți, e de bonton să citezi un laureat Nobel când ceea ce spune sună ca și cum ți-ar ajuta cauza. E o tehnică minunată numită argument din autoritate, adică, atunci când nu ai argumente îl citezi pe Einstein (sau inventezi un citat din Einstein) și crezi că toată lumea o să pice pe spate.

La pagina 27 întâlnim următoarea afirmație:

Mai riscant este pentru cei care au fost vaccinaţi în copilărie şi nu fac boala decât la vârsta de adolescent sau de adult. La o vârstă mai înaintată, rujeola (şi toate bolile copilăriei) este suportată mai greu, cu posibile complicaţii, deoarece organismul nu mai are un sistem imun flexibil, asemenea unui copil.

Cu adevărat periculos este pentru femeile însărcinate, care au fost vaccinate în copilărie şi care nu au făcut boala. Ele riscă să o facă în timpul sarcinii şi să nască copii bolnavi.

      Această afirmație e perfect adevărată. Dar pentru că e perfect adevărată ne aduce și un raționament logic:

      În momentul de față să presupunem că părinții care nu își vaccinează copii sunt aproximativ 2% din populație și copii lor au aproximativ 4-5 ani.

      Imunitatea de grup e solidă.

      În fiecare an încă 1% din populație decide să asculte de anti-vacciniști și evită să se protejeze.

      Imunitatea de grup începe să scadă dar majoritatea populației e protejată. Nimeni nu se îmbolnăvește.

      În 10 ani ajungem la 88 % vaccinați și copii de astăzi sunt deja adolescenți.

       Imunitatea de grup se simte amenințată dar încă se ține pe picioare.

       În încă 5 ani doar 83% din populație e vaccinată.

       Imunitatea de grup dă greș și începe să lovească în stânga și-n dreapta.

      Pe cine lovește cel mai grav?

     Pe adulții care nu au fost vaccinați (cei care aveau 5 ani la începutul raționamentului). Ei au acum 19-20 de ani și sunt adulți. Conform propriului citat, dna doctor a explicat că dacă copii nu sunt vaccinați acum și dacă mișcarea anti-vaccin are succes, cei care se vor îmbolnăvi cel mai grav sunt tocmai cei care nu s-au vaccinat.

     Ei se vor infecta cu formele mai greu de suportat (varicelă) , ei vor deveni sterili (oreion) , ei vor trebui să nască copii cu malformații sau să avorteze medical (rubeolă), ei vor deceda în cazurile grave. Și asta se va întâmpla an de an până imunitatea de grup e restabilită.

       Practic, cea mai bună soluție pentru mișcarea anti-vaccin ar fi să tacă. Să se asigure că sunt mereu la maxim 2% din totalul populației și să nu mai spună nimănui că nu își vaccinează copii. E singura metodă de a proteja viitorii adulți, e singura metodă prin care părinții de azi vor ajunge să-și vadă nepoții. Ca să mă întorc la comparația din postarea anterioară, dacă tot faci blatul, ciocul mic și joc de glezne.

     Cineva declara că ce le lipsește celor care sunt pro-vaccin este empatia. Adică respectivii promotori ai vaccinurilor nu se pot pune în papucii părinților care se tem să bage un ac în copii lor. Probabil că dacă te apuci să citezi cifre și statistici devii, în ochii lor o mașină rece de înțepat fundulețe, iar probabilitatea foarte mică de complicații grave pare mereu ascunsă sub preș.

     Aș vrea să avem o soluție care să protejeze 100% toți copiii, toți adulții și toate persoanele vulnerabile și imuno-compromise. Din păcate nu avem, dar vaccinurile sunt cea mai bună variantă curentă. Cercetare în domeniul vaccinurilor se face continuu, în prezent am văzut progrese pentru vaccin anti dengue, anti-lepră (DA, lepra mai există) și tot felul de alte molime.

     Dar așa e, nu putem proteja 100% toți copiii și e posibil ca din 1 milion de vaccinări câțiva să aibă reacții adverse complicate. Este riscul pe care trebuie să ni-l asumăm atunci când ne facem loc în comunitate. Pentru că nepotul meu nu este cu nimic mai puțin important decât copii tăi, și bunica mea are și ea nevoie de protecție la fel cum tatăl tău ia acum niște medicamente care îl expun la boli. Trebuie să fim alături unul de altul într-un sens mai larg decât a ne bate la ușă pentru o cană cu zahăr.

     Trebuie să știm că doar împreună suntem puternici și dacă ne sabotăm singuri nu vom reuși nimic.

     Și mai presus de toate astea, trebuie să ne informăm corect, asiduu și din surse de calitate. E foarte greu de făcut, dar în același timp  internetul a făcut asta mult mai ușor decât în trecut. Din păcate cei care cred că se informează corect deseori cad în capcana conspiraționismului sau a raționamentelor greșite și e greu să îi scoți de acolo.

     Singura șansă a unei națiuni stă în nivelul ei de educație științifică. Și dacă ne punem singuri piatra de moară a conspiraționismului antivaccin de gât, nu vom mai putea ridica niciodată ochii către stele.

     Până data viitoare, vaccinați-vă împotriva ideilor defecte și rămâneți sceptici. Învățați să cântăriți argumentele și să evaluați informația și sursa ei. Doar așa veți supraviețui!

(documentarea a fost făcută în totalitate de către insulaindoielii.ro)

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

1 răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share